Att vara kristen är omöjligt
#7  •  13 sep 2023

Att vara kristen är omöjligt

När man summerar vad Jesus säger så verkar det som att det är helt omöjligt att vara kristen. Det finns bud som t ex ”älska era fiender och be för dem som förföljer er”. Hur lätt är det? Eller när Jesus säger vi ska vara lika perfekta som Gud är. Det var just därför de som lyssnade på Jesus reagerade med ”Vem kan då bli räddad?”

Samtidigt så finns det miljontals kristna i världen. Hur händer det egentligen ihop?

I det här avsnittet fortsätter vi prata om vad kristen livsstil är och tar upp ytterligare 3 saker som kännetecknar en kristen.

Det här avsnittet är tredje delen i en serie om kristen livsstil. Om du inte lyssnat på de tidigare så rekommenderar vi starkt att du börjar att lyssna på avsnitt #5 och #6.

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:01
Och det var det Jesus drev de här människorna till slut så att de ställde just den här frågan. Men vem kan då bli frälst? Det låter helt orimligt. Och då säger Jesus Bingo! Du har förstått exakt vad det handlar om. Det är omöjligt för människor att bli kristna eller bli frälsta. Men nu finns det massa människor som är kristna. Hur går det ihop?

0:31
Hej och välkommen till Tro och livsstil podcast. Och det är Irena som pratar här.

0:37
Och.

0:37
Här, men här också.

0:39
Varmt välkommen tillbaka till dig som lyssnare! Om det är så att du lyssnar på oss för första gången så är det ju jättekul att du klickade på just det här avsnittet. Och för dig som har följt oss sen vi kickar igång det här. Jätteroligt att du fortsätter att lyssna bara förra gången så ganska många gånger var bara två senaste avsnitt. Så har vi ju pratat om att det här med hur man känner till vad som är en kristen livsstil. Exakt så den första blev vi överraskade kring, för den tog ju jättelång tid liksom.

1:11
När.

1:11
Vi pratade om det. Och då behöver du ju gå tillbaka till hela vägen till avsnitt fem. Om det är så att du bara har hoppat in i det här avsnittet och undrar liksom. Är det ett tema? Ja, det är det. Det har varit ett lite mini tema för att vi hade väldigt mycket att säga kring det här, men då kan man ju gå tillbaka och lyssna på. Går det att avgöra om en person är kristen? Vi pratar lite kring det och vi hade ju totalt liksom sju. Vad ska man säga?

1:36
Punkter Kännetecken.

1:38
Kännetecken.

1:39
På en en kristen är för vi sa det att det är väldigt svårt att veta liksom. Det är väldigt svårt att se in i någons hjärta, i någon liksom vad den personen har tagit beslut eller vad den tror och tänker och så vidare. Men däremot så kan man se på frukten av den personen om den är kristen eller inte, att det borde synas ungefär som att man kan se på en bodybuilder att om de är muskulösa liksom. Man kan inte kalla sig bodybuilder och se ut som mig till exempel.

2:12
Men vi pratar ju om fyra. Jag tror vi hann gå igenom fyra kännetecken i så fall.

2:17
Och exakt. Och i dag ska vi prata om tre stycken som vi har totalt sju precis som du sa.

2:24
Så de är superbra och gå igenom dem om du inte har lyssnat på på alla liksom. Men i dag så ska vi prata lite och fortsätta kring de resterande fyra så det kommer bli totalt sju. Och idag så tänkte vi snacka lite det här om att när man tittar på vad det kännetecknar liksom en kristen livsstil och vad det innebär att vara en kristen så ser man i Bibeln nästan att att vara kristen på egen hand eller vi kallar det här avsnittet att vara kristen är omöjligt. Ja, och att vara kristen på egen hand är faktiskt omöjligt och det kan man undra. Men vad menar ni med det? Det här är ingen bara en clickbait utan det är sagt.

3:03
Så.

3:03
Att man kan nästan tro att det är en clickbait just för att men det finns ju massor med kristna. Och sen så säger ni nu att det är omöjligt att vara kristen och vilket av dem är det? Men det kommer vi prata om också och vi kan prata lite mer om det i slutet. För när man summerar de här sju kännetecknen på vad en kristen är, då kan nästan luften gå ur en och man känner.

3:29
Att.

3:29
Det här känns helt omöjligt. Och det är inte bara det. Det är inte bara en känsla utan det är det som det är. Och Jesus säger själv att det är omöjligt. Det är inte bara liksom en. En är en känsla. Han säger det faktiskt i Matteusevangeliet kapitel 19 och vers 25. Och då är det så här att Jesus håller på och pratar med oss som han brukar göra. Och så berättar han Den här berättelsen om kamelen eller liknelsen om kamelen och nålsögat. Och då säger han att det är svårare för en rik att komma in i Guds rike än en kamel att komma igenom ett nålsöga, alltså ett jättelitet litet hål. Och då är det så omöjligt. Och så. Det står så här i vers 25I Matteusevangeliet kapitel 19 så står det Detta påstående gjorde hans lärjungar förskräckta och de sa Vem kan då bli räddad? Alltså vem kan bli frälst? Vem kan bli kristen? I princip är Att vara kristen innebär att vara räddad eller frälst. Vem kan då vara räddad? Och då säger Jesus och han bekräftar det Jesus såg på dem och sa Ja, för människor är det inte möjligt. Alltså för människor är det omöjligt. Men för Gud är allting möjligt. Och det är det som man behöver få med sig här, att kristendomen handlar inte om att göra livet själv, utan det handlar om att göra livet tillsammans med Gud. Och Gud rustar oss också. Vi kan prata lite mer om det som sagt. På slutet av det här avsnittet där Jesus vid flera tillfällen säger att ni kan inte göra något exakt utan mig så att vi Men men, det kommer vi alldeles snart.

5:08
Det gör vi. Så vi håller lite på det och så återkommer vi kring det. Men vad har hänt sedan sist då?

5:17
Ja, vad har hänt sen sist? Jo, jag har gått och fyllt år.

5:22
Ja.

5:23
Det är det. Jag väntar på.

5:26
Att det skulle hända.

5:27
Och jag är så hade jag i mig. Jag gillar inte att uppmärksamma födelsedagar. När jag ändå sitter här och tänker göra det. Ja, det är av en

speciell anledning. Det här var en av de roligaste åh kära. Kanske en väldigt minnesvärd födelsedag. När vi växte upp så firar vi nästan aldrig födelsedagar utan det skedde liksom någon gång då och då så kommer man på just det och så samlar man lite kompisar och så vidare. Men vi firar inte så mycket födelsedagar. Men just den här födelsedagen, ni älskar ju fira.

6:00
Jag min familj? Absolut. Sen du kom in i mitt liv så har jag firat dig varenda år i ett år. Så det är nytt för dig.

6:06
Och det blev väldigt lite tradition.

6:08
De senaste 18 åren att.

6:11
Och och jag säger inte att jag inte gillar det utan jag gillar det och det är trevligt. Men just den här gången så var det för att jag låg i sängen och så kommer ni upp med någon macka.

6:25
Och det.

6:26
Är alltså.

6:27
Du och Evelina, våran dotter. Så kommer ni upp och så hör jag. Hade ni köpt en liten liten ett ägg. Ett ljus som man lägger på den här prinsesstårtan som sådan. Och det är ju kul för 39 årig man att bli firad med prinsesstårta.

6:44
Och.

6:44
Fint. Men och då i den här så finns det en högtalare och lite batteri och så har den en melodi och den melodin är ju nära att bli blöt. Det är det ju. Jo, fast rätt ut.

6:54
Ut, ut, ut, ut, ut ut. Exakt.

6:58
Och då kommer ni in med den här.

Men så börjar vi sjunga. Ja.

7:05
Jag har aldrig fattat grejen. Jag gick till Coop och är inte sponsrad. Jag säger.

7:18
Nej. Men jag gick till Coop.

7:19
Och köpte en sån där ljus.

7:22
Och så stod han där och vi typ.

7:24
Musik eller någonting.

7:26
Så jag tyckte de var fint. Men jag tänkte inte på vilken version.

7:29
Vilken sång kommer att vara. Och sen sa han.

7:35
Ja men du vet vart jag vill gå upp för trappan. Vi vill överraska dig. Det var tidigt på morgonen vi ville. Vi ville inte att du skulle vakna och liksom märka att vi gör det här för våran dotter är supertaggad för det här. Hon älskar överraskningar och så. Och sen precis innan.

7:49
Vi skulle gå hem så.

7:50
Sätter jag på den där och jag liksom automatiskt den låten jag kan om det här. Ja må han leva och då börjar jag sjunga den och så.

7:57
Märker jag att sången är det något som inte riktigt stämmer och bit för bit.

8:06
Och.

8:07
Det är en.

8:08
Helt annan helt annan.

8:09
Låt är skit samma. Han fattar.

8:12
Och så bara fortsätter det hela vägen in till slutet. En melodi från en låt och texten har gått.

8:24
Ut ur två melodier och från den körde vi själva.

8:29
När jag satt och satt där och insåg liksom och höll på gapflabba på insidan. Men jag tänkte jag ska inte förstöra den här stunden de ändå ansträngt sig, eller hur?

8:39
Det gjorde vi faktiskt. Men det var väldigt kul.

8:42
Men annars är det ju den helgen så händer det mycket mycket mycket nytt.

8:46
Liksom att på tala om det här med liksom föräldrarnas sånger. Det finns ju hundra olika versioner och det finns en version på arabiska av den och den versionen på ditt språk serbokroatiska. Och sen så finns det svenska och så finns det engelska och så liksom. Varje land har troligtvis sin sin egen och de har också ibland olika melodier. Ibland har de likadana men ibland har de olika melodier. Men även i Sverige och den här ja må han leva. Men den finns också i hans här extended version. Ja, det är utökad special utgåva och vi fick lära oss den låten eller den här extended version då för många år sedan när vi hade släktingar som läsare, ingifta släktingar kan man säga vars barn. När alla hade sjungit Ja, ja må han leva, ja må han leva i hundrade år och så fortsatte de på den här låten. Och så varje födelsedag det många födelsedagar så sjunger de den och sen så fortsätter de och alla bara. Och sen efter typ tredje fjärde gången då kan man lära sig och så bör man sjunga med. Och så tog vi upp den låten på på jobbet. Och jag har alltid trott att den här låten är har. Jag har alltid tyckt här. Vad är det de sjunger?

10:00
Ja, jag vet. Jag vet att det är mycket nytt som har hänt under den här födelsedags helgen för mig. Det är en ny revolution på riktigt. Det var så kul för att jag är gärna med och vi satt ju liksom eller stod och prata lite med det med vårt gäng på kontoret. Och så sa jag det här är inte någon annan som tycker att den här, den här låten är lite märklig. Liksom Den var vilken då? Jag ba jomen du vet, den här. Ja må han leva och leva ut i hundrade år och så säger man det här och det tycker jag är så konstigt. Jag liksom återberättar ABBA. Men det är födelsedagskalas för mormor morfar det där och släktingar där bak. Och barnen är där och alla sjunger det här och det är ingen som reagerar om vi kom. Vad är det för låt du menar liksom? Jo, men det här är helt sjukt och då sjunger man det här. Jo, då ska han skjutas, ja då ska man skjuta. Då ska han skjutas på en skottkärra fram. Det är galet, banne mig. Det är sjukt. Hur kan man sjunga att man ska skjuta barnen.

11:00
Skjuta barn med det sjuka barnet och lägga dem i en.

11:03
Skottkärra? Och min kompis som är svensk liksom.

11:06
Sara, hon ba men du.

11:08
Är ju så. Det handlar om att man ska skjuta fram den där skottkärran. Jag bara Nej det, det var ju värsta uppenbarelsen.

11:17
För mig alltså. För jag har på riktigt du och jag.

11:21
Jag vet inte om det är för att vi är från förorten eller vad det nu.

11:24
Är, men du, jag har tänkt hela.

11:26
Livet. Jag har tänkt och gör.

11:27
Man skjuter, jag kan skjuta den sen när den blir gammal.

11:30
Precis när den har turnerat upp ur världen och jag man lever ut i hundrade år som man fyller hundra och som man skjuter så ska man lägga en skottkärra och så ska man slänga den.

11:40
Och det är nästan så att jag kommer ihåg att jag sagt den gången, att jag.

11:46
Bara tänkt tanken så där. Den där låten vill jag inte ha i vår familj.

11:52
Jag vill inte sjunga att jag vill skjuta mitt barn. Jag det.

11:57
Det ska bli en en extended extended version av äktenskap.

12:01
Och då ska hon dränkas och då ska hon dränkas i champagne. Det var.

12:04
Precis.

12:05
Det här.

12:06
Och så det är ju ett spel. Ett lek med ord liksom. Men ja.

12:12
Det var det.

12:13
Uppenbarligen så är det födelsedag.

12:15
Det kan man ju lugnt säga på.

12:16
Alltså som att du och jag borde gå på scifi eller?

Och där blev vi väldigt trovärdiga med resten av det vi ska prata om.

12:25
Och.

12:26
Jag hoppas att vi har något att tillföra.

12:29
Absolut. Och vi kickar igång det hela nu och så sätter vi igång.

12:39
När vi pratar om det här med kännetecken, vad kännetecknar en kristen? Jag tycker ändå det är en relevant fråga och ställa sig och vi har pratat just om det här att vi människor vi tittar på på ytan. Men vi behöver se liksom frukten. Vad finns det för frukt på den här I den här människans liv? Och sedan så. Och också att om man blir kristen så kan man faktiskt förvänta sig de här sakerna. Att det här, det här är saker som kan hända. Vi pratade exempel förra gången om att man känner sig trygg och liksom att man vet ju att jag kommer hamna i himlen. Då kommer jag känner mig trygg. Jag behöver inte vara lika rädd. Eller vet jag att Gud är med mig alla dagar och då kan jag känna mig trygg och så vidare så att så att också på frukten känner man trädet. Och hittills har vi pratat om att ett kännetecken som kristen är att vara ödmjuk kristen.

13:29
Livsstil.

13:30
En kristen livsstil, att vara ödmjuk. Det är motsatsen till vad en en eller inte många, men några kristna är ansvarsfull att man behöver ta ansvar. Vi har fått liksom saker förvalta, att man ska känna sig trygg. Som jag nämnde precis generositet. Att man blir en generös människa. För vi har fått så mycket och därför vill vi ge ut så mycket.

13:51
Eller.

13:51
Ge tillbaka. Och nu ska vi prata om nummer fem, 06:07 där de tre återstående och då kan vi slänga oss in i den femte. Det finns en sak som kännetecknar en kristen livsstil är att man känner tacksamhet.

14:07
Definitivt Och liksom det är så viktigt att ha den här liksom kännetecken och prata om det ordentligt. För att tacksamhet är nästan grunden i att man förstår vad Gud har gjort för oss. Och det grundar sig i Guds nåd att Guds nåd är med det i den här oförtjänta gåvan som Gud gett till oss. Och gåvan är just frälsningen, förlåtelsen, försoning tillsammans med Jesus. Och det är det som vi får utan att vi har gjort oss förtjänta av det. Alltså, vi erkänner bara jag är en syndare, jag behöver en Frälsare och jag tar emot den här gåvan, för det finns ju ingenting som är liksom motprestation på det här sättet när det gäller frälsning. Och det skapar en enorm tacksamhet.

14:49
Exakt lite den här insikten Var hade jag varit utan Gud? Ja, det var.

14:53
Definitivt.

14:54
Ett ingripande det. Jag vill säga att sedan jag blev kristen så har jag blivit en bättre människa. Och det är inte så att det är att alla krig, alla som inte är kristna är onda och alla som kristna är goda män. Men det finns liksom en massa. Så en inbyggd strävan efter att vara en god människa, Det kommer inte bara av sig själv utan det finns en strävan efter att man vill vara det och och att jag klarar det inte på egen hand. Och så finns det en tacksamhet över över livet, över över en, över allting. 1 till 1 exempel. När vi sitter och äter mat ibland så kan man skära. Men jag har lagat jättegod mat för det är jag som lagar mat till vår familj och oss. Och så säger vi att tacka Gud för maten och så säger kanske våran dotter Ja fast det var du pappa som lagade maten och det var ju just det, det var ju det en människa tackar. Fast jag hade ju inte kunnat laga maten om jag inte hade haft råvarorna.

15:51
Med mig.

15:52
Och jag hade inte haft råvarorna om det inte hade funnits en planet att leva på. Jag hade inte funnits. Alltså. Vi har så mycket att vara tacksamma för som vi inte tackar Gud för.

16:02
Absolut.

16:03
Men det finns ju så mycket som man bara liksom tar för givet. Nästan alla som man man ta det för. Självklart är att man vaknar varje dag och att man vet att man leva det ännu en dag då du faktiskt får möjlighet att få leva. Att få uppleva saker med dina nära och kära, att få leva det här livet i det liksom man är tacksam för det, det inget man vill. Man vill inte ta livet för givet heller. Så det är mycket sånt för att man vet att livet har jag fått av Gud. Liksom frälsningen, nåden, förlåtelsen har jag fått av Gud, maten. Allt det här som han har gett mig, det kommer ändå från honom att han har gett mig allt detta liksom på olika sätt, så att det kommer tillbaka till honom. Och jag tror det som kan vara knepigt ibland när vi pratar om tacksamhet är att man kanske tänker så här med tacksamhet. Jag förstår att det är viktigt, men när jag kommer till den här platsen i livet eller när livet blir så här, då är det mycket lättare att vara tacksam. Och jag tror att man kan ha en felaktig liksom inställning eller attityd kring vad tacksamhet är för att man tänker om det bara bli så, så. Så då kan jag vara tacksam eller de här personerna om det är lätt för dig att säga och vara tacksam för jag sett bilen som du kör eller jag sett huset som du bor i eller hur det var menat. Men jag tror att tacksamhet handlar faktiskt inte alltid om hur din omständighet är, utan det handlar om hur ditt hjärta är. Och jag kommer ihåg att vi fick verkligen bevittna det här när vi åkte på en resa till Bangladesh på en missionsresa. Så du och jag åker dit och det var många år sedan vi gjorde det här och då var det ett kvällsmöte och då skulle vi be för människor som vill liksom ta emot Jesus i sina hjärtan men sedan också liksom att be för sjuka och så vidare. Och då var det en flicka som vi bad för som var sjuk och vi bad för henne och så blev hon frisk och Jesus gjorde ett mirakel där och det var ju jättehäftigt liksom för att hela familjen var så otroligt tacksam över att helandet skedde och vad de gjorde var då att de ville liksom bjuda hem oss för de ville liksom vara med, kom till oss och vi ville, om än det var ett sätt för dem att visa glädje liksom. Och jag kommer ihåg när vi kom hem till dem då fick vi gå en liten grusväg och de bodde ut. Den däremot på landsbygden. Tror att det var och när man kommer dit så ser man alla dessa kor och budskap eller boskap och alla dem liksom. Och så kommer vi in till deras lilla. Det var inte alls en hydda här, man kom åker och det var liksom ett litet rum kan man säga.

18:29
Jag tror man visar lite plåt grejer som de hade satt ihop och försökte liksom göra ett hem av det på något sätt.

18:36
Och så var det så litet så det är som en liten, liten etta på 20 kvadratmeter. Där var det.

18:42
Fem, sex, sju barn, alla.

18:43
Fem, sex, sju barn, mamma och pappa där. Och så kommer vi in. Och det första du ser en liten stol med bord och så ser du en stor säng. Vi bara har med var fint och liksom bara var bor du? Var sover resten av familjen? Sara Nej, nej nej. Hela familjen sover här och det var ändå vi.

18:58
Satt på deras säng. Deras säng var i vardagsrummet. Vi satt på deras säng och det där var att det var där de såg helt enkelt.

19:06
Och det blev för det första, det var ju liksom så att man fick en ögonöppnare för att oj, det är så här så många människor lever liksom att ha det. Men det som slog oss var just det här att de var så glada över det, över allt det de hade när.

19:19
De kom och att de kom in med att de skulle bjudas på någonting. Och de hade ju allt de hade väldigt väldigt lite. Så de kommer in med en liten tallrik och på tallriken så fanns det ett äpple som de hade klyfta i åtta delar. Åtta bitar. Och de var så glada och så stolta över att presentera där den där de hörde hur de presenterade det här fikat som som de gav oss och de presenterade sin familj om vad man såg, hur de bara sken och lyste. Från vårt perspektiv så tänkte vi den här familjen har ingenting, men de var så tacksamma och så glada och så stolta över det som hände och över det att de hade detta sagt. Och då är det precis som du säger att tacksamhet är inte en en omständig att fråga. Så det är inte beroende på hur mina omständigheter ser ut, att om jag har det bra så är jag tacksam. Men är det dåligt så är jag otacksam utan det är en hjärtefråga. Så var? Hur tänker jag i hjärtat?

Vi kommer göra saker, ett tema kring kring det här, men ett av de mest destruktiva sakerna som vi har i vårt samhälle. Det är det här som på engelska kallas för en hashtag. Men du vet att jag har de rättigheter för där, där mina dagar där jag känner att jag har rätt till det här, att jag har rätt till

studiebidrag eller jag har rätt till de här sakerna. Då blir jag inte tacksam för att någon saknar det. Istället borde vi vara tacksamma och vilket land vi lever i. Vi kan få föräldrar bidrag, vi kan få studiebidrag, vi kan få det som alla möjliga saker, vi har sjukvård som fungerar. Men när vi känner att jag har rätt till alla de här sakerna så så blir vi inte tacksamma.

21:04
Men det är en jättebra poäng det du säger här. Jag tyckte att det när vi var hos den familjen de grep verkligen tag om våra hjärtan och inte bara för att vi såg fattigdom och inte för att det var liksom annorlunda det så, utan det var just den här tacksamheten och det starka med. Det här var sedan efteråt, när vi kom hem till Sverige och tittade på liksom och med kampanjer, video och vi hade filmat alla kvällsmat och så vidare så ser vi hur den här flickan, det hade hon liksom kommit fram till förbön och så. Hon fick ett helande där. Men så ser man hur hon tog det bästa beslutet någonsin. Hur hon står längst fram där i publiken och när frälsnings inbjudan sker. Vill du ta emot Jesus som din Herre som din Frälsare? Kom fram så ser man hur hon är faktiskt en av dem som bara tar det första klivet fram och är ledande i det. Och jag tror att Jesus absolut grep tag i hennes hjärta och hela den här familjen. Och jag tror just det här som du säger att man förstår att tänk, jag fick förlåtelsen av Gud själv. Jag har tagit emot honom som min Herre och det öppnar upp liksom dina ögon på ett helt annat sätt över det liv det har. Jag tror jag. Så det berörde oss väldigt starkt.

22:08
Och det visar ju att du kan välja att vara tacksam varje dag för alltid någonting att vara tacksam över. Vi ska inte vara tacksamma över det onda som sker i våra själar. Jag är sjukt. Jag är tacksam för att jag inte är inte det det handlar om. Men mitt i det onda så finns det alltid goda saker som vi kan vara tacksamma för. Som bara det att vi lever är allt det vi har och vi har så otroligt mycket.

22:32
Men det man kan ge tips om man lyssnar på oss och så känner man sig. Men jag vet inte riktigt vad jag ska vara tacksam över liksom. Du vet. Så jag har väl inget, eller du vet så man kan faktiskt börja med och göra det som en vana att innan du sak eller när du vaknar och innan du går lägga dig att faktiskt tacka Gud för allt från de basala sakerna som du har ätit till det du tycker är självklart och sen kommer du se hur mycket du har att vara tacksam över. Gör det så kommer du få se vad som händer i ditt hjärta också. Hur du börjar bubbla från insidan då du insåg att Gud, tack för allt Detta.

23:06
Är jättebra tips och det finns som sagt hur mycket som helst att säga om det. Men vi kan alla konstatera att tacksamhet är en del av en kristen livsstil. Vi är tacksamma till Gud och också allting vi gör. Som kristna är ett gensvar, ett tacksamt gensvar till det vi redan till det Gud har gjort för oss. Så vi gör inte saker för att liksom Gud ska acceptera oss. Han älskar oss, vi det, Han gör redan det och det gör oss tacksamma och därför vill vi vill vi göra något tillbaka så också. Tacksamheten är väldigt viktig där. Och på tal om tacksamhet så vill vi bara passa på här och säga tack till alla lyssnare som har varit inne och skrivit recensioner och gett betyg och skrivit på våra sociala medier. Det betyder jätte jätte mycket för oss. Och om du vill vara med och sprida den här podden, ett enkelt sätt att göra det på, det är att helt enkelt gå in och skriva en recension i Podcaster appen eller ge ett betyg i Spotify appen. För gör man det så, så tolkar dessa plattformar det som att man här på bloggen är populär och då kommer man högre upp på listorna och då är det så här. Var inte intresserad av att komma högt upp i någon lista, men för egen vinning så att säga. Men just nu så är tro eller oftast tro livsstil den enda kristna podden bland i kategorin religion och andlighet.

24:33
Bland de tio, 15, första, tio, 15 första Precis.

24:36
Och när folk går in och tänker nu ska jag fördjupa mig och jag är lite nyfiken av andlighet och så finns det bara muslim på den kulan, på den spök podden, nyandlighet, nyandlighet, podden whatever och så inget kristet liksom. Så undrar man var man får jag tag i det. Så det är just därför vi tycker det här är är så viktigt. Så när du gör det så hjälper du till med det. Så tack på förhand och tack för alla de som har skrivit hittills.

25:04
Och jättetack för det!

Om det leder oss till punkt nummer sex faktiskt vad som kännetecknar en kristen livsstil och det är en livsstil som är missionerande åt det gör du lite nu faktiskt, när du är med och stöttar podden på det sättet att den kan synas och så kan den nå ut till fler.

25:26
Du ska bara definiera vad är ord? Vad betyder missionerande?

25:28
Missionerande betyder ju att man har ett budskap och så går man ut på uppdrag för att fler människor ska få höra just det här budskapet och man skulle kunna också beskriva kring just det här missionerande livsstilen. Det är en livsstil där du inte lever för dig själv, utan du leva för någon annan också. För det första så lever vi för Gud eller med Gud som som troende. Men sen så ger Gud också oss ett uppdrag. Jesus har gjort allt för dig och mig. Det finns ju ingenting som jag kan känna så i min relation med. Gud var omfattande och Gud, det här är ju på grund av mig utan det är verkligen allt går tillbaka. Vi älskar att han har älskat först, han har gett mig förlåtelsen. Därför kan jag ha kraft att förlåta andra. Han har gett mig nåd. Därför kan jag ha nåd med mig själv och med andra. Du vet allt det där liksom. Gud har verkligen tagit det första klivet och första stegen för att ta emot mig som människa i tillbaka i den här relationen med honom. Så med det sagt så säger Jesus sedan när han ska lämna sina lärjungar så ge han ett uppdrag och han ger en befallning till, liksom alla hans efterföljare. Och då säger han så här. I Matteusevangeliet kapitel 28 och vers 18 till 20 Då gick Jesus fram till dem och sa Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut till alla folk och gör dem till mina lärjungar, döpt dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn och lär dem att följa allt som jag har befallt er. Och jag ska alltid vara med er ända till tidsålderns slut. Och det här är liksom missionsbefallningen som vi ser i kyrkan. Och jag tycker att sorgligt nog så har vi bara gett det här uppdraget till några få är där vi tänker, men den är på det här sättet och den gör det här. Det här är för evangelisterna. Det här är för dem som är mest radikala i sin tro. Det här är för dem som gillar att stå på torget och skrika till folk liksom. Men det är inte så, utan det här är en befallning som Gud ger till alla.

27:35
Liksom kroppen. Och det är just en befallning, inte ett förslag. När skulle det vara? Men vad kul att du vill ha kristen! Och det finns den här grejen du kan göra och en av dem är att vara med och sprida din tro utan utan det är en befallning. Och det är just just på grund av att det jag har fått som gåva, det ska jag ge vidare som gåva. Och ibland så är det så att de som inte är kristna förstår det här bättre än de som är kristna. För jag har hört flera stories från personer som inte är kristna som säger så här. Alltså om det du säger stämmer om hela mänskligheten och om människor kan komma till himlen genom att tro på det här i stället för att hamna i helvetet, då hade jag inte kunnat sitta här och bara rulla tummarna. Då hade jag gått ut och spridit det här till alla människor och liknande. Typ om jag hade en medicin. Ta det här. Vi har precis haft en pandemi om det var en pandemi och så fanns det en medicin som kunde bota alla så att ingen behövde det. Då hade jag gått ut. Jag hade inte suttit still en sekund. De hade gått ut och berättat om den här medicinen för alla människor. Och det är lite det här som är som det här bygger på. Att ge som gåva det som du själv har fått som gåva. Sitt inte och håll det bara för dig själv.

28:50
Exakt vad det handlar om är just att jag tror inte om man har en bild av att man ska vara den som står där med sin bibel och sedan hålla i en mick, då tror jag att det är en felaktig bild, utan det handlar om att där du är i den sfär där du lever i, där du jobbar med de människor du har runt omkring, att våga stå upp för den Jesus du tror på, det är det det handlar om och våga berätta om när människor säger Men hur kommer det sig att du är troende? Eller hur kommer det sig att du går till kyrkan, vågar berätta om honom, vågar berätta om vad han har gjort i ditt liv och inte liksom trycka ner det här. Den här storyn som de har om vad Jesus har gjort i dig.

29:24
Precis så är ju just det att alla kan bidra med det man man har fått och så att om jag är duktig på fika, då kanske jag ska hjälpa till i fikat i kyrkan så att människor vill stanna kvar och fika och få samtala lite. Om någon är bra på teknik eller någon är bra på någonting annat så ska man kunna vara med och bidra med det lilla man har och det kommer sedan bidra till att någon blir troende, alltså kristen. Och här vill jag också skicka med en uppmaning till egentligen alla människor var man än står. Så om man är en småbarnsförälder så upptar barnen all min tid. Men gör vad du kan i den här sången för att fortsätta för att kunna bidra till en församling eller till ett sammanhang som är det som gör att människor kan faktiskt hitta till Jesus på ett eller annat sätt. Om du är en singel, tjej eller kille i gymnasiet, eller på universitetet eller på jobbet eller vad det nu är någonstans. Amen. Fortsätt i ditt sökande efter en partner. Var med också och bidra eller om du är affärskvinna eller kan bidra i de sammanhangen. Det märks att oavsett vem man är så kan man alltid bidra. Har inte tid även då. Kan bidra med mina pengar. Dock oavsett vem jag är så har Gud gett mig någonting så att jag kan det som ger det vidare till andra.

30:51
Och det går ju tillbaka till det här. Som vi sa i början ser man att man lever inte bara för sig själv utan man tänker även om jag har den här säsongen så vill jag göra det jag kan med de förutsättningar jag fått och faktiskt förvalta det jag har fått och ge vidare till någon annan. Om det är så att man kan resurser ekonomiskt eller att man kan stötta på olika sätt så gör det och liksom gräv inte ner dig där utan använda för att du gör skillnad och att det märks och det betyder någonting. Så jag vill bara peppa dig för det liksom.

31:19
Exakt. Och många gånger så är vi med från olika håll och sår in i människors liv som någons. Och jag vet inte hur många gånger jag fått höra när någon blir kristen i eller i äldre dagar som jag i vuxen ålder så säger så pekar de att amen när jag var ung, då hade jag en söndagsskollärare som JO som introducerade det här. Eller jag jag. Jag gick och besökte kyrkan och var med i kyrkans barntimmar eller vad det nu nu var. Det kan vara en händelse när du är ute och reser och så gör du en god gärning för någonting och säg Gud, välsigna dig så blir det ett litet frö och sedan så får de kan Gud använda någon annan. Och så byggs det här pusslet och det är inte mitt ansvar att frälsa människor. Nej för det omöjligt. Vi pratar om det i början. Det är helt omöjligt utan jag kan bara vara med och så med. Det lilla som jag har är superbra.

32:07
Men vi går vidare till nästa dag och den sista som är något av det svåraste skulle jag tycka i alla fall. Jag tycker det och det är.

32:15
En kärlek eftersom det är den.

32:17
Enda.

32:17
Vad kan det vara som är.

32:18
Det.

32:19
Jobbiga?

32:20
Vad kan det vara?

32:21
Jo, men det är att en. Det som kännetecknar en kristen livsstil nummer sju är en kärleksfull livsstil och den är svår. Den är fin att säga, men den är svår att leva efter. Alltid. Jesus säger liksom Älska andra som dig själv är. Han säger Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig. Så är han också den gyllene regeln, så att allt det där innefattar just den här kärleken. Att älska sina medmänniskor lika mycket som sig själv. Inga andra bud är mer livsviktiga än dessa två. Säg Jesus i Markusevangeliet kapitel tolv och vers 31.

32:55
De är bevis för att Gud har skapat hela. Vill prata om det i början på det här temat att Gud har skapat hela universum, hela mänskligheten, och han håller också upp en bild, en idealbild av hur världen skulle kunna se ut om alla följde de här enkla stegen. Och precis som kristna kom på den här dagen relativitetsteorin med några enkla tecken. Så kan man beskriva. Liksom väldigt mycket så beskrivs och är det här liksom

relativitetsteorin som motsvarighet inom moral och etik. Och vem kom på den? Gjorde Gud själv? Jesus själv kom på den ultimata formuleringen och det är just det han gör mot andra som de vill att andra ska göra. Om alla människor i hela världen skulle följa den här regeln så hade vi inte haft några krig. Vi hade inte haft svält, vi hade inte haft otro, vi hade inte haft fattigdom. Hade jag haft någonting av det här onda som vi ser runt om runt omkring oss och det är det som är liksom. Hela mänskligheten är på väg mot någon slags upplösning. Det kommer ett slut. Klimataktivister pratar, vi pratar om det. Det kommer komma 01:01 slut. Men Bibeln har pratat om det hela tiden och när det här slutet kommer, då kommer vi hamna där, i himlen där ett lejon kan ligga, kan ligga och vila tillsammans med ett får där man gräver ner stridsyxan. Det finns inga vapen, där

torkar alla tårar, där det inte finns sjukdom och så vidare. Men redan här på jorden så målar Bibeln upp den här bilden om att om alla skulle älska sin nästa som sig själv, om alla skulle göra mot sin nästa som man vill att den ska göra mot dig, då kan vi få uppleva redan en del av det där som vi kan se i himlen redan här på jorden.

34:41
Och det är så intressant det här. För om man tittar liksom om man går bort ifrån bara och men vad är det jag ska göra? Att älska liksom andra, som en själv säger så här att så här kommer man veta att nya mina lärjungar genom hur då?

34:53
Och jag vet, jag ska bara säga stopp. Det är bara så här att bromsa upp. Om jag skulle ställa frågan till dig vad är det ultimata sättet att veta att en människa är kristen? Då är den här bibelvers.

35:04
Exakt. Det är det faktiskt. Och den, den är svår. Men det är den här är det vår? I Johannesevangeliet kapitel 13 och vers 34 till 35. Jesus säger Nu ger jag er ett nytt bud att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska ni också älska varandra. Genom att ni älskar varandra ska människorna förstå att ni är mina lärjungar nu. Den är stark nog att älska varandra. Så som jag älskar er ska ni älska varandra och all din utgivande kärlek. Den förlåtande. Kärlek är en kärlek som överser liksom fel och brister. En kärlek som tro det bästa, som hoppas. Det bästa är en utgivande kärlek som inte är egoistisk. En kärlek som inte är liksom inte för mig, utan verkligen en kärlek som ser till den andra personen.

35:56
Exakt. Och om jag nu ställer den frågan vad kännetecknar en kristen? Jag tror att om en vanlig människa som inte hade läst Bibeln hade svarat på den frågan så hade de svarat någonting helt annat, om än här. Och vissa, vissa tänker att vad är det som kännetecknar en kristen? Är det inte att du går runt och slår Bibeln i huvudet på folk? Det inte att du står på gathörnen och predikar det inte att du pratar jättemycket om den sista tiden eller att du kan Bibeln från början. Det är inte de här sakerna utan det är att säger Jesus själv att ni älskar varandra liksom hela hela kärleksbudskapet. Det är uppfunnet av Gud och därför är det just det. En kristen livsstil kan inte kopplas bort från en kärleksfull livsstil. En kristen är kärleksfull. Och tyvärr så ser det inte alltid ut så. Tyvärr så finns det människor som har stories och som har berättelser om när kristna människor inte har betett sig kärleksfullt utan precis tvärtom knuffat bort och liksom betett sig väldigt, väldigt illa.

37:05
Men absolut inte bara att man liksom har en personlig sorg, det kan också vara om man tittar på mig tillbaka i historien så ser man också att kyrkan inte alltid har varit känd för just den biten. Jag tänker medeltiden och alltihopa liksom som man gjorde som inte har varit helt i linje med vad Jesus säger att vi ska göra. Så när vi pratar om en kristen livsstil och vi pratar om de här olika kännetecken så kan man antingen så kan man ha det typ 02:02 sätt att se det på det ena eller tre. Det ena är att man känner så här men ungefär liksom om fifty fifty jag känner att jag ändå är på god väg kan kanske någon reagera. Men jag fyller i vissa av de där boxarna. Någon annan kan vara liksom. Men det där är ju helt omöjligt. Hur ska jag kunna faktiskt leva efter det här? Och någon annan kan känna liksom att det är självklart.

37:51
Men som om jag, om någon lyssnar på det här känner Agaat, Agaat?

37:55
Jamen det var det inte så jämt. Ja, exakt. Man har nog kanske inte en helt sann bild av hur man är egentligen. Och Jesus fortsätter liksom med just det här. Jag tänker Jag vill komma fram till poängen med att jag pratar om att vara kristen och omöjligt och vad vi vad vi menar med det. För att Jesus fortsätter med flera saker han säger liksom att det finns bud som det här att älska era fiender, be för dem som förföljer er, vara perfekt som Gud är. Och då börjar man ju inse liksom när man tittar lite mer. När Jesus pratar om Bergspredikan, liksom i början av evangelierna så har han långa stycken där han förklarar ännu mer om hur en troende är.

38:35
Och han målar upp den här idealbilden att när Gud skapade världen, då skapade han den med den här idealbilden. Det var så hans grundtanke var att människor skulle vara på det här sättet som du beskrev.

38:48
Ja, men exakt då, när man lyssnar till det Jesus säger, då behöver man ju vara lite ödmjuk och bara inse och vänta nu. Nej, jag kan inte uppfylla det här. Det Omöjligt för mig. Och Jesus vill liksom påpeka det också för de lyssnare som man hade framför sig, för det var många som lyssna till det Gud sa som läste det Gud sa och liksom nöjde sig med att så länge det utåt sett såg bra ut så är jag nöjd med min prestation. Ja, men då är jag nöjd med liksom det jag har kunnat leva upp till. Och så kom Jesus in i bilden och så går han in i det inre. Alltså han går in och tittar på frukten, han går in och tittar på hjärtat och sen så visar han bara jättekorta sådana exempel där han säger Men ni har hört att det står skrivet att är att man inte ska gå och vara otrogen i sitt äktenskap liksom vi ska inte gå ha sex med någon som inte är din partner eller du är gift med din fru eller man. Men jag säger om du bara tänker och har begär i ditt hjärta är det som om du faktiskt har gjort själva handlingen i Guds ögon och då blir de det här helt galet och omöjligt. Vem vem kan då vara var man vara gift liksom? Vem kan då göra allt det här? Och så fortsatte Jesus med flera olika män. Han säger saker.

40:01
Och han säger Det här som vi kanske gör oss skyldiga. Det här som du nämnde nyss, gör sig många skyldiga till, men något annat som folk ger sig skyldiga till ständigt, även du och jag. I det när Jesus säger att det står skrivet att du ska inte mörda i de tio budorden och det och det känner jag, men jag har inte mördat, du har inte mördat vad jag vet i alla fall. Nej men då dör jag. Då är jag på torra mark då jag på torr jord visar. Men då säger Jesus. Fast jag säger er att om du ens kalla någon för dumhuvud, alltså om du ens tänker illa om någon, så är det som att du har begått ett mord i ditt hjärta. Och varför säger han så? Jo, därför att han säger att det är dina motiv som också räknas och inte bara att du ska göra det rätta, utan du ska vilja göra det rätta i ditt hjärta varje dag, hela tiden.

40:53
Ja.

40:54
Och det är där det här omöjliga händer. Och i slutet på bergspredikan som du tog upp så säger just det här är varför somliga som är Fader i himlen himlen är fullkomlig. Så var perfekt som Gud är perfekt. Och om man tänker varför, varför skulle vi nöja oss med mindre än att vi är perfekta? Det skulle inte hjälpa någon att att skära ner, men att i en våldtäkt eller 111, ett mord, ja, men det var inte så illa. Det var inte nej, men nej. Det får inte existera över huvud taget. Eller det händer bara ibland. Så kan det inte få vara precis. Och därför så så Guds idealbild av den här världen är just att det ska vara en perfekt värld. Men vi har levt på ett sätt som gör att den inte är det.

41:39
Nej, precis. Och liksom, vi kan ju ha vår moraliska standard gentemot varandra tycker jag. Men jag tycker ändå inte liksom Sandra, hon fixar det. Hon försöker ändå liksom. Av tio så har hon sju rätt. Det tycker jag att man kan se som god prestation. Men Gud ser inte så utan ett enda bud är som att hade brutit mot ett enda så är det som att du har brutit mot hela lagen. Alltså det är på den nivån och det är därför Jesus gör att när han pratar till sin publik så vill han dels visa om att han är den här Messias, Frälsaren som de har väntat på, att han är räddaren som människor behöver. Men så vill han också hjälpa dem till att komma till slutet på sig själva med att de förstår att det här är omöjligt. Det går inte att leva det livet som du efterfrågar. Det går inte att vara en sådan här person som du målar upp att man ska vara omöjligt.

42:24
Och det och det det Jesus drev de här människorna till till slut så att de ställde just den här frågan. Men vem kan då bli frälst? Det låter ju helt galet Och då säger Jesus Bingo! Du har förstått exakt vad det handlar om. Det är omöjligt för människor att bli kristna eller bli frälsta. Men nu finns det massa människor som är kristna. Hur går det ihop? Och då tror att man får ihop det i ett stycke i Johannesevangeliet kapitel 15, vars 4 till 5 där Jesus förklarar Men hur kan vi leva i det här då, Det här som upplevs och känns så omöjligt? Jo, han säger så här Bli kvar i mig så blir jag kvar i er En gren kan inte bära frukt av sig själv. Vi pratar om att vi ska titta på människors frukt. En gren kan inte bära frukt av sig själv om den inte sitter kvar på vinstocken. Så när en gren bryts, då kommer den inte fortsätta bära frukt och du kommer ruttna. På samma sätt kan inte heller ni bära frukt om ni inte är kvar i mig. Jag är vinstocken och ni är grenarna. Så Jesus säger Jag är källan till livet. Jag är källan till godhet. Jag är källan till styrkan att kunna leva det här livet enligt det här den här idealbilden. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han mycket frukt och så avslutas han. Men utan mig kan ni ingenting göra, utan vi kan inget göra. Så han säger två saker samtidigt. Han säger Ni kan inte göra någonting utan mig, men om ni förblir i mig, om ni fortsätter vara kopplade till mig och lever i mig, då kan ni göra alla de här sakerna som jag har befallt er.

44:04
Ja, och det är ju så att man behöver ha två tankar samtidigt här nu. Man behöver förstå att jag kan inte göra det här själv, men på grund av Jesus så inbjuder han mig in till att kunna leva det här livet för att han är den som producerar det här i mig och han är den som hjälper mig på grund av honom som jag bär frukten för att han gör någonting på insidan liksom.

44:26
Exakt i samma kapitel, någonstans i samma del här. Så i Johannesevangeliet så pratar han om Guds Ande med sin egen ande. Och sedan när jag går bort, då kommer jag kände det. En annan hjälpare. Så Guds Helige Ande är en hjälpare. När vi blir kristna så flyttar Guds Ande in i oss och han blir våran hjälpare för att kunna leva det här livet som vi som vi längtar efter och som vi som Jesus ändå säger att men det här är liksom det rätta. Precis. Och sen då? Så kommer vår ande, basilika eller vad det kallas. Pricken över iet, moset, grädden på moset, eller hur?

Och det är just det här med när vi misslyckas.

45:08
Ja inte om, utan när.

45:10
När vi misslyckas, då har Jesus redan dött för våra synder är ingenting vi ska utnyttja, utan vi ska sträva efter att leva så gott liv som vi kan. Men men, Jesus har redan dött för våra synder, så att när vi misslyckas så behöver vi inte känna fördömelse, utan vi kan springa till Gud i stället för att springa bort ifrån Gud och säga Gud, det där var inte bra. Tack för att du har förlåtit mig. Det här. Nu kör jag igen. Nu testar jag igen.

45:39
Precis så att om man ska sammanfatta det hela så kan man ju säga så här att Jesus inbjuder oss till en relation eller till en livsstil som mänskligt sett omöjligt att uppehålla i sin egen kraft. Det är därför Jesus lever upp till att vara den här perfekta personen som lever upp till lagen helt och hållet. Han ser till att du och jag kan ha fritt inträde till Gud och sen så säger han att jag har levt upp till den här standarden till perfektion för din skull. Men vad jag gör är att jag ger dig min ande så att när du lever det här livet tillsammans med mig, håll dig nära mig. Bekänn mig som din Herre, som din Frälsare. Tro inte att du kan det här i din egen kraft, utan lita på mitt verk som jag gjorde på korset åt dig. Så när du är inympade i mig att din bekännelse är jag kan inte, men du har gjort det, då kommer jag med min ande hjälpa dig och jag kommer producera god frukt på insidan. Och när den Helige Ande och relationen med Jesus när du är med honom så kommer du med tiden bli lik honom. Då kommer du producera just den här goda frukten av att en kristen livsstil är generös, kärleksfull, ödmjuk, trygg för att vet vad din källa är och du vet vad som är det första och främsta och sedan så kommer allt det andra efteråt.

46:53
Mycket, mycket bra sammanfattning. Och jag tror att med de orden så ska vi avsluta det här avsnittet. För som vanligt har vi pratat om mycket. Så Gud välsigne dig som lyssnar på det här. Dra dig nära Jesus, håll dig nära honom. Han älskar dig, han vill det bästa. Han vill ge dig sin hjälpare för att hjälpa dig genom livet. Du ska inte gå igenom det här livet själv och så kommer han producera de här grejerna. Tack för att du lyssnade på mig igen om en vecka.

47:23
Det gör du bäst.

Alla avsnitt