Går det att avgöra om en person är kristen?
#5  •  30 aug 2023

Går det att avgöra om en person är kristen?

Idag inleder vi en serie kan man säga på tre avsnitt om det andra ordet i vårt namn, det vill säga ”livsstil. Hur ser en kristen livsstil ut, går det att definiera? Och går det att avgöra om en person är kristen?

I det här första avsnittet pratar vi också om det här med hyckleri.

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:04
Jag kommer ihåg att jag bara vill aldrig bli kristen på grund av att då kommer jag bli det. Då kommer Gud, inbjuder mig till den där livsstilen som den personen representerar och jag ba säger Jesus, det verkar super intressant. Jag vill få evigt liv. Men om det innebär det där? Jag vet inte.

0:32
Och välkommen tillbaka till Tro och livsstil podcast. Det är här man hör.

0:37
Hallå, hallå Irena!

0:38
Det är så kul kul! Nu är vi tillbaka igen och med ett nytt avsnitt, avsnitt nummer fem. Det går undan, Ni gör det faktiskt. Ni kom undan.

0:50
Med det här. Väldigt, väldigt roligt. Det känns najs och jag är så taggad. Så det här som vi ska prata om idag. Det är så stort och så brett så att jag hoppas att vi klarar av och hålla oss fokuserade i snacket.

1:02
Så att man kan säga att det här är förvisso avsnitt fem, men vi vann annat. Det här är bara uppvärmningen. Vi är fortfarande i att vi ska definiera vårat namn exakt. Vi har gjort det i tre avsnitt där vi definierar det här med tro. Och nu ska vi prata lite kring det här med livsstil och vad det var för något. Ja, det tycker jag kan bli lite till skillnad från det här med tro där det finns liksom. Men det är så här det ligger till. Och så vidare. Livsstil känns lite svårare och greppa om kanske.

1:34
Ja, det beror på vem du frågar. Det finns ju sådana som alltid har ett tydligt svar på att så här är det fyrkantigt och man känner sig säker i det. Men det ska bli jätteintressant och snacka om det här faktiskt för att det kommer nog väcka lite tankar funderingar. Kanske att man kollar in lite sitt eget liv och så tror jag. Och jag ber om att just de här avsnitten verkligen ska vara sanna, men att det fyller en liksom med hopp och tro och även också att man känner Gud. Jag vill verkligen ge ännu mer för det. Liksom att det ska peppa en emot att följa Jesus ännu mer.

2:08
Ja precis. Och det är det som är poängen också. Att man ska bli peppad och liksom inte känna sig nedslagen. Och det tror jag man absolut inte kommer göra sig. Bör absolut inte vara rädd för. Men titta på det här avsnittet när man kan det. När du säger som du säger så kan man tro att man kan säga nu precis är det sant. Men titta på det här avsnittet är går det att avgöra om en person är kristen? Och jag tycker det här är ett ämne som dyker upp hela tiden. Vad är en kristen person? Hur kan man se vem som är kristen och ibland så pekar olika falanger mot varandra och säger Ni är inte kristna och de andra säger ni är inte kristna och går det liksom? Och det här är vad det innebär att vara kristen. Just det. Och vi kommer kanske fokusera lite mer kring det här med. Vad är det att vara kristen i den bemärkelsen av livsstil? Vad är en klassisk kristen livsstil? Kan man? Kan man se på en person att den är kristen eller inte? Ja, exakt. Och i det också så ska vi blanda in ännu ett kraft begrepp kraftfullt begrepp i det här. Och det är det här med att vi människor ibland är hycklare.

När man läser bibeln så ser man att det är en av de stora grejerna som Jesus kritiserade människors hyckleri. Ofta så kritiserade han inte att människor att hans största problem var inte de syndarna. De visste att de här människorna kommer. Jag dör för och en del av dem kommer att omvända sig och ge och ta emot, liksom syndernas förlåtelse och börja följa mig. Men det han hade problem med, det är ju det här hyckleriet. Exakt när man visade sig vara på ett sätt. Men egentligen var man på ett annat sätt.

3:53
Precis, Det är verkligen det som jag tror många andra människor också kan känna sig väldigt

besvikna kring, eller kanske till och med inte riktigt förstår liksom. Men vad är en kristen livsstil och hur är en verklig kristen person för att man ser just de här bitarna? Om du säger så här eller du visar det här, Men jag känner ju dig bakom stängda dörrar eller jag vet om att du gör det här och det här eller leva på det här sättet, så jag får inte ihop det. Och det tror jag kan göra att många människor kan känna samma. Men det känns inte äkta och på riktigt. Och jag tror det kommer bli väldigt liksom befriande att prata om just det här. Att vi på något sätt behöver komma till slutet av oss själv, vara äkta och vara sanna så att det livet Gud inbjuder oss till att leva verkligen blir på riktigt också.

4:38
Exakt. Och jag tror det kan vara det viktigaste. Det kan dels vara det som vänner man ser omkring sig eller arbetskamrater. Det kan också vara familjemedlemmar. Det kan vara att man är född in i en kristen familj eller citattecken och så, och så. Och så har man sina föräldrar, har dessa höga ideal. Och man hör ju liksom predikanten säga så här är det väl att vara kristen? Och så vet man själv att de är så långt borta från det, liksom bakom lyckta dörrar. Min pappa skäller ut morsan och morsan är ständigt irriterad och arg på alla och snackar skit om grannen och så vidare och så vidare. Och så tycker man att de lever liksom inte upp till det och är och

det finns inte där så man måste. Man måste förstå det när man gör det liksom. Det finns vissa ideal, det här är så som vi vill leva. Men bara för att vissa inte klarar av det och låtsas om det så betyder inte att vi kan ta bort de idealen.

5:39
Nej, exakt. Amen Jag, jag håller med dig det mig att jag som förälder alltså bara så nu sa inte jag att vi vet alla, alla bra sätt att vara förälder på liksom. Vi försöker så gott vi kan när det gäller den här delen och där tror jag det är viktigt att man faktiskt presenterar för sitt barn. Vad är det att vara kristen och varför är vi kristna? För jag tror att om man presenterar att vi är kristna, för att allt är alltigenom perfekt i våra liv, då kommer man känna när det är lite hycklande. Där är det liksom. Det funkar inte riktigt. Jag får inte ihop de här bilderna, men om man försöker leva ett liv som Jesus liksom inbjuder oss till att leva och samtidigt också är sann och ärlig i att jag är det till och från mest på och med Gud håller på och gör någonting. Det är därför jag behöver Jesus. Är det därför Gud håller på och liksom förlåter oss och ger oss ny nåd varje dag? Då tror jag att man får en sund bild av livet och vad det innebär att följa Jesus som barn också när man ser sina föräldrar.

6:38
Precis så här ser andra som sagt vänner och kollegor och så vidare. Och just det här att att liksom ta bort masken och för att liksom jag vill det här. Men det är inte alltid jag klarar av det och då är man inte en hycklare. Ja, att misslyckas är inte hyckleri utan hyckleriet är när.

6:57
Man tror sig kunna hantera det. Men man vet innerst inne att man failar.

7:01
Precis, precis. Men tillbaka till frågan Hur tycker du du har gått? Vad går det att avgöra om en person är kristen? Går det liksom? Var det så att du, Lasse eller Martin är kristen men inte exakt när?

7:17
Det är en bra fråga. Vi ska som sagt beta av, men jag tycker det är ganska stor fråga faktiskt. Men går det att göra det? Jag skulle säga ja och nej på ett sätt, men det var menat med ja är att Gud ser ju alltid liksom till hur vi är på insidan. Alltså Gud ser till vårt hjärta och därför kan man inte döma vem som är liksom kristen. Alltså om det är någon som bekänna sig till Jesus, då är det ju första steget i att man säger Gud är jag min Herre, Jag vandrar och jag vill följa dig. Så där kan inte jag säga. Men nu vet jag inte riktigt hur det där är liksom, utan Gud säger till hjärtat om det är en ärlig liksom tro och en ärlig bok man vill göra med Jesus. Men däremot så kan man ju bedöma vad som är en kristen tro, så det är ju ganska tydligt liksom i bibeln och och liksom hur man gör. Och Gud målar upp att hans efterföljare är. Alltså man kan ju se vad som är ett kristet beteende och vad som inte är ett kristet beteende till exempel. Det är så att sådana saker kan man ju se tydligt utifrån vad Bibeln säger. Men men, jag tror att man ska vara det Gud som ser det. Det innersta liksom. När det gäller trons övertygelse.

8:26
Det är där jag tycker att man inte att balansen tappas bort ibland. Att man går från ena från ena änden till att man går runt och i princip lägger en etikett på varje kristen, kristen, kristen, inte kristen, kristen, inte kristen, inte kristen och anser sig ha rätten och också veta vad det är som pågår på insidan. Det är bara Gud som vet vad som pågår på insidan. Och sen andra diket där man där ingen får säga bedöma vad vad som är kristet, där allt kan vara fel oavsett vad du har för tankar och åsikter. Och så här kan du pressa in dig i det i den kristna tron på nåt sätt. Och så är det kristet det. Kristet för dig, då är det kristet.

9:09
Precis. Men jag tycker vi kan förenkla det, att om man målar upp en. Jag tror det svåra blir om vi människor målar upp en idealbild och så ser vi så här är en kristen person. Men vi kan göra det väldigt lätt för oss och säga det finns ju det här ordspråket där man säger man blir som man umgås, alltså de du är med om du hänger med de du låter influera dig, de kommer du snart bli ganska lik i hur du pratar kanske. Eller du liksom tar efter i attityden i liksom. Men vad du har för värderingar, vad vet jag om olika saker? Och så kan vi ju också säga med Jesus att om vi är hans efterföljare och vi umgås med honom så är det bara en tidsfråga. Det vet vi alla liksom blir olika lätt influerade av en person. Men i slutändan så är det bara en tidsfråga innan du börjar bli lik honom du umgås med och så där så tänker jag där ser man ju den här frukten av den relationen som man har så man behöver ju titta på insidan. Vad är det Gud håller på processer och gör i en människa? Vad är det som han plockar fram liksom? Vad är det? Vad är de positiva sakerna här? Av den goda frukten liksom, som börjar liksom växa fram i en människa? Där börjar man ju se att okej, Jesus håller på och gör någonting som är fint, just.

10:21
Det som det handlar om. Och på frågan om man kan bedöma om en person är kristen eller inte så finns det egentligen en del. Så är det dem dogmatiska om man ska säga den teologiska var det rätt och fel. Och sedan finns det livsstilen. Vad var det för frukt? Hur lever den här människan sitt liv? Exakt så. Men men, men. Det var då en sak som som sagt är viktig med det hade ju det här att alltså, vi lyckas ju inte alltid att leva upp till det här. Men bara för att vi inte lyckas behöver vi inte kalla det för hyckleri och sedan säga att då ska vi inte ens försöka utan låt oss fortsätta försöka leva. Vi talar ju om liknelsen att det kommer att bli en följetång hela den här metoden. Att jag bara för att jag misslyckas gå till gymmet så kommer inte jag tänka att gym är fel eller något sånt. Är det något fel på gymmen eller att jag aldrig mer ska försöka? Nej, jag kommer alltid fortsätta försöka.

11:18
Med det bara.

11:18
För att det.

11:19
Oftast står fast. Jag har. Skämt åsido, jag håller med dig, men jag kommer ihåg att jag var lite innan jag blev troende så såg jag ju på vissa kristna och nu får man ju tänka på att jag också var tonåring så det fanns kanske en viss omogenhet i den beaktade. Var hittar vi iakttagande? Men jag var ju liksom jag hade en ganska förutfattad mening enligt enligt mig i hur en kristen var. Jag tyckte att man var så otroligt. Jag kan kanske ha nämnt det förut, men att man var så otroligt beach och tråkig, ja man liksom sa man hade ju nej. Men en kristen får inte liksom lyssna på radio eller en kristen får inte ha schyssta kläder för då är man likt världen eller en kristen får inte liksom sminka sig eller en kristen för jag hört alla de har hört skräck storys men även sett och träffat vissa som man bara såg rakt igenom. Tråkig alltså verkligen så man kunde skratta mycket, skämta alltid. Sedan är det världsligt, men är det värt så? Och det har gjort att jag känner det är jag Kom ihåg att jag bara Jag vill aldrig bli kristen på grund av att då kommer jag bli det där. Då kommer Gud, inbjuder mig till den där livsstilen som den personen representerar och jag ba säger Jesus, det verkar superintressant, Jag vill få evigt liv. Men om det innebär det där? Jag vet inte nu. Prata om livsstil. Jag pratar inte om att leva i skit och liksom göra människor illa. Och vad egoistiskt, inte det jag pratar om. Jag pratar bara om liksom hur kanske vissa har tänkt att en kristen livsstil är. Och sen så har jag känt att det där är inte det jag vill liksom ha just det. Så där har jag gjort den lite så här rent ut sagt liksom.

12:56
Och jag tror inte det är helt ovanligt. Jag tänkte inte riktigt så, men det är nog för att jag kommer från en muslimsk bakgrund och då bedömer jag det liksom är så för mig. Det är att man ska underkasta sig. Men för mig så var ju kristendomen bara en annan version av att det var en annan, bara en annan religion helt enkelt. Nu vet jag att är någonting helt annat än natt och dag. Svart och vitt även om vissa vill hitta likheter. Men jag känner igen det, för jag har ju. Jag har. Jag har hört det förut. Jag minns en av våra vänner, jag har inte pratat med honom på länge. Men Joakim Rosenqvist, han som vann Bagge galan och gjorde den här filmen eller huvudrollen i Goliat eller också det andra filmen när han blev kristen och jag pratar med honom så berättar han att att för honom så var att vara kristen. Det innebar helt det som en tålamodsprövande. Du skulle komma till kyrkan och sätta dig och bara ha det tråkigt och så skulle du se hur länge du orkar ha det i kyrkbänken. Och det var 01:01 liksom ett. På något sätt så skulle det göra gott för dig och jag vet inte hur. Men på något konstigt sätt så skulle du göra den här bilden tror jag. Tror jag finns. Just att att kristen är lika med tråkig är.

14:11
Jag bara en sån? Bara exempel. Nu skulle jag nog inte säga att den här showen som jag nu snart ska referera till är bra över huvud taget, men jag kommer aldrig glömma det.

14:22
Eller tycka att.

14:22
Det var.

14:23
Intressant.

14:23
Det var det.

14:25
Viktiga. Hur kunde jag? Hur kunde jag.

14:27
Veta att det fanns två som var fruktansvärda? De var mycket lika och Sara var back in the day twins eller 98. Men i alla fall då. Eller tidigt, typ 2000 tal. Tror att det var hur som helst, då kommer jag till tro. Titta på sådana här tacos och grejer och liksom så här och så kom jag till kyrkan. Kom ihåg, det var en söndag. Var så supertaggad för det var en riktig bra show där. Det var så nära värsta dramat så jag ville återberätta det och då stod jag där med några liksom tjejkompisar och så berättar jag det här och de tittar på mig som om jag var helt från en annan planet och bara sa det där tittar man inte på, det där är så helgat och liksom så här och jag kommer ihåg hur jag sa det. Så idag är det hela min liksom. Skämt grej. Men sen så. Jag kände mig så bortkopplad från alltihopa. Svarta så jag kommer aldrig bli lik er. Jag kommer aldrig lyckas liksom bli som en av er. Kom ihåg att jag kände det och jag tror sen den dagen så har jag alltid varit måna om vilka människor jag än möter, Om det är kyrka vi gör eller inkludera nya människor i gemenskap eller går över så är jag extra mån om att verkligen aldrig vara så världsfrånvänd att jag inte kan koppla till vad människor liksom hör, ser, lyssnar.

15:42
Går igenom, går igenom och sen får man. Precis så får man ju säga att att nu skulle du inte tycka om, det skulle inte fungera och det fanns liksom troligen en resa, en resa och man lär sig saker. Men om du får den här muren brådmogna liksom för tidigt, ja och liksom, då blir man nästan bara avtänd för att då kommer det här att det handlar bara om förbud. Det finns en anledning till varför den här showen inte är bra om man uttrycker det så. Den är inte bra, men i början så blir det bara Nej nej, inte det där ordet. Som sagt, den där är inte

du är inte bra eller bra. Jerry Springer var inte. Det handlar ju bara om att skapa bråk. Det är varken som ett badrum eller som att skapa drama. Så nej, du satte igång att skapa bråket och sedan så tog man in någon. Någon person som såg sig själv får gå hem, gör sig redo och kommer så skulle man bråka. Så det var inga bra idéer.

16:41
Jag har tittat på många.

16:42
Sådana i avsnitt 34 så det var inte bra. Men så sagt att att när det bara blir liksom nej nej, nej, ja ja men exakt.

16:53
Och det är det som är poängen. Tror min personlighet klarar det för jag ser över det och sen så får Gud göra sin process i mig såklart. Men tänk om det hade varit någon annan, då hade man ju känt av Sara direkt. Så poängen är i alla fall att vi ska titta på lite mer än bara ytligt. Vad vad? En kristen livsstil som det här, Det som kan definiera faktiskt alla människor i hela världen, inte bara West versionen av kristen tro och livsstil, utan det här ska du kunna applicera för dem som är i Asien, i Afrika, i Mellanöstern så ska alla troende, om du plockar från alla världens hörn, kunna komma överens om just de här punkterna som vi ska prata om. Att vi tror att det här ändå någonting som kan definiera en kristen livsstil?

17:34
Precis. Och vi ska också säga det att att det här är ju de punkter vi har hittat, så det finns säkert fler saker. Och man kan också liksom definiera vad vad vi menar med livsstil och massa, massa olika saker. Men det här är de sakerna vi har hittat. Och också att om man lyssnar på det här och inte är kristen, då är det här en perfekt lista. För vad är det jag köper in, köper min plånbok eller för både mig bankkonto och så vidare? Vad är det jag kommer signa upp på? Jo, men då är det det här som är den kristna livsstilen som vi kommer prata om.

18:11
Men innan vi kickar igång så tycker jag att vi läser en recension som vi har fått in, vilket är precis. Det är jätte jättekul! Så då är det en person som heter Genesis tror jag och den personen har skrivit så här. En femstjärnig podd. Jag är med! Tack för det! Jag har aldrig träffat er men ändå känns det som att jag känner er så bra. Ert genuina, ärliga och osminkade sätt i kombination med er humor är helt fantastiskt. Men det som berör mig mest och det som gör att jag fortsätta följa er har följt er sedan jag första podd Bibel podden är er förmåga att förmedla budskapet om Jesus på. Ni pratar på ett sätt som man förstår på ett vardagligt sätt. Sånt som kan vara komplext. Har ni en otrolig förmåga att göra begripligt? Det ska bli så kul att få fortsätta följa er här på den nya podden. Ser verkligen fram emot kommande avsnitt.

19:06
Och det gör vi också. Vi blir jättetaggad när vi hör det där också att det är så, så är det välformulerat. Det är bra, väldigt bra. En scen så att säga. Inte bara när. Ska ge feedback så jag inte bara om det var bra eller dåligt utan exakt vad var det som var bra?

19:19
Det är en bra grej. Stort tack för att du faktiskt skrev ner allt det här och nu är det så många andra som kan få titta på den här recensionen och kanske bli ännu mer taggade för att trycka på play knappen och lyssna. Och om man inte.

19:31
Gör det så ska man ju jättegärna gå in och skriva en recension eller ge ett betyg om man kan göra det i Podcaster appen eller i Spotify om man vill.

Vi har suttit ner i det och andra på varsitt håll också och så är det. Var är en kristen livsstil. Och sen kommer vi inser vi en sak och det är att alla de här sakerna som vi kommer att prata om, de har en sak gemensamt och och den saken är det vi tänkte att vi skulle börja med. För det här är inte en av de här, utan för det som vi har är det sju, åtta, sju saker och sju saker. För att siffran sju är helig. Så sju saker som definierar en en kristen livsstil och sätt på alla de här sakerna kan man hänga på den här julgranen som vi kallar för Gud för att det sa att Gud är ju den som har skapat hela universum med och vi kommer ha avsnitt kring det också. Hur kan man veta att det är Gud som har skapat hela universum? En enkel sak är bara att det måste ha börjat någonstans. Någon måste ha skapat dem. Att den materia som vi lever i och den tiden vi lever i och det som skapade allt kan inte själv vara materia, kan inte själva. Det måste vara utanför tid och rum, den måste vara allsmäktig och så vidare. Och är Gud bockar av alla de här boxarna hur som helst. Och Gud har skapat universum, Han är över allting och han sedan ser ner på våran värld. Han är överallt och hör allt och ser allt samtidigt och här går vi liksom på i våran våran värld

och då kan man likna det lite grand vid att när jag leker med våran dotter och så bygger vi en lego stad som vi har byggt en lego stad med lite liksom här sheriffens kontor, här kan man grilla och så vidare har vi byggt liksom en stad med med väggar och så har vi lagt ut de här små Lego figurerna och då kan man tänka sig att det är ungefär så Gud ser på det här. Och det är så mycket. Det är lika mycket större som Gud är jämfört med och mycket mer avancerad och komplex än vad vi människor är jämfört med de här Lego figurerna. Och då är det på något sätt. Då blir det att det är Gud som sätter agendan för våra liv. Det är han som sätter spelreglerna. Det är han som har gett oss luft att andas, det han som har skapat allt. Och utan honom så skulle ingenting av det här existera. Ja.

22:05
Ja, jag fattar vad du menar och håller med dig också såklart i det för att jag trodde rätt att mannen det är rätt väg att börja på att man förstår vem är Gud och hur är liksom förutsättningarna för oss människor över huvud taget? Och det är just det här att han var innan något blev till i Du och jag i världen började inte existera när jag börja existera, utan det fanns någonting innan liksom min existens. Och det behöver man förstå som människa. För ibland så kan vi ju vara helt uppe i oss själva och vi liksom lever här på jorden och vi vi tror oss kunna tycka mycket, vilket vi gör. Gud har gett oss så mycket förmågor och vi kan liksom utveckla saker. Men allt det där kommer från något annat som är större än oss själva.

22:46
Precis. Och den här vetskapen om att jag är en liten människa och Gud är större, det är det sen flödar ner och skapar då de här sju punkterna som vi har om just vad en kristen livsstil är. Så alla de här sju punkterna eller sju rubrikerna är ett gensvar gentemot eller ett resultat av den här sanningen om att det är Gud som har skapat allt. Han är stor och jag är liten. Exakt så vill vi börja med med det här kan vi dela upp i två avsnitt. Så i det här avsnittet så kommer vi ta de tre första och i nästa avsnitt så tar vi de fyra resterande. Där tror jag vi vi. Vi börjar med den första.

23:26
Vi kickar igång. Den första som vi skrev upp här är ödmjuk. En kristen livsstil är en ödmjuk livsstil och vad vi menar med det är just att vi bygger vidare på precis det här som du sa här. Men den här vissheten om att okej, Gud är allsmäktig, jag är inte där och den har ödmjuk ödmjukheten i att förstå att jag har faktiskt en begränsad förmåga att kunna kalkylera framåt, hur livet kommer vara och vad vi kan göra våra planer. Vi kan liksom göra våra strategier och allt det där och det är bra till en viss del. Men någonstans så behöver det finnas en ödmjukhet i att jag har ingen aning egentligen om hur morgondagen kommer att bli. Jag kan bara hoppas. Jag kan tro det bästa jag kan planera, men egentligen har jag ingen aning. Och när jag vet om det innerst inne så skapar också en ödmjukhet inom mig att jag kan inte kontrollera livet, jag kan inte kontrollera andra människor, jag kan inte kontrollera hur livet liksom kommer vara. Gud vet så mycket bättre liksom för att han ser allt. Men han ser liksom det stora perspektivet. Han ser den stora bilden hela tiden, han är utanför tid och rum och jag kan bara navigera mig fram utifrån min historia, erfarenhet och lite av vad jag klarar av och se lite framåt. Och det är ganska begränsat så det gör mig ödmjuk tänker jag.

24:42
Ja, det var precis som att man ska verkligen bli ödmjuk för att för att Gud är verkligen. Han är allestädes närvarande. Han ser allt på en och samma gång och man kan. Jag tänker mig ibland duet som hade ett höghus med lägenheter och i det höghuset så är det massa väggar och bakom de här väggarna så bor och lever människor och så. Och så utspelas typ en 30 40 olika berättelser i det här höghuset. Ibland de här människorna samtidigt. Eller samtidigt att någon sitter och käkar mat och duschar, någon bråkar, någon har skurit fingret och samtidigt så händer alla de här sakerna och du ser alla de här sakerna. Men för var och en som bor i en av de här boxarna, de ser bara sitt eget lilla perspektiv så Gud vet, vet mycket bättre om det. Vi gör också just den här dagen. Men den här bönen som Jesus lade där han säger att Gud, låt din vilja ske på jorden så som den sker i himlen. Så då kan jag överlämna eftersom jag vet så lite och Gud, du vet så mycket. Och så gör det en ödmjukhet i mig att du tar ditt beslut av Gud. Exakt led leder mitt liv istället för att då blir det mycket bättre än om jag skulle leda mitt eget liv.

25:55
Ja, precis så. Det där är ju ingen liksom Sara och Eva. Ni liksom sparkar er själva och ni säger de här orden Gud, låt din vilja ske dig för att du underkastar dig och du har ingen egen vilja, det vet jag. Det handlar inte om det där. Då har man missförstått vem Gud är. Så jag tror man behöver verkligen liksom förstå att precis som du pratar om innan, liksom Guds storhet, hans makt, vem han är är absolut. Han är kärleksfull, men han är mäktig och stor. Gud och liksom lite det här av gudsfruktan också faktiskt. Ta med det och ba vem är jag? En liten människa att du tänker på mig. Du säger liksom David uttrycker det för att han vet hur hur livet är skört och hur liten han är. Och när man bär. Det här låter Guds vilja ske som du säger. Men så är det inte utifrån liksom. Så panik eller? Utan det är mer typ Gud du vet så mycket bättre, Du är en god far däruppe, du är mäktig. Du vet alltså liksom hur det kommer vara. Och jag väljer utifrån min fria vilja att ge allt det här framåt till dig. Liksom låt din vilja ske, för det är den bästa. Och Gud säger liksom i Bibeln att mina vägar inte som era vägar, mina tankar så mycket högre, så mycket bättre är. Och då kan man ju känna att jag minsann kan. Nej, faktiskt inte, utan Gud vet så mycket bättre än vad vi gör.

27:07
Och när man har den här ödmjukheten också och så överlämnar man sitt liv till Gud, så börjar han påverka våran vilja. Så plötsligt så börjar jag vilja det som Gud också vill. Så det inte så att han kommer liksom ständigt säger göra saker som vi inte vill. Nej det här liksom späkning som du kallar det. Men det blir betryggande att veta att det är han som leder. Vänta, har du sett den? Du pratar med om får veta. När vi var små så fanns det de här japanska eller kinesiska skivorna där de skulle gå igenom en hinderbana så skulle de göra massa grejer jag aldrig sett. Och tråkigt. Men det var faller det och så blir det. De ramlar ner i vattnet, plumsar i vattnet och så får de ett slag av någon gud och bollar till Gud. Och då och då hade de en tävling. Det var ju att de skulle gå in genom en labyrint fylld fylld med massa dörrar och och och så. Och den här labyrinten hade ju inget tak så man såg ju de springa i den här labyrinten och så bara slog man sig för pannan flera gånger. Men du går ju helt fel, Fattar inte. Men för dem så var det ju. De såg ju bara massa dörrar som de skulle gå igenom men de kunde inte se var slut destinationen är. Och jag tänker att det är så Gud ser på oss, att han ser allting uppifrån och genom att försöka lyssna in honom så kan vi få lite signaler om när man vart tycker jag ska gå i stället för att bara chansa. Ska ta den här dörren. Du ska ta den här.

28:29
Precis. Enda skillnaden om man nu ska vara petig är väl att Gud inte slår sig för pannan och tänker jamen fatta det utan han bara och jag behöver sanda med hjälpare till er så att ni kan navigera framåt.

28:40
Precis. Men en annan sak kring det här med att en kristen livsstil är ödmjuk, det är också det här att eftersom Gud vet allt, då är det han också som får sätta spelreglerna. Och det innebär att det här händer väldigt mycket. Speciellt i de senaste 2030 åren så har det verkligen eskalerat ännu mer. Och det är den här grejen med att människor kommer med förutfattade meningar och förutfattade åsikter. De tycker en massa saker och sen kommer de till Bibeln för att söka stöd för det de själva tycker är äkta. Om det nu handlar om politik, om det nu handlar om sex, om det handlar om pengar, vad det än handlar om så kommer de till Bibeln och så försöker de hitta bibelverser. Ord som man har trott på ett sätt i tusentals år. Och så nu plötsligt så hittar man någonting helt annat. För att jag vill att Bibeln ska säga det här. Precis. Och faktum är att du kan nästan se få Bibeln och säga nästan vad som helst om du liksom klipper ut en liten mening, då kanske.

29:48
Man rycker saker ur sitt sammanhang, så kan man ju förvrida vilken vilket budskap som helst egentligen.

29:54
I vilket fall, jag är precis den du är. Precis det kan det kanske det kan vara. Du säger att du ska inte och så ska man bara bort. Du ska inte och så tar man bara med sig. Du ska inte mörda, mörda. Det. Men istället så bör man ha en ödmjuk hållning i det också och tänka att med Bibeln är faktiskt Guds ord att Gud har skrivit ner den här boken genom människor och de människorna har liksom skrivit av det här och vi har den här Bibeln. Vi ska ha ett helt avsnitt om hur Bibeln kom till och då behöver jag förstå att det som står här, jag behöver försöka förstå vad Gud vill säga till mig exakt inte var mina åsikter är. Och så ska jag försöka hitta bibelverser som stöder det.

30:37
Ja, men det är superbra poäng där. Jag tror det pratas också om i Nya Testamentet är att Bibeln är som en spegel. Alltså Guds ord är som en spegel. Som ni öppnar upp den här boken så ser jag en så ser jag vem jag egentligen är på insidan och hur Gud har tänkt att jag bör vara liksom så att det där inte. Det här är ett smörgåsbord dit jag bara kan komma och plocka, utan det att Gud är tydlig med sitt ord, vad han, vad han säger, vem han är, vad han tycker och vad han vill göra. Men som du var inne på där flera gånger att någonstans så behöver man inse hur liten man är som människa och det krävs liksom att vi alla gör en resa i ödmjukhet. Jag tror inte det kommer automatiskt utan det är en process i det att man mognar som människa men också typ att man går med Jesus och man blir mer och mer ödmjuk för att man inser hur stor och mäktig Gud är. Och jag inser hur mycket han älskar mig trots den enkla människan jag är. Och jag kommer högt. På tal om jag talar om att vara lite ödmjuk. Som sagt, jag gör ju mina resor och det här var en gång mycket så att under tonårstiden kommer jag nu här referera till att det var en tuff tid för mig. Men det var i alla fall när jag var ganska ny i tron. Jag tror jag var kanske 17 då till och med. Men i alla fall, då var jag i kyrkan och då var jag på något bönemöte och jag var med i en ganska stor kyrka i Stockholm så det var kanske åtta 900 pers. Jag vet, det är ganska fullproppat var det och då var det ett bönemöte och då kommer jag ihåg att det var ett tillfälle. Jag kommer aldrig glömma det här för det var så fint hemma och då kom ungdomspastor fram till mig och fråga ifall jag ville be för ungdoms generationen i Stockholm och jag bara ja absolut för det är min personlighet. Jag säger ja och sedan tänker efter vad var det jag sa? Ja det är inte bra alltså.

32:22
Hoppar med huvudet före.

32:22
Ja den är jobbig ibland. Men jag gjorde det i alla fall och sen så efteråt så. Jamen det känns bra. Sen så ba nej, jag vart så nervös nu att jag har aldrig stått inför så många människor, aldrig hållt i en mick att jag aldrig stått på en sten på den sättet liksom. Så jag brukar bli jättenervös och det vet hur man blir när man är nervös. Hjärtat börjar slå och jag får så enormt djup handsvett. Jag har en jätte jobbig information.

32:47
Det tillhör inte vanligheterna.

32:49
Jag vet det. Men nu så är det inte bara lite fuktig hand så det bara rinner liksom vatten pöl människor kan döpa sig omkring mig. Men i alla fall, jag börjar bara bli jättenervös. Du vet. Och hjärtat slår.

33:01
Jag kan föreställa mig hur det var när du svettas, för jag har suttit bredvid dig när du har kört bil på jobbet och så har det varit. Och så har det varit varmt utomhus och så svettas du i händerna av att det är som att köra bil, för det är ju som en utmaning. Så nu ska du ha ett äventyr.

33:19
Men jag har tur, jag har frysen i bilen att det är så kallt liksom.

33:25
Exakt att det bara är liksom -5 grader för att inte svettas. Men men. Och då skruvar jag tillbaka och då blir det du. Svettas du i bilen och då har jag märkt hur ditt ditt svett liksom rinner under. Det måste säga att du har växt under armen och sedan kommer det ner till armbågarna och så droppade det.

33:47
Där har hänt. En gång vill jag bara säga att alla bakterier var äckligt, men det där har hänt en gång. Det där var en stor faktor. Jag berättar till dig om när jag skulle köra upp. Kom du, var.

33:55
Det och nu förstår jag. Och det förklarar också varför du inte gillar att be i ring och hålla med om det.

34:00
Fattar inte det där att jag vet vem som kommit på det där, men i alla fall, man kan jobba utan att behöva hålla varandra i händerna. Fattar inte grejen.

34:08
Men det är ju.

34:09
Den där inte. Jag vill inte hålla någon. Men skitsamma. Min poäng är att jag står där och är jättenervös och då börjar liksom svett att rinna. Du vet och hjärtat börjar slå och sen går jag mot extrema och då börjar det hända sjuka grejer. Min kropp tyckte att jag var svettig, låren börjar skaka. Jag vet inte om du har känt det här ryckningar. Du kan du inte och du känner som om du liksom står där och liksom får massa anfall och sedan med det försöker bara blunda och kontrollera i bakhuvudet. Men gud i man vet att man ska säga Gud, hjälp mig mitt hjärta och säga vad ska säga när beter dig? Vad är det liksom så pass bra? Blunda och då börjar mina ögonlock börja fladdra och du blundar och så känner du hur de fladdra samtidigt. Jag önskar du kunde se mig här när jag pratar om det här, men.

34:58
Jag har allt. Jag har lagt upp vad jag har jag utsatt den här lilla flickan för. Jag försökte att inte strida ut.

35:08
Men i alla fall. Och i det här så. De flesta människor blir väldigt ödmjuka av det här och bara Gud, jag är beroende av dig, men jag är inte så liten. Jag går till attack.

35:20
På det du gör. Får du var kul.

35:23
Du måste hjälpa mig, du hjälper mig, Jag kommer aldrig öppna min mun. Jag kommer aldrig predika om det som om jag var världens centrum. Jag var det enda alternativet.

35:32
Men nu gör jag det. Gud, jag är den som är den enda som kan hjälpa dig i den situationen. Jag hotar och jag vet inget annat. Något.

35:41
Jag hotade honom för att jag ska be till honom så sjukt det. Men i alla fall är det här ett perfekt exempel där man ser hur Gud nåde full kärleksfull. Så jag går upp på scenen och jag får den här myggan och jag har ingen aning om vad jag ska säga är det är helt kört för mig. Så jag tar den här micken och så blundar jag och för jag fattar inte vem den helige Ande var eller nåt sånt innan. Det är ganska nytt för mig. Men jag hörde om att de kristna pratar om den Helige Ande, om att han är en hjälpare liksom. Så jag tänkte är det nu den här hjälparen ska liksom sätta till och bara leva upp till sitt namn? Då är det verkligen nu liksom han han ska göra det? Så då bad jag ödmjukt för jag var ödmjuk. Hjärtat är trots alla hot så jag ba Helige Ande, du måste hjälpa mig, jag vet vad ska säga liksom så och så bara blundar jag och från där så bara kände ett lugn och en sådan frid som var från ingenstans och det var helt nästan så jag ba är det någon som märker det här du? Och det gick ju bra, jag bad och sen efteråt så bara om det gick bra så det var ganska häftigt.

36:44
Lät som en väldigt ödmjuk ande.

36:46
Det var det.

36:47
Vid ett tillfälle, men det.

36:49
Blev det till slut.

36:50
När han sa.

36:51
Men men, just den här ödmjukheten är viktigt att bära med sig.

36:53
Det är jättespännande. Men nu i denna. På tal om kristen livsstil så måste jag tyvärr meddela att vi har ljugit för våra lyssnare. Vi har sagt att vi ska hinna med tre stycken punkter, men vi hinner bara med en så jag tror vi måste avsluta det här avsnittet. Skojar du så får vi ta det kommande år som vi pratat så länge och pratat i ett snart 40 minuter. Oh my god. Om vi får vara lite mer koncisa och kortfattade. Men jag hoppas ni tyckte det var bra i alla fall. Jag tror att det var bra grejer och vi fick sagt det vi ville få sagt, för det kommer sju avsnitt nu. Inte alltför långt. Men vi får väl bara säga tack så jättemycket att du lyssnade. Och som sagt, engagera dig gärna i våra sociala medier. Vore super kul om du gjorde det! Vi vill gärna ha den här tvåvägs kommunikationen och det är helt okej att skriva frågor till oss och skicka böneämnen. Har fått en del böneämnen som folk vill att vi ska be för så man får gärna skicka det så kommer vi be för de sakerna. Och du kommer att vara anonym förstås. Om du vill skriva så det skulle vi säkert fråga, men vi slutar så ber jag dig att tacka den här gången. Underbart! Idag.

Alla avsnitt