På frukten känner du trädet
#6  •  6 sep 2023

På frukten känner du trädet

Vilka tecken kan man kolla efter hos en människa för att se om den lever en kristen livsstil? Jesus säger att det är på frukten som man känner igen ett träd. Och han har så rätt! I det här avsnittet fortsätter vi att lista 3 av 7 saker som kännetecknar en kristen livsstil.

Vi pratar också om varför Jesus ger sig på ett fikonträd och om Hemens godisegoism.

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:04
En annan aspekt av förvaltarskap som vi också ska förvalta. Och det här kanske det är jag kanske finner mest och i allra cykelträningen.

0:14
Det är ju inte.

0:15
Så att jag tänker på min kropp.

0:17
Om jag får den. Men jag har ju.

0:32
I och för sig med i denna soppa. Sätt dig

in inför varje avsnitt. Inför det här avsnittet så lyssnar du. Du vet att när vi

startar ett nytt avsnitt så lägger vi på den här melodin, men den här gången tänker vi att vi vill lyssna lite på den innan avsnittet. Och du kan inte sitta still.

0:55
Jag kan inte det. Alltså, det var ju najs att komma igång.

0:58
Till åtta på mig.

1:04
Jättesnygg mössa! Vi är ju dansare i grunden.

1:08
Ja, så lite har man fortfarande i sig kanske.

1:12
Men man får väl säga det vi skulle ha sagt egentligen. Du är.

1:15
Varmt välkommen igen.

1:18
Och jag har med mig Herman som jag själv och.

1:23
Irena så klart här.

1:24
Härligt! I går eller i förra veckan så drog vi till med en lugn så där på slutet av avsnittet där jag sa att vi skulle ha. Vi har ju sammanlagt. Vi är mitt inne i ett mini tema kan man säga, där vi pratar om vad livstil är, vad en kristen livsstil är och då sa vi att vi kommer ta upp sju saker som kännetecknar en kristen livsstil och då sa att vi skulle i första avsnittet ta tre stycken men vi hann bara med en.

1:54
Ni vet jag var helt chockad när du sa det. Asså det var verkligen.

1:57
Och jag funderar.

1:59
På hur länge vi pratar.

2:00
Det har jag funderat pratat lite om. Hur kan vi göra avsnitten lite effektivare? Och så här och då har vi alla kommit fram bara till en sak och det är att du som lyssnar behöver lyssna lite snabbare.

2:13
Men det vi blev chockade är att vi var så inne i samtalet att vi liksom tiden rann iväg.

2:19
Men nu ska vi i alla fall uppfylla vårat löfte, även om det är lite sent. Bättre sent än aldrig sagt. Men idag så får man oss. För de två som vi skulle ha tagit så får man hela tre stycken.

2:29
Kolla där vad vi är generösa i.

2:33
Vi inleder liksom temat man ska kalla det och och i förra avsnittet så pratar vi om att Jesus pratar om att på frukten så känner du trädet. Så ibland när du bara ser massa träd så vet du inte vad det är för sorts träd, åtminstone på avstånd ens. En som är kunnig kan säkert veta vad äppelträdet och apelsinträd. Men men, det är först när man ser frukten. Vad är det? Vad är det det här trädet producerar? Så man kan säga okej, men det här är ett äppelträd. Eller det här är ett apelsinträd. Och då resonerar Jesus i den här texten då att att det var precis på samma sätt är det med en människa att titta på människans frukt. Vad kommer det ur den här människan? Kommer det som positiva saker eller är det bara elände och brustna relationer och brott? Eller Gud och lögner och så vidare. Eller vad är det liksom som produceras av den här människans liv? Och genom det så kan man då lokalisera vad är det här för typ av människa?

3:40
Ja, det är ju visdom rakt igenom såklart, som alltid från Jesus.

3:45
Men vi håller ju med.

3:48
Konstaterade förra gången.

3:50
Men det ger mig. Jag tänker på det här med just med insidan, att det är ju det som är lite så här. Första steget är vad man ska se med vad Gud gör för oss människor eller i oss människor. Att han gör ju jobbet på insidan. Alltså det är med hjärtat vi tror. Det är med hjärtats övertygelse vi bekänner liksom vår tro på Jesus och Gud kommer och gör någonting i våra hjärtan. Och sedan det som blir jobbet på insidan blir sedan synligt utåt sett. Så det som är inom mig kommer att komma fram förr eller senare. Det är bara liksom en tidsfråga innan det blir synligt och lite tillbaka till den här frukt och träd, den storyn som de har där. Eller bilden, det är ju liksom. Ibland tar det lite tid för vissa träd att få fram sina frukter, men förr eller senare kommer en frukt och det man önskar är att det ska vara en frukt som är god som man kan äta av, som gör att så många andra små frukter växer till och ge näring till till de andra så att man inte liksom tar fram ruttna frukter.

4:46
Exakt exakt. Jesus pratar ju väldigt mycket om just växtriket och i förra avsnittet så pratade vi om det här med hyckleri. Vi ska inte ta upp det igen, men det finns en story som det är en händelse kring. Jesus som märks väldigt lite om man inte ser det i det ljuset. Och det är den här storyn där Jesus ser ett fikonträd och det är dags för det här. Fikonträdet att bära frukt. Men det har inte burit frukt och då förbannar hand fikonträdet. Man kan undra varför gör Jesus det? Och för Jesus så var det en bild på just det här hyckleriet, att du, du utger dig för att vara ett fikonträd. Men du bär inte frukten av ett fikonträd. Så fortsatte han. Han använde verkligen den här bilden och så vidare. Och ytterligare ett sätt är ju det här som vi tänkte inleda med i Lukasevangeliet, kapitel tre och vers 43 Skulle du vilja ha.

5:41
Lukas sex.

5:42
Lukas kapitel sex.

5:45
Och vers 43? Men då står det så här Ett bra träd kan aldrig bära dåligt frukt och ett dåligt träd kan aldrig bära bra frukt. Trädet känns igen på den frukt de bär. Man hittar inte fikon på tistlar eller vindruvor på taggbuskar, så det är liksom det du ger sken av. Det trädet du postade var det trädet som påstås sig vara. Är den frukten den bär också producerat på något sätt? Och det är ju som sagt vissa tar frukt snabbt och vissa tar det lite längre tid. Men oavsett vad så ska frukten fram liksom. Så där.

6:18
Och ytterligare några avsnitt bak så pratar vi om Jacobsson säger Det här är att visa mig din tro med gärningar eller utan gärningar så ska jag visa dig min tro.

6:30
Gärningar.

6:31
Gärningar och att gärningarna eller frukten är ett bevis på eller ett tecken och visar på vad vad tron är för något exakt är. Frukten i det här fallet visar. Det här är ett fikonträd eller 01:01 äppelträd?

6:46
Ja, men absolut. Och vi var inne på vi hade ju också Vi snackar lite där man blir som man umgås är jag med Jesus och börjar bli lite mer lik honom förr eller senare i alla fall så tycker jag att det borde ju synas och han gör ju ett jobb på eller liksom inom oss och då borde det vara bara en tidsfråga. Som sagt, inte syns liksom.

7:05
Och det här temat går igenom liksom både han, avsnittet och nästa. Men till det som är helt nytt i den här podden så skulle jag rekommendera till dig att om du har lyssnat på förra avsnittet, avsnitt nummer fem så gör det för att det bygger. Vi bygger vidare på det och hade inte prenumererat eller följt som det kallas nuförtiden. Så gå in och gör det i din podd att använda, gå in och prenumerera eller följ oss. Då får du liksom nya avsnitt hela tiden.

7:33
Ja, det var ju grymt verkligen. Men jag tänker så här att vi kickar igång och tar upp punkt nummer två så mina barn och jag sätter igång och pratar. Nu.

Men vi nämnde ju ödmjukhet och hade värsta liksom lång utläggning kring det och det andra som det handlar om. Just det här är kännetecknet på att vi.

7:58
I förra.

7:58
Avsnittet i förra numret.

8:00
Undrade om han missat.

8:01
Något när han inte säger nej.

8:03
Det var i förra avsnittet.

8:04
Exakt så nu. Nummer två har vi igen och då har vi skrivit upp just det med ansvarsfull och vad vi menar med det här för att man kan läsa sin bibel och så ser man hur Gud faktiskt pratar om just förvaltarskap. Alltså Gud har ju satt människan här på jorden och i början så ser man hur Gud ger liksom ett uppdrag till människan just vad den ska förvalta och ta hand om det i relationen till varandra. Alltså de skulle föröka sig och de skulle liksom ta hand om jorden och göra de bitarna. Och det fortsätter även om vi har utvecklat oss, liksom om vi lever i modern tid, så har Gud tänkt att du och jag ska vara goda förvaltare över det han har givit dig och det jag har fått. Och så tänker jag det finns så många olika områden man skulle kunna prata om liksom. Men det första jag tänker på är just det här att vara en god förvaltare av faktiskt mitt liv och att Gud har gett mig ett liv och leva här. Och jag vet inte hur lång och hur många år jag har här på jorden i jordelivet liksom. Men under den här tiden jag lever här, att jag faktiskt förvaltar min tid som han har gett mig på bästa sätt utifrån vad jag känner att han liksom kallar mig till att göra, är jag förvalta min tid väl så att jag investerar tid i rätt saker och andra saker inte ska sluka min tid så att inte kan göra det jag borde göra i stället. Och här så är det väl lite olika beroende på vem man är som person och vad Gud liksom leder en till. Men fortfarande, att vara en förvaltare av ens tid tror jag är något man behöver liksom se över.

9:32
Ja, men exakt. Och just det här temat kring förvaltarskap En gång säger Jesus än ytterligare en liknelse Jag älskar ju Jesus, så det var det som fick mig att falla för Jesus när jag började läsa Bibeln först. Och då är den en berättelse som finns i Lukasevangeliet kapitel 19. Vi kommer inte läsa det, men man kan gå dit och läsa den storyn. Och det här är en story som handlar om att att Jesus berättar om en, om en man som har tre stycken personer som ska förvalta hans rikedomar. Så han ska åka iväg på en resa och så säger han. Här har ni lite, lite pengar och så vill jag att ni ska förvalta de här pengarna. Just och den är till den ena, så ger han en talent, till den andra ger han två talenter och till den tredje ger han fem talenter och de talenter blir ju värda jättemycket. Låt säga att de är värda en 1 miljon styck. 1 till 1 apelsin, en panter, en var värd en årslön så den ena fick 500 000 medan den andra fick 1 miljon och den andra fick 200 och två en halv miljon. Och det var så att den som fick minst, den som bara fick en talent, han resonera för sig själv att han är på grund av att jag bara har fått en talent. Då ska jag vara rädd om den här talent. Och Och så tog han denna talent. Alltså grävde han ner den i stället som ett slags sparande som han lade den han den talent som Gud hade gett honom eller den man hade gett honom och lade den på hyllan.

11:01
Exakt.

11:02
De två andra i stället för att gömma ner sina talenter, så förvaltade de dem, och så satte de dem i omlopp. Så den som hade fått två talenter lyckades införskaffa ytterligare två genom sin liksom affärsmässiga kreativitet. Och den som hade fått fem talenter fick den som hade förvaltat det där och fått fem ytterligare fem talenter. Så när affärsmannen kom tillbaka och undrade vad har ni gjort med mina pengar? Då kommer den här som bara fått en talent. Han sa jag, men jag fick ju bara en talent och och och han var jättestolt och tänkte att han grävde upp sin talent som var ett sånt här har du din talent tillbaka som du gav till mig och kände sig jättestolt och de två andra sa att här har du dina två talenter plus två till och den tredje så han hade dina fem talenter plus fem till.

11:46
Just där.

11:48
Och då. Resonerar Jesus då i den här storyn att den här mannen som gav den här talent, han blev lite arg över den som bara fick en talent därför att han hade inte förvaltat det som han hade fått. Men den som bara hade fått en talent, han han, han själv resonerade att ja, men jag har ju fått så lite, jag har inte fått så mycket så det bästa är att inte göra så mycket av det utan jag bara sparade och håller hårt om det lilla jag fått och gör inget med det. Och det är liksom en kristen livsstil skulle jag vilja säga. Som Jesus uppmanar oss till att Gud har gett oss talenter och med talenter så kan vi mena kanske talanger. Jag kanske kan sjunga, spela, bygga. Jag kanske är smart,

lekfull, vad det nu kan vara. Det kan vara min kropp, det kan vara min familj, kan vara massa olika saker som Gud har gett oss och de vill ju att vi ska förvalta det han har gett oss, inte bara spara ned och säga men jag har inte fått så mycket så jag sparade det här lilla som jag har fått.

12:48
Ja men precis. Och den är ju klockren. Den där står inför att visa på just det här förvaltarskap och ansvarsfullhet som vi bör ha liksom kring våra liv här på jorden. Att det finns olika områden som man faktiskt behöver se över och tänka sig, hur kan jag på bästa sätt med de förmågor som Gud har gett mig, förvalta det här? Och en sak man kan prata om är just liksom om. Om vi bara tittar på vår värld, planeten. Det finns ju. Det finns ju många organisationer som är far liksom, med miljötänk och hela den faderullan liksom allt det. Och det är säkert jättebra. Men just att man har ett ägarskap i det också, att faktiskt ta hand om det som Gud har satt det i också är att förvalta det.

13:27
De alla de här miljöorganisationerna. Det där är ju egentligen en kristen grej, det de sysslar med. För att det var ju precis det Gud sa till människan precis innan och efter att han har skapat den. Att lägg den här jorden under er och liksom förvalta den. Just att ta hand om planeten, det här är en gåva. Vi har fått en enda planet som vi behöver ta hand om och ha och har också. Så det är liksom ingen

motsättning mellan att vara miljöaktivist och att vara troende. Sen kan det få olika uttryck och man kan bete sig illa om man kan alla de här sakerna. Det är inte det vi pratar om. Men det finns en inbyggd förvaltarskap tanke i den kristna tron att när jag går på gatan så skrapar jag inte när jag försöker leva ett liv där jag inte är slösaktig och slösar på resurser liksom.

14:20
Precis att man tänker lite så. Men visst, de liksom kring hur kan jag förvalta den sfären som jag liksom lever i. Så en annan grej som jag tänker på hemma är just det här med jobbet är hur förvaltar jag? Hur ansvarsfull är jag och hur ger de sig uttryck som kristen liksom av mig på jobbet? Är jag den här lata personen du visar som gör det minsta möjliga och sedan för att komma undan? Eller är jag en ganska flitig person? Alltså? Utmärker jag mig med att vilja göra mitt bästa eller är jag liksom känd för att alltid, liksom det vet jag med, dra ut på rasterna eller vara känd för att vara den här som inte riktigt gör sitt jobb väl. Och där tror jag faktiskt att jag gör det. Presenterar Jesus även i hur jag faktiskt sköter mig på jobbet. Och det finns så mycket visdom i Bibeln kring det här. I Ordspråksboken kapitel sex och vers sex så står det så här Gå till Myran du late, se hur hon gör och bli vis. Och det här var någon som visade till mig när jag var ganska nykter. Hon faktiskt liksom när man var så här. Men det ju skit drygt med skola och jobbet och liksom så när man hade sitt första jobb och man klagar för att man kom hem trött liksom. Och så ser man föräldrarna som jobbar hårt och så. Men just att det finns visdom i att faktiskt inte vara lat, att inte vara den som bara försöker hitta shortcuts utan faktiskt ha en god arbetsmoral. Att vara som den här myran, att faktiskt vara vis i det yrke du har också och förvalta det på bästa möjliga sätt. Att det ska vara en god eftersmak. När du slutar på ditt jobb så ska din chef känna sa nej Kristina såg vi det? Förlust att inte ha henne. Låt det utmärkas på det sättet också, att du faktiskt följer Jesus.

16:01
Precis så en bra kristen livsstil är inte bara att

ställa krav på att jag ska kunna ta långa raster för att be på jobbet, utan utan snarare prata om att jag visar genom det genom att jag visar min frukt blir det jobbet jag utför och sen så i botten så ligger det en kristen tro som man kan koppla liksom den här

frukten till och jag tror att det blir ett mycket större och starkare vittnesbörd av att var titta liksom vad bra att kunna gå med.

16:37
På det där. Jag tycker det för att det det gör ju någonting också. Det är inte alltid man har möjlighet att predika på jobbet där man ska sköta sitt jobb. Jag är så. Är man på jobbet så är man där för att jobba alltså. Men men, du kan också vara ett exempel och visa på Jesus i dig genom hur du förvaltar det. Gud ger dig det Gud lägger i dina händer. Vad gör du med det? Att inte liksom se på det du har och ba tycka det är lite att lägga på hyllan utan bara och hemma. Jag har blivit anförtrodd med det här. Jag är inte Zlatan, jag kan inte allt det där. Men jag kan det här och vad kan jag göra liksom av det jag har fått på bästa möjliga sätt?

17:10
Exakt. En annan aspekt av förvaltarskap som vi också ska förvalta och det här kanske är där jag kanske skiner mest och är allra bäst på träningen.

17:18
Och jag.

17:22
Är där jag.

17:22
Inte tänker på min kropp och.

17:24
Vad jag gör. Men så har jag.

17:28
Ju fått bara en kropp.

17:29
Ja, om.

17:30
Vi säger att kroppen är den Helige Andes tempel och att vi ska ta hand om våra kroppar, inte misshandla dem eller genom dålig mat och som så det där tycker jag och det kan man inte göra. Men man kan sluta. Det låter fast Gud har skapat oss ande, kropp och själ. Det är inte bara en andlig varelse, jag är också en själslig varelse och jag har en kropp som behöver tas hand om under det här jordelivet.

18:00
Precis.

18:01
Och där finns det olika saker. Vi snackar inte bara nu. Eller jag tänker på att för mig själv snackar inte bara om att du ska gå till gymmet i dag utan det pratas om vila. Det pratas om att sova väl. Jag har pratat om att dricka mycket vatten, prata om att äta näringsrik mat. Alltså alla de här grejerna som är ganska basala saker som samhället pratar om är ju någonting som du behöver liksom ta dig an för att ta hand om din kropp, för att du ska leva länge och du ska göra stordåd här under din jordeliv länge liksom, och då behöver du ge dig själv de bästa förutsättningar för det.

18:32
Precis innan du går in på den tredje eller tredje kännetecknet så skulle jag bara vilja lägga till en grej till som kanske låter lite filosofiskt. Fast det är inte filosofi utan det är väldigt sant och det är att varje dag så får jag en ny dag

och den dagen behöver jag förvalta. Så när jag vaknar på morgonen så kan jag tänka tack Gud för att jag får leva en dag till.

18:56
Men det var lite på tiden innan.

18:59
Jag ta ansvar. Jag skyller inte alla mina problem och bekymmer på alla andra utan jag tar ansvar för mitt eget liv. Och så tänker jag att nu har jag fått det här, jag har fått den här dagen och jag får förvalta det här på bästa sätt.

19:11
Ja, det är superbra. Jag tror oftast, eller jag kan vara så att när man väl blir typ sjuk eller när det blir jobbigt, det är då man uppskattar hur mycket man man har när man är frisk eller när man klarar av vissa saker så är det en bra tanke om.

19:26
Det skulle bli så är det. Och det kanske var så här. Det är väldigt otippat att vi tar upp en sån grej att en kristen livsstil är faktiskt en ansvarsfull livsstil, men kan låta lite tråkigt. Men om man bara får in det så kan det verkligen förvandla livet och framförallt så är det ett kännetecken för en kristen livsstil. Och vi ska säga det alla de här sakerna klarar du inte av på egen hand, men vi kommer dit som du sitter och bär på den tanken. Det surrar lite i örat och så stämmer det fullständigt. Nu är det nummer tre.

19:57
Då har vi skrivit upp med att det är trygg, man är trygg som person.

20:04
Och vi inleder hela det här temat med med Gud att Gud har skapat allt och det gör att en kristen person är en frukt av det är att man känner sig trygg. Man har en grund trygghet i livet. Man har ett annat perspektiv på livet än om man inte hade haft Gud med sig. Och det här har flera olika implikationer. En av dem, till exempel, är att jag behöver aldrig känna mig ensam. Är det en sak att vilja vara ensam ibland, Typ som kära föräldrar? Eller om man har varit i kyrkan eller man har varit i något annat sammanhang, då vill man bara komma hem och bara vara ensam en liten stund. Men det är en sak att vilja vara ensam och en annan sak och känna sig ensam och man kan känna sig ensam mitt i en stor folkhop av människor. Men så säger bibeln att att den Helige Ande är alltid med oss. Gud kommer alltid vara med oss och då behöver jag aldrig känna mig ensam för att han han finns. Och jag behöver inte göra livet ensam heller och känner mig vilsen och utan Gud alltid med. Och det ger mig en grundtrygghet som jag tror att jag kanske inte hade haft om jag inte hade haft Gud.

21:14
Men det där är ju klockrent och jag tror också att har man det där så sitter det liksom välgrundat i en, som en bas eller kondition eller så. Sen finns det en annan sak som också kan ge den här trygghets liksom är fruktan eller hur man ska säga och det är ju att man har ett annat perspektiv tror jag, på sin tillvaro och på livet. Och det är den här evighets perspektivet som man har. Att man vet att under de här tiden, under den här tiden som jag kommer leva här så ska jag göra det bästa jag kan. Jag ska vara ansvarsfull, jag ska vara ödmjuk, jag ska förvalta liksom. Men jag vet att livet är inte bara det som är här och nu, utan det finns en evighet också. Och den evighetsperspektiv det gör att när du går igenom svåra saker eller när du går igenom livet eller överhuvud taget så vet du om att det är inte liksom för evigt utan det är kortvarigt och att du kan känna dig trygg för att du vet att du har en Gud som är den som råder över, liksom liv och död så att säga. Han är ju den enda som som är liksom ytterst ansvarig för ja men du vet, han är ju allsmäktig liksom. Ja.

22:19
Precis. Precis som han var. Speciellt i de tider vi lever i nu också när han är avsnittet spelas in så är minnet fortfarande färskt av den här pandemin vi har varit varit med om. Människor har runt omkring oss har dött. Vi är mitt inne i ett inflation eller en lågkonjunktur. Det är krig i Ukraina och alla de här sakerna i ett krig som också hotar oss för att vi vill liksom Ryssland kommer inte nöja sig med bara Ukraina utan och allt det här skapar ju rädsla och det är ju det här i väst perspektivet är det. Det gör att ja, men vad som än händer i mitt liv just nu så kommer jag känna mig trygg för att jag vet vad jag kommer hamna även om jag dör och det finns i bibeln tycker jag. I Matteusevangeliet kapitel 10:27 så står det så här. Var inte rädda för de som kan döda kroppen men inte har makt att göra något mer. Det finns bara en ni ska frukta. Han som har makt att förgöra både själ och kropp i Gehenna, alltså ibland i kyrkan, kan tycka att vi i vissa sammanhang att man lovar guld och gröna skogar. Om du bara följer Jesus, då kommer allting bli bra. Livet kommer bli bra. Om du bara kommer till honom så kommer det liksom. Du kommer bli botad och du kommer få uppleva det här och så vidare. Och jag tror på mirakler, jag tror att människor kan bli botade och så vidare. Men vi har också sett när livet verkligen blir eländigt. Vi har sett människor gå igenom, ursäkta uttrycket, ett rent helvete. Är man inte mindre kristen då? Nej, det är man inte. Men vi har också sett de här människorna ta sig igenom det här. Dels med Guds hjälp för att Gud var mitt i den här stormen, men också med vetskapen att vad som än händer så vet jag att på andra sidan så kommer jag möta min Frälsare. Jag kommer ha evigt liv tillsammans med honom och det här har jag vill. Jag har fått uppleva det på väldigt nära håll. Just en person, en närstående som som gick bort är en person som var med i kyrkan som heter Lars. Vi fick nämna hans namn.

Plötsligt så får han cancer och i 01:01 halvt år så ber vi för Lars och situationen blir bättre. Sen blir den sämre, sen blir det lite bättre och så blir den tio gånger värre och så blir det bra igen. Och så här håller det på liksom. Och sedan de sista, liksom den sista perioden så blir det riktigt, riktigt illa. Så han kan bara vara hemma och inte göra så mycket. Och han lärde oss verkligen någonting. För under hela den här perioden så klandrar han aldrig Gud för det han fick gå igenom. Han hade hans tro var liksom stark hela tiden genom det här. Och sen då, den sista dagen precis innan han tog sitt sista andetag så befinner de i en situation där de har hjälp hela tiden. Så folk går in och ut ur deras lägenhet hela tiden. Och vid ett tillfälle så gick den sista personen för för kvällen och då säger Lars till Sin till sin fru så säger han Vi är det bara, är vi ensamma nu? Och så säger hans fru då Ja, det är bara du och jag kvar här och då säger han bara du och jag och Jesus. Och den natten han lägger huvudet på kudden så somnar han in den natten. Och just den här tron som han bär med sig hela vägen som gjorde att han blev inte deprimerad och körde ner sig och så vidare utan att han visste att Jesus var där för att plocka hem honom den natten.

25:53
Ja, alltså det är så starkt verkligen. Och där ser man så tydligt hur en människa verkligen låter. Det som är på insidan vara så så synligt och genomsyra hela livet. Alltså det här med livsstil, att jag kom ihåg när man träffade honom så åt man middag och han liksom skojade och man hade kul tillsammans, kunde prata om video, prata om filmer och böcker och.

26:12
Man var.

26:13
Liksom bara.

26:14
En.

26:14
Månad. Det var en vecka till och med tror jag. Liksom innan innan. Så att det där är det ett gott exempel i att man har det perspektiv att jag är inte rädd även om det jag går igenom är något jag inte önskar och något jag vet att kommer jag lämna efter mig så stor saknad. Men jag är inte rädd för att han väntar på mig. Liksom Gud har. Han har förberett ett rum åt mig, liksom.

26:35
Jag och jag. Vi, vi har ofta det och jag brukar lyssna på det. Han har också hört det här, att jag hör personer som inte är troende säga just i den här meningen att jag önskar att jag hade en tro för att det är det. Det verkar vara så det verkar ge det som trygghet. Det verkar ge det som frid. Jag önskar att jag kunde se livet på det sättet som som du ser just igen i en storm. Och det som är grejen här också, det är att när krisen väl är där visst, jag kan ramla mellan klamrar mig fast på Gud. Men om jag aldrig har ägnat en tanke åt Gud, då kommer det vara svårt och liksom plötsligt vända mig till honom, även om han alltid kommer stå där med öppna armar. Och jag tror att en tro på Gud, en kristen livsstil är en trygg livsstil. Vi har en trygghet för vi vet att mitt namn är skrivet i Livets bok och när jag dör, då kommer jag komma och möta Jesus och så kommer jag få ett evigt liv tillsammans med honom. Så det här livet är inte slutet.

27:35
Precis och det skapar en enorm trygghet i att man vet om det. Och det finns så mycket bibeln så så många gånger där det står var inte rädd, det står så ofta där Gud talar till sitt folk. De individer. Var inte rädd, jag är med dig. Jesus pratar om att oroa er inte liksom som Gud. Gud vägleder oss framåt hela tiden i den här förståelsen av att han är större än det vi möter och att han har koll på läget. Och oavsett hur det blir här under den tiden vi lever så vet vi om att evigheten väntar oss och det ger en trygghet. Det ger en en lugn. Det ger en att se att allt är jag äger Allt det materiella är liksom mitt hus, mitt företag, mina resurser, mina tillgångar. Det är bra, men det är inte för evigt och det ger också liksom en annan attityd som du har gentemot dig. Du, du är tacksam för det du har, du förvaltar det du har fått och du liksom är vis med det du har. Men du har ett annat perspektiv av att nu är det dags att släppa taget. Släpper taget liksom.

28:34
Exakt exakt så. Det var det tredje här att en kristen livsstil är trygg livsstil. Ska vi gå in på det fria?

28:41
Ja, men det gör vi liksom. Och där tror vi att en kristen livsstil är en generös livsstil. Och utifrån det så ser man ju liksom vad ges till att börja med? Vad är det Jesus har gjort för oss? Jesus har gjort så mycket för oss. Han har gjort allt för mig, han har klivit ner, han har gett sitt liv för mig. Han har försonat mig med Gud genom att ta min synd och han har inte hållit tillbaka någonting. Han har gett sitt egna liv liksom till ett utbyte för att jag ska kunna få evigt liv med Gud. Och det gäller det också. Så där ser vi liksom att Gud har verkligen tagit det första klivet i att visa hur mycket han älskar mig. Han har gjort det första klivet i att visa hur generös han är genom att inbjuda mig in i en relation med honom. Så därför tror jag att vi kan spegla Jesus i att en kristen livsstil är en generös livsstil. För har du en Gud som inbjuder oss till att ta del av all hans tillgångar, av det eviga livet, av livet, av allt av det goda, så säger han Det är ditt också, för du är mitt barn. Förstår jag det där, då behöver jag inte liksom hålla hårt om mitt eget, utan då kan jag verkligen vara generös.

29:51
Exakt också. Det här med att att att inse. Och det går det lite ihop. Det här med förvaltarskap. Att inse att allting jag har har jag fått av Gud.

29:59
Exakt.

29:59
Och det därför ibland så blir det en när vi sitter och äter så brukar vi säga så här att tack tack tack Gud för maten och så någon gång så har det hänt. Och tack pappa också för att jag får den maten och att vi inte tackar. Man kan ju tacka nej såklart och den som har lagat maten men vill inte att vi tackar Gud för maten det var att utan råvarorna som han har skapat så hade vi inte haft någon mat utan våran familj som vi har eller som vi har hade vi inte kunnat ha varandra och kunna äta den här maten utan planeten vi bor på. Utan luften vi andas hade vi inte ens levt överhuvudtaget och därför går allting tillbaka till Gud, att det är han som är alla goda gåvogivare. Och vet jag det vet jag att allting jag har har jag fått av honom. Då blir det inte så svårt att vara generös, för då är de här sakerna egentligen inte mina.

30:49
Nej, jag.

30:50
Har bara fått dem. Så det började med ett givande Gud gav dem till mig och då och det ska inte sluta med ett mål att jag behåller allt utan eftersom Gud gav det till mig så kan jag ge det vidare till till andra.

31:05
Och det tycker jag är lite kort till det här. Men du är en person som är väldigt utgivande liksom du ger väldigt mycket. Det tycker jag är lite för mycket nästan. Jag är den som bantar, men nu räcker det.

31:15
Gå hem nu. Jag ska ha med.

31:19
Mig det tycker jag. Men det finns en grej som jag tänkt på som du väldigt inte delar med dig av. Att jag vet med dig.

31:26
Kunde inte ha sagt du är så fin.

31:28
Nej.

31:29
Allt som bara går vidare.

31:30
Till den möjligheten att reparera och jobba vidare i.

31:34
Relationen.

31:35
Med alla våra lyssnare och liksom du är jättebra på och dela med dig av ganska mycket liksom och sådär. Men en sak som du inte delar med dig av så det är helt otroligt att vara Du är så svår med dina snacks asså, det vet jag.

31:50
Men det är klart.

31:51
Det är med.

31:54
Dig men det är helt. Jag har aldrig liksom så när du köper dina tio godis snacks.

31:58
Utan godis.

31:59
Nej med dig ditt snacks. Har gått över till snacks också. Det första.

32:03
Jag köpte vill dina tio godisar.

32:07
Och de har lärt mig nu att 17 och de rör man inte. Det liksom dina 10:10 godisar som du ska ha som du har en tydlig strategi kring hur du ska äta ihop dem men sen har tänkt när du kommer med vikt. Du tar en liten skål och så lägger upp lite chips här och sen så går du upp och så ska vi hitta på någonting och jag får typ inte knappt smaka av dem. Det är bara nej.

32:30
Nej som du ser.

32:32
Det kan du göra. Du kan gå ner och hämta åt mig, men det liksom är dina och dina tar dem. De delar du inte med dig till och med din dotter som är pappa för mig. Nej.

32:40
Inte är det mig så.

32:41
Är jag lite mer stark för då vet man. Det finns en chipspåse där nere. Jag kan gå in, gå ner och ta lite till. Men godis däremot, det är lite för att jag har ju när jag köper godis, köper inte jättemycket godis.

32:51
Nej, det är inte bara.

32:52
I att ha.

32:52
Några tiotal godisar och då har jag en plan för hur jag ska äta de här, i vilken ordning. Och jag brukar äta dem i kombination med varandra och så här så att när någon frågar kan du bjuda alla jag har.

33:03
Godis är uppoffringar.

33:05
Absolut inte. Men du kan få en femtiolapp och gå och köpa godis. Men du kan inte få av de här termosarna.

33:12
Det är så kul att du har en väg att gå när det gäller det här.

33:15
Eller ja, det kanske finns viktigare saker än vad jag kan minnas exakt.

33:21
Nej men skämt åsido så jag tänker så här just den här generösa livsstilen och jag tror verkligen att det finns en djup och liksom grund som man kan stå på att du har fått allt av Gud, Han har gjort allt för dig, han har gett dig allt och därför så kan vi ge vidare av det vi också har fått av honom. Och jag tycker det är en attraktiv livsstil att vara en person som är generös och inte vara snål. Att inte bara se till sitt eget liksom. Och det tror jag är någonting man kan föregå med. Gott exempel liksom. Som familj när man om man har barn, att deras liksom kompisar, att man lär barnen att bjuda med och vara generös. Liksom.

33:55
Ingen vill vara en Ove.

33:57
Nej, det.

33:58
Är väl så vi, för det.

33:59
Är.

33:59
Egentligen bara en.

34:00
Bra sak.

34:01
Men också att att att det här handlar inte om att ett måste. Det är så att jag gör det. Inte för att jag måste vara generös och det är så det måste vara, utan jag gör det för att jag vill, för att jag ska liksom. Jag är tacksam för det jag fått. Så därför vill jag ge i det vidare. Och för att gå tillbaka till föregående punkt att jag känner mig trygg. Jag kan ge bort saker för jag vet att Gud kommer ta hand om mig. Jag är inte orolig för mitt eget liv. Gud kommer ta hand om mig. Jag behöver inte hålla så hårt om allting och väldigt mycket nytt.

34:34
Ja, men det är jätteviktigt.

34:36
Och det är ju en av de första sakerna som barn får får för sig när de är små. Även saker som inte är deras grej och mognad. Våran dotter var liten, så gick hon liksom när vi kom hem till andra. Då plockade hon dessa 03:04 leksaker från marken och så gick hon och höll i dem. Och så min, min leksak.

34:56
Min bil.

34:57
Trots att det inte var hennes.

34:58
Nej,

det.

35:05
Roliga var att hon gick och plockade typ alla 05:06.

35:08
Sju grejer grejer så.

35:10
Hon hade liksom armarna fulla med leksaker. Hon hade så mycket leksaker i händerna så hon kunde inte leka med det och hon drog bara runt handleden och tyckte att.

35:19
Det var hemskt. Ja.

35:21
Det är viktigt att generositet och allt det där liksom är en kristen livsstil. Vi gör det för att Gud har gett oss, Han gav allt och vi ger vidare till andra och det är en attraktiv livsstil. Och de gjorde till och med Vi ska inte hålla på för mycket kring denna punkt, men man gjorde en undersökning wayback är det. Sopa undan alla mjölkpaket att man mår bra av att man ger bort liksom än att ta emot bara.

35:42
Forskning visar att vi mår bra. De är saliga. Är de lyckligare att ge än att få?

35:47
Och Bibeln har sagt.

35:48
Så.

35:49
I alla tider och nu nyligen så har forskningen kommit fram till att vi ger bort saker när vi är generösa mot andra. Då mår vi bättre. Det är något i kroppen som sker och jag tror att det är Gud som har lagt in det i oss just för att det ska vara en kristen livsstil att vara generös. Varför? Gud är generös och vi vill vara lika Gud

och rik.

36:14
Så jag är jättenyfiken. Hur länge har vi snackat nu då?

36:17
Ja, jag tog det är 37 minuter så sammanlagt förra gången. Men vi höll vårt löfte i alla fall.

36:24
Ja, det gjorde vi.

36:26
Tre punkter. Vi är uppe i fyra punkter nu och fyra rubriker. Nästa gång så tar vi ytterligare tre och då landar vi i sju stycken saker som kännetecknar en kristen livsstil kan man säga.

36:37
Exakt så Tack för att du lyssnar på oss. Har du frågor eller någonting du vill skicka med så tveka inte att höra av dig till oss. Du hittar oss via Instagram Tro och livsstil. Det var skickat den där eleven även också på Facebook. Följ oss gärna och du får gärna prenumerera och eller ge till följare. Jag måste kommentera, men skriv gärna en recension om du har tid och ork så återkommer vi om en vecka igen. Men idag är.

37:02
Det mörkt där du är just nu så säger vi godnatt.

37:05
Annat det? Idag?

Alla avsnitt