Tron är inte privat, den är personlig
#4  •  23 aug 2023

Tron är inte privat, den är personlig

Idag är människor öppna och offentliga med allt möjligt. Man är öppen om sin idrott och hobby, sina politiska åsikter och till och med sina sexuella preferenser. Men tron, den ska man hålla för sig själv. Det är något med detta som inte känns helt rätt.

Hur kommer det sig att tron har blivit en privatsak i Sverige? Vad är det som göra att man inte gärna pratar om den? Och vilka krafter är det som trycker tillbaka troende från offentligheten. Det är några av de saker som vi tar upp i veckans avsnitt.

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:01
Men i dag är folk öppna med allt möjligt. Man är offentlig med sin idrott, vilken idrott man gillar, man är offentlig med sina sexuella preferenser, man går i parader, man är öppen med sin hobbys och berättar om det. Men tron, det ska man hålla tyst om. Och det är nånting i det som känns lite skevt.

0:32
Hej och välkommen till Tro och livsstil. Det är Irena som pratar här.

0:36
Och här, men också med här.

0:38
Ja, och så roligt att du är här med oss och lyssnar på den här podcasten. Jag tror att vi kommer ha en riktigt skön stund tillsammans där vi ska fortsätta och prata om just vad tro är för någonting.

0:50
Precis som du är helt ny till den här podcasten så är vi också det. Det är ju vårat fjärde avsnitt och vi startade för bara några avsnitt sedan och det har gått bra. Jättespännande hittills, men.

1:07
Det är kul verkligen.

1:09
Vi har fått jättebra respons och människor som hör av sig och så vidare och det känns jätte jätte jätte roligt och få den typen av respons.

1:19
Ja men jag håller med. Man blir varm i hjärtat. Ännu en grej som har hänt är att vi nu är tillbaka i Sverige, vilket känns superbra. Så kärlek till ett Sverige! Landet. Det känns ju supernajs faktiskt, att man är liten bara man vaknar till lite. Just det, tillbaka till rutiner dvs. Skolan har kickat igång. Folk börjar bli mer och mer höstkläder nu och det känns supernajs och.

1:42
Jag gillar det. Jag gillar. Jag kan. Jag är den typen som kan bli lite stressad under semestern. Du vet när det är för chill och man tar det för lugnt och man vet att när hösten sätter igång då är det massa grejer som måste bli fixade. Och jag vet att du är typ motsatsen på något sätt. Sen släpper allt och så tar du konsekvenserna efteråt.

2:03
Sagt jag önskar.

2:05
Kunde vara som.

2:05
Jag tar tag i problemen när de väl dyker upp. För att citera Jesus. Att inte oroa sig för morgondagen.

2:11
Så du är inte vad jag ska.

2:14
Men ni fattar. Vi är verkligen olika. Men jag tror att du är så att du kan typ jobba 365 dagar om året runt dig I365 dagar, men hela tiden.

2:26
Jag trivs inte. Jag tycker inte om det att att jobba så mycket. Nej nu låter som att jag jobbar jättemycket, men jag gör jobbet 365 dagar om året och gör inte det.

2:35
Jag tror faktiskt att om vi hade snittat bara så skulle du nog göra det.

2:39
Hur kan man snitta 365 dagar på ett år?

2:43
Ingen aning.

2:43
Dessutom måste man jobba 365 dagar.

2:45
Jag vet, men jag kan tänka mig att du kanske ligger på 350? Jag vet inte.

2:51
Skitsamma hur man definierar jobb också. Det var ju nån som sa så här att hitta något som du älskar så kommer du aldrig behöva jobba en enda dag mer i ditt liv.

3:01
Ja.

3:02
Det är så jag känner. Jag känner inte att det vi gör är alltid ett jobb utan det känns som att det är kul att göra något som man tycker är roligt.

3:09
Ja, kul för dig! Vad ska hända med dig? Superbra! Nämen det känns toppen faktiskt och vi är nu som sagt tillbaka och förra gången så pratade vi lite om det här med att vi har haft några avsnitt där vi pratat om vad tro är för någonting så att vi får lite klarhet i det så att man förstår vad vi menar när vi pratar om tro och hela liksom varför podcasten heter Tro och livsstil. Men vi vi pratade mycket om det här typiska som man säger till nära och kära eller kollegor och så vidare. Och då har man insett att man kan höra att om inte jag ser då kan jag inte tro. Och där ligger man väldigt mycket i vad det innebär att se. Någon vill att Jesus ska uppenbara sig för att någon annan vill se ett mirakel någon annan vill se. Du vet olika saker, men det är just det här att det ska vara synligt för mig, att jag liksom kan nästan ta på det om inte det händer, men dock inte tro på exakt det.

3:59
Och då får vi väl säga det att ramlade man in rakt in i det här avsnittet för att någon rekommenderade eller man hittar det på något sätt så skulle vi rekommendera att börja från avsnitt nummer två för att då börjar vi liksom bygga upp det här kring och varför det är så viktigt att definiera ordet. Det här jätte enkla kan man tycka ordet.

4:18
Tro ja men det tycker jag är bra.

4:20
Och så ska vi fortsätta med och prata om där ordet. Och du som har läst titeln vet redan att det här avsnittet handlar just om det här att att det som jag skulle vilja kalla lite av en ovan då det låter extremt, kanske är lite av en lögn om att tron är privat. Just att du, du ska hålla tron för dig själv liksom. Det är kul för dig att du har hittat det här, men kom inte hit och prata om din tro för mig eller att att diskutera tro överhuvudtaget är ingenting som man gärna gör.

4:54
Nej, jag är jättetaggad att vi ska prata om det här, för jag tror att det kan vara till hjälp för många. Även du som lyssnar har säkert hört just det där att men tron är ju privat, det är vissa saker man inte liksom plockar fram i samtalsämne. Det liksom vad tjänar du i månadslön och vilken parti röstar du på? Och typ är du troende att du går till kyrkan eller inte? Det är lite privata delar.

5:19
Jag håller med om de två första men inte det sista, vilket jag.

5:21
Gjorde för.

5:22
Det där. Men men det kan vi återkomma till Det jag tycker. Jag tycker nästan det så att tro är typ det enda vi inte ska fokusera på.

5:30
Det kan nog.

5:30
Vara så att vi återkommer till varför jag tycker det.

5:34
Är spännande. Men vi har ju kickat igång med podcasten och vi finns ju på de olika kanalerna där podcast finns, bland annat Spotify och det är det inte iTunes längre utan en podcast.

5:47
Då heter det ju podcast och alla andra såna här poddar där man kan prenumerera på RSS länkar. Det finns.

5:54
Exakt! Tack för det! Och så har vi fått en diskussion, eller flera stycken. Men jag tänkte att vi läser den första, vilket känns jättekul. Och tack till dig som har tagit din tid faktiskt att skriva det här. Det är en person som heter Eva, är hon och har det som sitt namn. Kontot tror.

6:12
Jag vet vem det.

6:13
Är så.

6:14
Trogna. Följer och skriver ofta på vårt instagramkonto.

6:18
Men vad kul! Men hon har skrivit så här så värd att lyssna på. Fem stjärnor. Intressanta, roliga, pålästa, trevliga, transparenta heter man och Irena berättar på ett lättillgängligt och trovärdigt sätt om tron på Jesus och vad Bibeln säger. Jag har följt deras förra podd med stor behållning. Rekommenderar verkligen! Tror Livstid till lyssnare i alla åldrar. Så jättetack för att du som sagt tog dig tiden att skriva ner det här. Jag vet att det här är till hjälp för andra, även om det är väldigt fint att få höra det personligen så gör vi det här för att vi vill att andra ska få se att det här en podd som är värd att lyssna på.

6:58
Ja, exakt det som sagt, det är jätteroligt att höra och det värmer. Men huvudsyftet med att vi vill att folk ska skriva de här diskussionerna, det är att vi vill att den här podcasten ska synas bland icke kristna poddar. Och just nu är det den, vad jag vet, en av de få, kanske den enda i vissa vissa veckor som som finns där bland topp tio. Precis i kategorin vad är religion och andlighet? Exakt så personer som är intresserade av det. Och det får man väl. Och vi ber också om det här. En så frimodig bön att det ska synas bland liksom hela Sverige listan, att det inte bara är religion landet utan personer som kanske inte visste att det där var något de var intresserade av. Och sen så får man väcka nyfikenheten.

7:50
För när man.

7:51
Skriver recension eller betyg både på Spotify och på podcaster så hjälper det till så att därför kommer vi tjata om det här.

8:00
Ja, ja, men det gör vi. Och du som inte har hunnit skriva eller visste om värdet av det, du får jättegärna göra det faktiskt. Ge podden den betyg du tycker den förtjänar och skriv gärna någonting som du tror kan vara intressant för de som kommer in på den.

8:22
Som vi nämnde tidigare i denna så har vi pratat om det här om att tro är inte att se. Det är inte samma sak och att det känns det inte helt rätt och klokt att förlita sig helt på sitt synintryck som det enda intrycket för att veta om någonting är sant eller inte sant. Men ibland så. Och med det sagt så tror jag att man kanske förväxlar det med att bara för att tron inte är att se så betyder inte det att tron inte är synlig, utan det är precis tvärtom att tron är alltid synlig. Tron är inte att se, men tron är alltid synlig och det ser man i den här berättelsen som vi plockade upp i Lukasevangeliet kapitel fem. Vi läste lite i den berättelsen, återberättade om de här fyra vännerna som var så desperata och ville få fram sin vän till Jesus för att deras vän var förlamad och de ville att de hade hört att Jesus kan göra mirakler och så var det mycket folk samlade. De lyckades inte komma fram för folkmassan, så de klättrade upp på taket på det huset där vi är, liksom Jesus och alla människor var samlade och så gjorde de ett hål i taket. Hör och häpna, ibland så bara läser vi och rycker på axlarna. Men de gjorde verkligen ett hål i väggen och så gjorde de en anordning så att de kunde fira ner den här bädden. Den här förlamade mannen var och och så botade Jesus den här mannen. Och så står det så i Lukasevangeliet kapitel fem Och var 20 att Jesus såg vilken stor tro de.

9:54
Hade exakt.

9:55
Den starka tro de hade på att de hade hört talas om Jesus, att han är Messias, Han är Guds Son, Han är Gud själv som har blivit människa och han kan göra mirakler. Han som har skapat människan har också reservdelarna för att kunna laga människan när när det inte funkar så sen när man blir sjuk. De hade så stark tro på det här att de var villiga att göra allt det de gjorde för att komma fram till Jesus och då blev deras tro synlig för Jesus och för alla andra i tron av den tron. Även om tro inte är samma sak som att se, så är tron alltid synlig.

10:32
Men är det verkligen det? När man tittar i Bibeln och när man läser om de här olika händelser? Det här är bara ett av många exempel där man ser hur en människa har en tro på insidan som kanske inte syns, liksom den här övertygelsen, men att den visar sig i handling över att det jag har på insidan, det jag tror på innerst inne, det visar sig utåt också genom hur jag agerar eller genom hur jag handlar eller vad jag säger eller vad det kan vara. Så det finns flera sådana olika exempel som man skulle kunna prata om Kvinna med blödarsjuka. Man skulle kunna prata om mig med. Liksom män är den här mannen som hade en son som var sjuk så många händelser, fast smockfullt av dem i Nya testamentet. Så det är verkligen så att den tro vi har den är inte bara något som är privat och bara för mig själv, utan det är någonting som faktiskt syns. Och här får man inte liksom blanda ihop det för att tron omvandlas ju till handling så att den syns och bibeln är liksom tydlig med det man kan läsa om Det är apostlar gärningar överallt i bibeln och vi kommer prata mer om det, det här med livsstil och hela den biten. Men det som är viktigt att förstå vad vi menar är att när vi pratar om det här, att din tro syns genom en handling så är det viktigt att fatta att det inte är våra handlingar som gör att jag blir räddad och frälst och gör att jag kommer till himlen, dvs att jag får en evighet tillsammans med Jesus. Det är inte mina goda gärningar som ger mig pluspoäng, utan vad som gör att jag liksom blir mottagen av Gud in i evigheten. Det är tron på att Jesus är den som har tagit mina synder på sig. Tron på att Jesus är lösningen så att jag kan bli återupprättad i min relation till Gud. Tron på att han har förlåtit mig, tron på att jag kan få tillhöra honom, inte på grund av vad jag har gjort för Gud, utan på grund av vad Jesus har gjort för mig. Och så får jag ta emot det i tron. Jag litar på att det Jesus gjorde på korset faktiskt gäller mig. Det är det som är liksom frälsningen och handlingen där. Men med det sagt, denna övertygelse och insidan som jag har, att mina handlingar visar ändå på att jag har en tro som faktiskt räddar, som jag skulle älska och hjälpa.

12:45
Och jag skulle säga att det du säger nu är en av de viktigaste sakerna att få rätsida på. Och om man som kristen eller blivande kristen kan förstå just den här distinktionen så hjälper det så otroligt mycket. För det är så många jag har mött hur mycket kristna som helst genom mina år. Det kan vara personer som har varit kristna I2030 år som fortfarande inte har fått ihop det här pusslet litegrann. Och det hela handlar om egentligen vad man lägger före det andra, alltså att hästen måste komma före vagnen. Och det kan inte vara tvärtom. Och hästen i det här fallet är just att Jesus har dött för mina synder. Jag lyckades inte leva upp till Guds standard själv, så Jesus var tvungen att dö för mig och när han gjorde det och förlät mig så inspirerade mig och det ger mig kraft att vilja göra gott. Och det är inte konstigare än att om jag ger dig en femhundring och säger här får du en femhundring, du förtjänar inte det här, men du får det av mig. Då blir du ju glad och tänker men tack så jättemycket, vad kan jag göra tillbaka till dig?

13:50
Ja.

13:51
Så är det ju med det. Det än en stor anledning till varför grannar inte tar emot inbjudningar att man vill inte sättas i skuld, att man ska göra någonting gott tillbaka. När en kristen gör någonting gott, när våran tro omsätts i handling så är det ett svar, ett gensvar på det Gud har gjort för oss i första hand, snarare än att vi gör någonting gott för att Gud ska acceptera oss och förlåta oss och så vidare.

14:19
Ja, verkligen. Och vi kommer ju beröra det här mycket, mycket djupare liksom i kommande avsnitt och längre fram och allt det där och verkligen gå in på lite mer i detalj vad det innebär med det här med Guds nåd. Att bli frälst av nåd genom tron och hur det faktiskt är i vad Bibeln säger är superviktigt. Precis det vi säger här igen. Liksom att man man sätter hästen före vagnen så att man förstår vad vad det är vi menar. När vi pratar om att din din tro också bör ha någon slags handling eller bör visa sig liksom.

14:49
Precis när vi har fått det ur vägen att det handlar inte om att du ska prestera. Så återkommer vi till. Just det här är att att i Sverige så har vi. Så har vi kommit till en punkt där det nästan är en synd att uttrycka och säga en absolut sanning så att säga. Det här är någonting jag tror på. Det här är någonting som det här. Det här tror jag är sant och det här tror jag är falskt. Det här tror jag är rätt. Det här tror jag är fel och det är en av de sakerna tror jag, som också har gjort att vi då och då lägger vi locket på All form av diskussion för att när när ingenting är absolut så är det knappt lönt att diskutera det för att få ett amen det, det får väl vara din åsikt och det är min åsikt och då är det inte ens lönt att prata om det, för jag kommer inte övertyga dig, du kommer inte övertyga mig. Håll det för dig själv och så tryggt, tryggt trycker vi undan varandra, liksom in i det här privata och då blir ju tron privat.

15:52
Exakt vad är det som har blivit så himla galet liksom? För att det finns en osagda sanning inom citationstecken om att det inte finns en absolut sanning precis som du säger, utan att alla har rätt till sin egen sanning på något sätt.

16:06
Vilket är helt galet tycker jag.

16:08
Vilket är helt galet.

16:09
Då du har det bara så, du har inte din egen sanning, det finns bara en. Antingen så finns gravitationen eller så finns den inte. Och jag kan inte tycka om om absoluta sanningar.

16:20
Nej, jag vet att jag håller. Jag håller med dig i det, men det är det som blir det svåra, att det om det är så att du som lyssnar till exempel känner mig. Ja, jag känner mig fri faktiskt i att säga vad som är sant och det jag står upp för det som är sant och jag ska göra så. Jag säger det liksom. Utan att ha några issues kring det så blir det fortfarande så att mottagaren ba okej men kul att du har din sanning. Du vet, man liksom nedgradera det där ändå och knuffar in det i ett hörn. Det där är din version lilla vän, utan jag har min version och många andra människor har sina versioner av detta och tittar man på Jesus så är han verkligen en som hävdar att jag är vägen, livet och sanningen. Alltså det finns ingen annan väg till Gud än förutom mig. Jesus hävdar en absolut sanning och då.

17:07
Måste man förhålla sig till det annars. Antingen så ljuger Jesus eller så talar han sanning. Det kan inte vara någonting mitt. Antingen så är det det som du tycker är att antingen så är Jesus

liksom verkligen Guds son. Antingen så är han det han utger sig för att vara eller så är han världens största lögnare bedragare. Eller så är han bara en galning. Så antingen så är det jätte negativt eller så är det jättepositivt. Och det är väldigt svårt för en människa som blir så exponerad för det kristna budskapet att inte behöva ta ställning för att det är antingen det ena eller det andra.

17:49
Ja, jag håller med dig i det liksom. Och tittar man i bibeln så ser man liksom hur det är en absolut sanning. Och det finns ju så många andra saker som vi kan tycka och ha belägg för att Jesus är liksom sanningen. Så. Men det som gör hela den här grejen, av attityden av liksom är absolut sanning och inte är att när det gäller tron så har det ju blivit väldigt mycket att det där är någonting som du bör hålla för dig själv. Det är privat och till och med jag kan tycka det liksom. Nu är jag trött. Vad jag 37 nånting, men jag blev kristen. Jag blev 15 år. Genom alla dessa år har jag också sett till och med i kyrkan att när man kommer innanför kyrkans dörrar att det blir lite det här att person är privat liksom. Nej, men om ja, jag kommer till gemenskapen. Men det är liksom fråga inte riktigt för djupt hur jag har det med Gud eller det. Är det privat. Det är liksom jag och Herren som ska vara med och det är.

18:42
Något som vi har börjat göra. Eller jag hört dig göra det. Och jag har också gjort det. Det här att att vi leder ju andra och ibland har vi liksom samtal och så vidare och bara kunna ställa den här frågan hur det är. Hur är det med din ditt andliga liv? Eller hur är det med din tro? Hur står det till med dig.

19:06
Och Jesus.

19:07
Och Jesus? För att om man kan tycka om Gud, det går väl inte ställa en sån fråga nu? Men jag tycker att det är. Och om en doktor en läkare kan fråga hur är det med hälsan? Då måste vi väl kunna fråga Hur är det med ditt andliga liv och så för ett samtal? Och självklart så kan det vara så att ibland så är det jobbigt, ibland så är det enkelt, ibland så är det svårt, ibland så brottas man med det och det är helt okej. Men att vi i alla fall får prata om det. Ja.

19:34
Jag håller med dig i det och det är den stora skillnaden är också det här med det privata. Alltså när någonting är privat, då ligger jag oftast lite om jag håller det för mig själv eller jag lägger lite locket på det. Det är liksom bara någonting som är för mig. Men men, det man behöver särskilja är just det här. Skillnaden mellan det privata och det personliga. Att Gud kliver ner in i vår värld. Och så ser han inte bara massorna, även om han har räddat hela världen liksom. Eller liksom ger den möjligheten att bli försonad med honom, så är det ändå någonting som är personligt. Han ser mig som individ. När Jesus hängde på korset så var det inte bara för hela hela mänskligheten, endast som en blurrigt skara, utan han såg dig, du som lyssnar, han såg mig, han såg dig och så vidare i varenda en människa som finns i den här världen.

20:21
Som en förälder tänker jag lite grann som har mer än ett barn där. Man behandlar ju varje barn individuellt att man har en personlig relation med varje exakt barn och en duktig chef på jobbet har också en personlig relation till varje medarbetare och behandlar dem utifrån deras personliga behov och karaktärsdrag och förutsättningar. Och i den meningen så håller jag med att tron är personlig, liksom jag har. Jag har min tro för att jag har haft min resa tillsammans med Gud. Vi har, jag har min personliga relation till till Jesus och så precis som du säger att det är inte samma sak som att den mot dom måste vara privat. Exakt så att någonting är personligt och att någonting är privat, inte är inte samma sak.

21:08
Och är som jag nämnde förut. I alla dessa berättelser som man kan läsa om i Nya Testamentet så visar Jesus att tron inte är privat utan i allra högsta grad så är den offentlig. När Jesus gjorde vissa mirakler så fick han till och med säga men gå inte väg och gör det här nu för min tid. Inte är nu liksom så springer den här personen och bara gör det offentligt och visa för alla kolla vad vilket under han har gjort för mig. Och det är någonting det där som jag tycker är intressant. Det här personliga mötet med Jesus som gör att du vill bli offentlig med det. Vi har så många storys med en kvinna som fick sitt liv totalt förvandlat. Hon gick till en hel stad och börjar berätta. Ni måste få höra om den här mannen som totalt har gjort någonting för mig.

21:50
Är en berättelse i Bibeln.

21:51
Ja, exakt. Vi kommer återkomma i mer i detalj om det här med livsstils delen. Jag märker här att jag liksom går åt det hållet. Men det jag vill få sagt är att tron både syntes och hördes, att tron fick ta plats i människors liv. Och sen så ser man hur det mynnade ut i faktiska handlingar.

22:11
Är precis. En annan sak som jag tror kan göra att att man trycks tillbaka i sin tro och och håller den privat för sig själv är också det här som jag också har märkt. Och du som lyssnar kanske också har märkt det, att att tron får inte ta plats och religion i största allmänhet och tro får inte ta plats i offentligheten. Alltså, det kryllar inte av program som handlar om tro på SVT till exempel, som är våran public service kanal eller TV4 eller hade knappt Netflix och alla de här andra tjänsterna. Och när det är aktuellt eller nyhetsmorgon eller vad nu jag sa så är det väldigt sällan det är en en troende person som är med och får berätta. Vi får inte ha debatter offentligt om det här och det var det här jag menade kring kring politik. Ja, det är så att man man kanske inte delar med sig av de. Många människor delar inte med sig om sin politiska åsikt, men väldigt många gör det och framförallt så får de vara med på TV.

23:11
Ja.

23:12
Vi har debatter, man bjuder in partiledare, man bjuder in partier, medarbetare och så vidare. Och så får de diskutera och prata om politik, prata om vad de tänker och tror på, vad de står och står för. Men när det gäller tron så är det inte så. Och det som händer då också är att det finns ju ett undantag och det är när troende personer gör bort sig. Och i Sverige så har det tyvärr blivit så de senaste åren. Oftast så handlar det om islam och islam gör någonting men nu har det varit förändringar och muslimer blir jätte arga och så ska man alltid balansera upp det liksom och så och så dras och ursäkta uttrycket men kristendomen också in i skiten. Eller så är det någon sekt ledare som har gjort någonting dumt och då pratar man om det.

24:02
Exakt.

24:02
Och det gör har jag märkt, att en del kristna nästan börjar skämmas för sin tro. Som att det är något som är irrationellt och något som är dumt och något som man borde man borde skämmas för.

24:16
Jo, men jag fattar helt vad du menar. Och alltså oftast när det finns dokumentärer så är det negativa dokumentärer och det är ju fruktansvärt. Alla dessa sjuka sekter och allt det som har funnits och man kan läsa om om människor som har blivit felaktigt behandlade och så vidare och så vidare och så. Det är ju hemskt. Men fortfarande är det så att att vår tro är ju någonting som som är fantastiskt, att vi har världens bästa budskap. Och jag förstår att när när det blir just den negativa bilden hela tiden så tvingas man nästan att retirera och liksom man knuffas in i ett hörn för att när du sedan hävdar att ja, men jag vill bara berätta om Jesus eller min Gud har gjort det här eller jag ska till kyrkan så blir det lite fult och man liksom vill inte förknippas med det som har varit med. Jesus säger faktiskt ganska starka ord i Nya Testamentet om hur vi bör förhålla oss till vår relation till honom. När det gäller den här personliga relationen som du och jag har. Han säger de här orden som man faktiskt inte pratar så mycket om i kyrkan. Kanske är det någon som har vågat predika om det här och förklara det på ett bra sätt vad det innebär. Men i Lukasevangeliet kapitel nio, vers 26 så säger Jesus här att den som skäms för mig och för de ord jag talar, honom ska människosonen skämmas för när han återvänder i sin och sin Faders och de heliga änglarnas härlighet. Och när man läser det här, det blir så det blir tungt, det vet man och liksom väntar. Nu plötsligt så sätter Jesus lite villkor. Eller? Eller precis så förväntar han sig att jag som hans efterföljare ska faktiskt stå upp för att jag har en relation till honom. Och jag tycker inte det är så hårt eller så krävande som vissa. Kan liksom känna lite när man läser det här. För jag menar, tänk om, tänk om jag. För det första så skämdes inte Jesus för mig. Alltså bara backar bandet lite så tänker jag Du om du och jag tar en liten paus och du bara tittar inåt och vet allt av vem du är. Både det goda men mycket det mörka som det har inom dig och han skämdes inte för mig och han skämdes inte för dig. Varför ska jag skämmas för min frälsare, alltså för han som är kungars kung, Han som har gett mig evigt liv, Han som har gett mig förlåtelse, offrade sin egen liksom död. Ja, det är starkt i mig.

26:30
Och det är precis som du säger att att det kan låta som starka ord. Men egentligen är de väldigt självklara att vi är det. De borde knappt behöva stå med i Bibeln för att det är så, så att man är glad att de står med oss. Och jag tror också jag har aldrig hört en pastor predika och säga de här orden att Gud ska skämmas för mig om jag skäms för honom.

Men men, men precis som du säger, Jesus skämdes inte för mig. Min synd är skämmig. Men han skämdes inte för mig. Inför Fadern, inför Gud och om man bara tittar på våran relation till exempel Men om du skulle börja gå på stan och så skulle jag bekänna att vänta lite när vi går tillsammans så skäms du för mig

och börjar nästan skämmas tillbaka.

27:20
Eller när någon annan kommer fram till oss och börjar skämmas för dig.

27:24
Precis som presentation.

27:25
Presenterar dig att.

27:26
Det här är min

rumskamrat eller något sånt där och då och då blir det plötsligt helt självklart. Men det är klart att vi inte kan skämmas för Jesus.

27:37
Ja, men det är verkligen så. Så det man kan titta på i alla fall när man läser i Bibeln. Det var inte den här

försiktiga, lite iakttagande, resonerande tron som faktiskt blev belönad, utan det var just den djärva, den desperata tron som alltid belönades. Jesus säger liksom din tro har hjälpt dig. Många sådana storys och jag.

27:59
Gick inte att tro. Det var inte det att att du gick och spred din tro som har hjälpt dig, utan det var just att du la din tro på ett synligt uttryck. Du lät din tro få betyda någonting, få en kram, en handling kopplad till den. Och jag tror att varför det här? Så var det hela det här, det här samtalet som vi pratar om nu. Vad det liksom bryts ner till. Eller var det bara sådant? Jo, det är ju det här att att vi önskar det här för dig. Att du ska kunna vara dig själv. Gud önskar framförallt stunder vad jag önskar. Gud älskar det här för dig. Att du ska kunna var dig själv. Och om du lyssnar på det här och är troende eller om du är på väg att bli en troende så är det något av det bästa man kan få uppleva. Att fullständigt vara sann mot sig själv och vara sig själv både hemma mest med sin familj, med sina vänner men också ut i det i det offentliga. Det finns inget värre än att tvingas retirera och vara fängslad i sin egen person, liksom i sin egen kropp på nåt sätt. Så det är i slutändan lite det det handlar om också.

29:11
Ja, absolut. Jag tycker det så viktigt det. Du säger faktiskt att vi önskar det för dig och jag tror man behöver alltid peppa varandra, påminna varandra om det här att du ska kunna vara dig själv i liksom med är du med? Älskar du hockey eller älskar du fotboll? Eller älskar du liksom Jesus dataspel Jesus så ska det kunna presenteras att det är hela du. Du har hela det där paketet och tron är egentligen ingen hobby. Det är liksom kärnan i allt i ditt liv. Jag är det och det borde vara det mest naturliga och snacka om.

29:42
Och det är också som en grej som också segrar. Det kan ibland störa mig, inte att det sker, men att det är ett resultat att varför ska tron då bli privat? Och det just den här grejen att folk är öppna med allt möjligt idag, att folk är öppna med vilken idrott de utövar och politisk åsikt vilka hobbies man har. Man är till och med öppen med sina sexuella preferenser och sin sexuella läggning och man går i parader och man gör alla de här sakerna och är helt öppen med någonting som jag tycker är plus minns. Mina sexuella preferenser för mig är privata, men i vårt samhälle så har det blivit som upp till ytan med allting, allt förutom en enda sak. Och det är det här har liksom med med tron.

30:29
Att man ska vara tyst.

30:30
Det ska man vara tyst om. Så du kan spela fotboll, du kan spela golf, du kan tycka om gokart, du kan tycka om golf igen, du kan eller vad du än vill eller har för intressen så ska du kunna vara öppen med dem. Men med din tro så måste du ha med.

30:47
Och jag håller med dig i det och det är någonting som är helt skevt med det. Och jag tänkte tänk på en grej när du gäller gokart för det fick mig och vi tar en liten sido gren. Jag måste bara berätta för det var så himla sjukt. På tal om att vara öppen och offentlig och allt möjligt liksom. Så vi körde ju, eller våran dotter inbjuden till alla möjliga kalas såklart, för det är hennes kompisar och så hittar de på allt möjligt liksom. Det ska vara fallskärmshopp nästan nästa kalas eller event. Nej, jag överdrev det aldrig.

31:17
Men jag vet vad det är. Först är det den ena som ska vara polis och dumskallar.

31:20
Den med på att det är.

31:22
Andra ska. Nästa grej blir liksom en resa till Maldiverna.

31:25
Ja, jag vet, det är helt galet det. Typ när jag växte upp så man var glad att de hade typ tårta på kalas. Man ba alltså det här var den bästa kalas ever. Så det är lite olika. Men hur som helst, hon blev inbjuden till gocart. Hon vet berätta om den här storyn till mig för det var ju du som gick dit med henne och då var det. Nu tänker jag återberätta det. Det får vi se om det är sant. Så vi åkte dit och alla föräldrar droppar av sina barn. Det brukar man ofta se på kalas. Man ser det som sin egen tid för under 2 timmar så kommer man tillbaka och plockar upp sin unge. Men du satt kvar för du hade typ inget att göra eller.

32:00
Jag tyckte att jag var en bra förälder, men det var det inte utan jag hade den dagen hade jag inget liv och inget annat.

32:07
Så du satt där och väntade på henne typ till tills kalaset är över och då sitter du där i läktaren. Du hade dina svarta brillor, solglasögon och så står våran dotter tillsammans med sin kompis längre ner där och väntar på hennes tur att hon ska sätta sig in i kartan och sen köra runt eller kliva in i den och då kommer hennes kompis berättar hon och lutar sig åt henne och ba du det är din jätteläskig eller vad är det? Jätte obehaglig läskig farbror som tittar på oss hela tiden

och bara vänder sig om. Hon bara det där är min pappa. Jag tyckte det var så himla kul att då var det så att han tyckte du var lite högljudd för att du hade glasögon på dig och kanske bara stirrade på just med juvelerna för att kolla att det går bra för henne och allt alltihopa. Han kände inte igen dig, han hade ingen aning om vad han tyckte var skitkul på tavlan.

33:01
Hade nog aldrig träffat mig. Men det kan jag förstå för att jag minns att jag satt faktiskt med mina solglasögon inomhus och det är lite creepy.

33:09
Ja, det måste ske.

33:12
Jag ska precis skaffa tur och.

33:15
Jag tyckte det var skitkul.

33:17
Och till mitt försvar så måste jag säga att jag hade. Jag har ju såna där solglasögon med styrka och jag är antingen närsynt eller långsint eller vad det kallas.

33:26
Jag tror det heter närsynt. När man inte kan se långt och lång sikt tror jag det är tvärtom. Eller ja, jag kan ha fel.

33:32
Har något av det, men jag kan inte se långt bort så att allting är bara suddigt liksom. Så jag vill ju se när hon kör omkring för det. Är det plexi eller glas mellan där jag satt och halva banan ser ut så här och då sitter jag ju och stirrar på henne och de här barnen så jag.

33:48
Tyckte det var så klockrent. Men på tal om gokart så fick jag upp den där storyn. Men jag håller med dig tillbaka till det vi faktiskt pratade om. Om just det här att man ska vara öppen med allt möjligt, men man ska vara tyst om sin tro och så ska man hålla det privat med problemet när man tvingas in i till den privata sektorn så att säga så kan inte det privata spridas så när det är privat. Så som jag sa innan, du måste liksom hålla locket på, håll det för du själv, det kan inte och det går emot hela liksom den kristna tron. För tittar man i kyrkans historia så har liksom kyrkan växt igenom. Hur då? Jo, genom att vi berättar för andra människor att man är inte privat med sin tro, man är personlig i sin relation till Gud, men man är öppen med sin tro.

34:32
Ja, exakt så hade jag gjort hade jag varit djävulen. Och jag är glad att jag inte är det. Kan jag tycker att jag är det. Men hade jag varit djävulen då hade jag också kommit på en sån där lögn. En sån där idé. Håll tron för dig själv, gå inte och sprid det här. Tänk, tänk om det skulle vara likadant med ett politiskt parti i Uppsala inom det partiet. Då ska man hålla allt för sig själv. Det är ju det bästa sättet att döda en rörelse eller ett parti. Eller en eller ett företag eller vad det nu är. Ni säljer jättefina produkter, men ni får inte berätta om det. Det är ju det bästa sättet att bara ta död på på alltihop så det känns ju som en klockren strategi om man säger så. Och det är därför vi blir så. Man kanske kan tycka att oj vad ni uppspelta över det här ämnet. Men men, det är viktigt att det får den här typen.

35:22
Av.

35:23
Konsekvenser.

Jag tycker nästan vi ska lugna ner oss till att vi är väldigt och det tycker jag inte om. Det här avsnittet blev lite negativt, men vi ska nog inte göra det. Inte privat det, inte det här, inte det här. Men vad är det? Då gör man det personligt. Men är också.

35:46
Det.

35:47
Det är också det.

35:48
Här.

35:49
Att att tron är personlig, men det är också en gruppaktivitet och det är också. Det tar också emot kring det här att att tron skulle vara privat, precis som en del här till exempel. Med träning. Vi kommer ju gå in lite mer på det, men vi har ont om tid så vi ska inte prata om mitt förhållande till träning. Men vi tar det här exemplet om jag skulle kunna träna själv hemma. Jag skulle kunna liksom köpa lite hantlar och så vidare. Men det är ju ur och jag har ingen motivation att göra det här hemma utan det jag vill det. Jag vill ju gå ut till ett gym och när jag är där, även om jag aldrig tänkt det.

36:33
Men det är så fel person som tar denna större chans. Men när jag väl ska.

36:39
När jag väl är där. Jag har en personlig erfarenhet av att ha varit på ett gym. Jag vet vad jag pratar om.

36:45
När jag.

36:46
Är på ett gym. Då vill jag plötsligt vara peppad av alla andra och allting är förberett liksom för mig och jag sitter då där och det är bra luftkonditionerat och så vidare. Men tänk om det skulle vara så med tron att du det är bra att du tränar, det är bra för din hälsa. Men håll det där hemma och håll det för dig själv. Gör det inte tillsammans med andra.

37:07
Men jag fattar helt, även om du är fel person att nämna det där. Jag vet vad du menar, men det ser jag. Det är ju verkligen så. Alltså när nu tillbaka till så liksom står det att när man går och tränar så ser man andra komma igång och man blir inspirerad, man blir peppad och man hjälper andra att liksom hålla träningen vid liv. Och det är också så med tron att tron är personlig. Gud har gjort nånting för mig, men när jag kommer till kyrkan jag kommer med i en gemenskap så hjälper andra människor mig också i att fortsätta, liksom hålla mina andliga muskler i form så att säga. Och det är inte för att Gud ska bli impad av de muskler du har, så förstå mig rätt, utan det handlar om att jag behöver det för att må bra. Jag behöver en gemenskap, jag behöver ett syskon som har sig i kyrkan, någon som finns där för mig och peppar mig och vägleder mig faktiskt också. Berättar om vad jag gått igenom det här med Gud och hjälpt mig genom detta och också kan ge visdom och klarhet i olika saker. För livet är svårt. Livet är komplext och man behöver vänner och familj runt omkring och det är kyrkan till för också.

38:09
Ja, och precis som man kan få, man behöver bra kondition för sin fysiska kropp så behöver man också bra andlig kondition för att när livet händer

den dagen jag behöver vara i form är inte den dagen jag kan bli i form rent fysiskt exakt, utan jag måste ha förberett under lång tid. Och det är ju samma sak med andlighet, att jag behöver. Jag behöver vara i god andlig form inte varje dag och känna att det blir prestation och allt annat, att det blir elitism och så och så vidare. Men jag tror ändå liknelsen är bra 111 annat sätt att se det på än en bild och varför vi behöver gemenskap och kunna dela vår tro med andra i smågrupper eller cellgrupp eller grupp eller vad det heter i kyrka. Det är den här bilden av en brasa och i en brasa så så kan vi värma varandra och när när jag och du är olika kolbitar så går vi tillsammans med andra kolbitar i en brasa. Då kan vi värma varandra och så blir den här glöden hetare och hetare hela tiden. Men vad händer om du tar en kolbit och flyttar den från den här brasan och lägger den åt sidan? Den kol biten kommer svalna med tiden och det är just det där det är just därför vi behöver det där. Även om människor kan vara knepiga ibland och kyrkor och kyrkor kan vara knepiga och allt vad det är, så behöver vi varandra för att hålla den här värmen och elden uppe.

39:37
Absolut. Vi kommer in på massa andra ämnen. Just förväntan om vad kyrkan ska göra för det är ju liksom gemenskapen och hela den grejen. Din egen liksom. Ett eget avsnitt för det också. Men ibland kan jag känna varför man kan bli lite. Jag drar mig för att dra till kyrkan. Det kan vara olika saker, men ibland kanske man har en för stor förväntan att under en och en halv timme ändå ska du liksom hitta din så mig, din sång mig du ska hitta liksom din bff du ska hitta. Amen. Du ska ha de starkaste Guds mötena kommer revolutionera ditt liv. Du ska se alla änglar som finns i himmel väsendet och du ska få de djupaste andliga uppenbarelser i Bibeln. Och allt det där ska ske under en och en halv timme. Och när det inte sker, då känner du så. Det var inte så kul. Jag tror man behöver ha lite rätt till liksom förväntan om vad? Vad är kyrkan till för och varför ska jag gå till till en kyrka och vara en del av en gemenskap? Men vi kommer snacka mer om det där längre fram också.

40:29
Man blir inte jätte muskulös och får topp kondition av att besöka gymmet en gång.

40:34
Så tänk jag.

40:34
Vet vad jag pratar.

40:36
Om när jag varit med om det.

40:38
Men det här avsnittet börjar bli lite långt och ska vi inte bara avsluta med och det går inte om du förberett för det här. Men du får en utmaning av mig. Det är du. Är du redo för den?

40:49
Jag säger alltid ja innan jag vet vad utmaningen är. Så jag säger kör.

40:53
Och jag vill att du menar.

40:55
Det jag vill säga nej nej.

40:56
Men då får du bevisa hur bra det går. Det här är det jag skulle vilja, det är att du ger tre tips. Hur gör man nu då? Jag Jag vill inte att min tro ska vara privat eller personlig. Den är inte privat. Hur gör jag för att inte ha en privat tro utan liksom vara lite mer öppen med den? Tre. Tre saker vill.

41:18
Jag få tänka. 3 sekunder.

41:20
Av det. Kan klippa lite.

41:22
När man vill, men det första jag tänker på faktiskt är en grej som kanske låter helt självklar men som är väldigt viktig att påminnas kring och det är att göra din tro till en naturlig del i ditt liv. Alltså, det behöver inte vara så revolutionerande När du säger till grannen säg mig vad ska du när? Men jag ska faktiskt till kyrkan och sen kan vi väl ta en lite kopp kaffe eller vad det nu än kan vara för situation. Alltså det är en naturlig del av vem du är. Att läsa Bibeln är en naturlig del liksom, även om man kan tycka det knepigt ibland eller vad det nu kan vara. Eller Vissa har lätt för det, men gör tron till en naturlig del i ditt liv och en ganska bra förebild i det här faktiskt vår egen dotter. För jag tycker det är så intressant hur barn är. Barn har ännu inte blivit förstörda. Vill ändå säga av det här och vad kommer den tycka om mig och hur kommer det här uppfattas utan de är väldigt oskyldiga och rena i sina tankar om att det här är väl självklart liksom. Man tänker inte på att det finns en värld av så många människor som kommer liksom lägga så många liv på dig. Om du säger 01:02. Så en händelse var bara så där att en granne plinga på hos oss och ville snacka lite och då var du och jag i kyrkan och för våran dotter så är det en naturlig del i våra liv att vi är kristna, att mamma och pappa och hon går till kyrkan och så vidare. Just den här gången var hon hemma. Hon var redan med på en gudstjänst på förmiddagen, men i alla fall. Så hon öppnar dörren och så säger grannen jag är mamma och pappa hemma så sen sa nej men de är inte hemma och kan veta när de kommer tillbaka. Ja de är i kyrkan just nu men de kommer nog tillbaka dit om en timme ungefär. Han bara okej liksom. Jag tror det är kanske första eller andra gången granne får höra från vår egen dotter. Jag har inte hunnit säga det om att vi går till kyrkan och vi är liksom troende. Och så frågade han mig hur gick samtalet till? Jag var ju jättenyfiken. Hon ba nej jag ba så att ni gick till kyrkan bara så där. Hon ba ja det finns ju massa och så naturligt och så enkelt. Det kan vara.

43:17
Naturligt som att lika naturligt som att jag var på bio, eller ja just det. Och hon sa det som nummer.

43:24
Två och nummer två är att våga vara dig själv, alltså våga vara den du är och då hela paketet. Att Jesus är det mest viktigaste för mig. Ja, om jag pratar utifrån mig själv och då kan man inte liksom respektera det så får man väl respektera att man inte är överens med mig om det. Så man behöver inte tycka som jag, men man behöver respektera min tro liksom. Och så tänker jag om andra människor också. Även om jag inte håller med dig i din i din synsätt så respekterar dig och vågar vara dig själv.

43:55
Om du mår bra. Och jag tänker också så här kring just det här att våga vara sig själv. Att har man vänner runtomkring sig där man inte kan vara sig själv, då måste man börja ifrågasätta Vad är det här riktig vänskap är det? Är den här vänskapen bara på deras villkor eller kan jag få vara mig själv precis som de är sig själva?

44:16
Exakt. Men det är.

44:18
Ju bra och så. Tre. Nu när vi sätter.

44:20
Tre den första och tre är att Gud har gett oss en hjälpare och det är den Helige Ande, Guds egen Ande, som liksom tar del av våra liv. Och jag skulle vilja tipsa dig om känner du inte liksom känner du? Men jag har inte den relationen till den Helige Ande, så vi vill liksom peppa dig för det med. Be den Helige Ande om vägledning han har. Vi ser att han vet, Han liksom har stenkoll på läget och ber den Helige Ande om just vägledning i hur du ska agera i vissa situationer eller bemöta vissa situationer och så vidare. Och han kan verkligen ta dig in i vissa situationer som du kan vara så häftig. Tänk att när jag vågade säga det här så hjälpte jag en annan människa och det är jag än en stor del av. Vad säger man? Jag sa det där att man har den attityden att min tro är inte bara för mig själv utan till för andra också.

45:14
Super bra! Jättebra! Tre tips i den vid avslutar så här och bara uppmuntrar varje person och ber för varje person som lyssnar på det här att du ska kunna få vara dig själv och att du ska kunna få visa vem du är fullt ut, inklusive din tro. Något annat än bara den resa som du gör, kanske den här hösten eller kommande månaderna att att du vägrar vara ha din tro privat utan att du vill vara öppen med den. Men vi avslutar så här är som sagt dela det här med andra som behöver få lite mod till sig och förstå varför tron inte är privat utan personlig. Så är vi tillbaka igen. Om en vecka.

45:56
Det är vi Och glöm inte att följ oss på Insta. Vi finns där på Tro och livsstil och ger som sagt gärna en recension så vore vi superglada det Hjälparen.

46:07
Nu avslutar vi!

46:09
Tack så mycket! Hejdå!

Alla avsnitt