Om jag bara får se Gud så kan jag tro
#3  •  10 aug 2023

Om jag bara får se Gud så kan jag tro

En variant på rubriken till det här avsnittet är: Om jag inte får se Gud så kan jag inte tro. Har du hört någon säga den förut? Det är ganska vanligt att höra folk utrycka just att de behöver se Gud med egna ögon för att kunna tro. Frågan är bara, använder vi samma kriterium på alla områden i livet?

I det här avsnittet pratar vi om detta och ger flera exempel på saker som vi tror på som vi aldrig har sett. Många saker i samhället bygger istället på tillit och att man fått tillräckligt med skäl att tro på något vilket tar bort behovet av att man måste se det med egna ögon. På samma sätt är det med Gud, det finns massor med goda och övertygande skäl både för att Gud finns och att Jesus är Gud.

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:32
Hej och välkommen till Tro och livsstil. Det här är hemma som pratar.

0:36
Och Irene är här och vi är fortfarande i Kroatien vilket är till min stora glädje faktiskt.

0:44
Har varit här.

0:45
I.

0:45
Två veckor eller snart två veckor. Vi åker snart hem till Sverige igen.

0:49
Det vet.

0:51
Jag. Men jag måste ändå säga att jag känner mig ganska så mätt och klar efter två veckor. Den andra veckan har varit lite, lite bättre vädermässigt och när jag är bättre så menar jag svalare. De första dagarna, första veckan framför allt var kokheta så det gick upp till 36 grader en av dagarna och sen har det hållt sig på typ 34 35 grader varje dag.

1:16
Men det har varit extremt faktiskt.

1:18
Och det räcker att bara stå utomhus. Du bör inte röra dig, inte göra någonting och börjar svetten rinna.

1:25
Jag vet, men jag tycker du varit jätteduktig. Har man grinat så här? Men grejen är så här att du klarar inte av värme generellt liksom. Du tycker att svensk sommar när det är 25 är det kokhett typ. Så när vi kommer till ett land som är över 30 grader, då svettas du jättemycket och tycker jättevarmt och liksom massa.

1:42
Och jag kommer på nu för jag vet inte hur vi kanske sagt det. Jo, vi har sagt det vi gifta.

1:48
Ja, det hoppas jag.

1:52
När vi när vi, när vi sover, då är det. Då är det verkligen så här? Ja, jag liksom

har ingenting på mig när jag ska säga.

2:03
Något bättre på det.

2:05
Förutom där.

2:06
Nere.

2:07
Och du sveper in dig i täcken och huttrar och säger det där är det problem?

2:13
Ja, det är en utmaning. Men det har blivit så konstigt för Grynet. När vi när vi går till jobbet, vi har ju liksom ett företags vi med anställda och så när vi går dit, då klagar alla på att jag vill ha det jättekallt så alla sitter och fryser för att jag tycker att det är för varmt. Men hemma så har jag vintertäcke under sommartid och här just nu där vi befinner oss så har vi satt på 24 grader, 25 grader. AC och jag har inte jacka på mig och en filt runt för jag fryser ihjäl. Så jag tror att jag är gjord för det här. Alltså just det, just det liksom. Tropiskt klimat.

2:50
Medelhavsvärme som massor av motsägelser. Och så det här med kontoret. Det har jag inte tänkt på, så det tål lite att undersökas.

2:57
Men det kan vara rätt många människor som känner att det börjar lukta lite och då blir jag lite petig. Du vet, andedräkt, fotsvett, allt möjligt. Jag blandat den då. Sju pers liksom. Då är det en härlig doft från alla möjliga. Men men, i alla fall. Jag påstår inte att någon luktar illa så att man om man lyssnar på podden inte bryr sig. Men jag menar bara att det blir ganska vanligt det här med mänskliga koldioxidutsläpp och så vidare.

3:22
Du kan liksom inte säga det personliga till någon utan det går ut på utsidan. På nästa steg är du vill låtsas att man heter Danny? Är det Danny? Ska inte du lyssna på det här avsnittet? Det skulle ge dig väldigt mycket faktiskt.

3:37
Men jag tror på riktigt att här tror jag jag läst om det. Att man anpassar sig efter nu. Vet inte exakt hur många timmar men det är liksom 48 timmar eller något sånt där. Så anpassar sig din kropp till det klimatet du är i. Så jag tror att jag är väldigt anpassningsbar vid det. Tror och så att en övertygelse har jag där kring det. För dig som inte lyssnade på förra avsnittet så snackar vi faktiskt om vad tro är och vi fortsatte kring det. Vi pratar lite om missförstånd kring vad man tror är just det här, att man möjligtvis, kanske inte riktigt vet. Och så gick vi igenom det och pratar om vad säg Bibeln faktiskt vad tro är. Och idag så ska vi prata om någonting som också är känt i många människors liksom munnar och säga Är det här att man kanske själv har sagt det? Jag vet inte, men just om jag bara får se Gud, då kan bra tro. Det är en klassiker och det är någonting som jag tror. Är man tonåring, ung vuxen, vad vet jag. Hur gammal du än är så har du träffat på någon som har sagt det och man känner bara lite frustration kring Gud. Kan du bara inte visa dig? Hör du inte att min kompis hörde inte att min kompis säger det här om du bara visar det nu. Jesus Fadern, så kommer de ju faktiskt börja tro på dig.

4:52
Ja precis. Och vi pratar om det i förra avsnittet att att det att Jesus är Gud visade sig faktiskt på ett sätt som vi kunde förstå för Gud kan visa sig på på sätt som blir obegripliga för oss. På samma sätt som vi människor kan visa oss för myrorna på ett sätt som är obegripligt för dem med stora bokstäver och vi kan ropa och de inte höra. Och alla de här sakerna som Gud har gjort där. Men ändå så var det några som valde att inte tro så det räckte inte för dem så att säga. Och här är det lite grann att Gud har skapat oss människor. Men vi har bestämt ett sätt som är som Gud måste bevisa för oss att han finns. Det är vi som sätter agendan. Trots att det är han som skapat oss så är det vi som bestämmer och det har vi bestämt utifrån den frasen. Om jag bara får se Gud så kan jag tro att vi vill förlita oss på syn, synintryck och vårat

syn och kanske synsinnet. Vi har ju fem.

5:54
Eller sex.

5:54
Eller sex eller jag.

5:56
Tror fem sinnen. Var sjätte sinnet finns, men det är inte nu jag kan dofta, höra, smaka, känna. Och vad är det femte.

6:08
Jag får.

6:08
Se.

6:10
Doften av? Minns inte doftar. Men vi har fem sinnen och fem sinnen och då har vi bestämt oss för att vi vill förlita oss på ett av dem. Och det är synen. Och omvänt, om Gud inte bevisar sig själv med det synliga, liksom sinnet, med det sinnet, då kan inte vi tro. Och det är lite märkligt, speciellt i de här tiderna där vi lever i nu med A i och vi kan fejka det. Finns det fejk eller något som är fejk dip eller vad det nu kallas där man kan du kan. Du kan i princip ta president Obama är han inte Sverige men du kan ta Obama och så kan du få honom säga precis vad du vill. Men hans röst är hans egen röst, hans eget ansiktsuttryck och få det att se äkta ut. Det gör vi och vi har Grinchen. Vi kan få någon och vi kan få en Superman att flyga i luften trots att man inte kan flyga och vi kan manipulera så mycket. Och ändå så är det det sinnet som vi har valt att att förlita oss mest på.

7:11
Jag tror det där är egentligen en försvarsmekanism för att man vet att det inte är så Gud har gjort tidigare i historien, att han har inte bara ploppat upp och visat sig så att man liksom drar det kortet för att man vet att troligtvis är chansen ganska stor att Gud inte kommer visa sig så. Därför.

7:26
För även om han skulle ploppa upp bara okej, du säger att någon varelse bara ploppade upp från ingenstans, kom fel med han till psyket.

7:36
Som sagt.

7:37
Så.

7:38
Fattar jag, men så är det faktiskt.

menar, så om man tittar på vad bibeln än säger tro är så står det i Hebréerbrevet för att repetera från förra avsnittet i kapitel elva, vers ett att tron är en övertygelse om det man hoppas och så står det en visshet om det man inte ser. Så här blir det lite snopet att ha. Vad då? Så jag behöver sätta min tilltro till något som jag liksom inte ser att jag behöver. En visshet om någonting jag inte har sett och jag behöver. Eller jag ska ha en övertygelse om det jag hoppas på ska hända eller är sant.

8:23
Så du menar att du kräver av mig att jag ska tro på någonting som jag inte kan se? Det är lite, lite det. Och grejen är att det där är ju egentligen vanligare än vad man tror för att det finns väldigt mycket saker i många olika områden i livet som vi tror på, som vi är övertygade om, som vi har visshet om. Men vi har aldrig sett det med våra egna ögon.

8:47
Men kan du inte ge några exempel? För det kan vara väldigt intressant att faktiskt definiera lite konkret saker med Vad är det vi har till vardags eller vad är det vi? Hur opererar vi idag utan att vi ens resonerar kring det?

8:59
För det finns många saker. En sån tramsig grej. Jag börjar med de tramsiga och saknar lite, lite andra saker. Det är det här. Ingen har sett sin egen hjärna med.

9:09
Det. Hur? Vissa borde ju komma hit.

9:12
Men hur kan jag veta att jag har en hjärna? För jag har ju aldrig sett min hjärna. Men det finns andra saker som tyder på att människor har hjärnor, för jag kan se andras hjärnor, men då kan man ändå se andras hjärnor. Men det finns andra saker, till exempel radiovågor. Här sitter vi och poddar. Vi spelar in i en dator som är kopplad till wifi, men jag har aldrig sett en radiovågor i hela mitt liv. Men jag kan se att det finns en symbol längst upp till höger som säger att jag är uppkopplad mot internet nu. Eller jag kan sätta på radion och då vet jag. Då får jag. Då får jag ett tecken på att jag är uppkopplad mot det här trots att jag inte ser det och då kan jag bli övertygad om det. Och jag, ja, det är liksom.

9:53
Så man ser effekten av radiovågorna även om man inte ser dem. Så det kan man mäta med.

9:58
Exakt och andra lite mer vardagliga saker. Och det här kan låta lite töntigt som sagt, men jag tror att om om man bara reflektera lite över det så kommer man inse att det är precis samma sak. När jag vaknar på morgonen och sätter mig vid köksbordet och så ska jag äta mina cornflakes. Inte går jag väl och misstänker att tänk om någon har lagt gift i den här konflikten.

10:23
Så den där tanken är galen. För så här att börjar man tänka så kommer man till slut inte ana. Men på riktigt alltså. Då kommer man till slut inte våga äta något, röra något, vara någonstans.

10:34
Utan man måste. Man måste lita på att den här är paketet. Har varit i en fabrik och allting har gått rätt till. Det är ingen som försöker mörda mig och ta kål på mig och det är inte giftigt. Det är ingen bomb. Det har konferenspaket åt mig. Men jag kan ju inte veta att något av det är sant för jag har inte sett det med egna ögon utan jag måste bara lita på att det finns en track record att det har aldrig hänt. Men någon gång kanske det hänt. Men det händer väldigt sällan att en kompis paket är giftigt eller Ett annat vanligt exempel är när när när man är på stan eller när man går till en konferens och så vidare så träffar man en person och så räknar man ut sin hand och så skakar man hand och så hälsar man och säger hej. Mitt namn är Gustav och så säger den andra personen hej mitt namn är Lennart och där fick du mig inte det. Du heter inte alls Lennart. Nu vill jag vi. Nu vill jag bevisa för mig att du heter Lennart. Jag vill se ditt ID kort och jag vill att du bevisar för mig vem du är. Lennart kanske drar fram sitt ID kort. Hur vet jag att det här ID kortet är förfalskat? Du måste gå och kontrollera att det här kortet och det finns maskiner som kan kontrollera att att de där är sanna. Och det kanske sant, men det där låter ju helt absurt. Men men, det här visar bara att tro är någonting som finns, liksom som sådant som omsluter oss på alla livets områden. Vi måste lita på varandra, vi måste lita på att paketet inte är förgiftat. Vi måste lita på att när någon presenterar sig själv så är det den. Så säger den personen sanningen. Trots att vi inte har fått några som helst bevis för att det är sant, just är så att vi kan faktiskt tro och vara övertygade om saker som vi inte har fått bevisade och som vi inte har fått se med egna ögon. Det är lite det som är min poäng och det är samma principer som gäller när en människa väljer att bli kristen och väljer att tro på en Gud som har skapat hela universum för någonting kan inte komma ur ingenting. Det måste. Det finns många anledningar att tro att det att det är den Gud som beskrivs i Bibeln som berättar. Jag hinner inte gå in så mycket på det, men den bibliska guden matchar perfekt vad alla kriterier som skulle behövas för att skapa ett universum som det universum som vi som vi lever i.

12:56
Ja, det är ett ämne i sig liksom som vi kommer att prata om längre fram faktiskt. Just det här med evolution och Gud och Bibeln och liksom vetenskap och hela den biten där liksom. Men många sätter ju sin tilltro väldigt mycket till just bevis. Bevis som vetenskapen har, liksom kring hur saker och ting landar.

13:17
Ja, exakt. Och jag ska inte påstå på något sätt att jag är sjukt grym på vetenskap eller något sånt, men jag är väldigt intresserad så kan jag säga. Men det jag vet, det är att definitionen för att liksom för vetenskap är så här. Jag läser det på engelska så står det här i Scientific messed is beast and collection of data från observation. En experiment, alltså 111 vetenskaplig metod för att den ska få kallas för en vetenskaplig metod, baseras på en samling av information data som har kommit via att man har observerat det och kunnat göra experiment.

13:57
Just där.

13:58
Och då kommer vi till här då med evolutionsteorin och det är inte det det här avsnittet ska handla om. Men men.

14:05
Lite kort ändå.

14:06
Det är lite kort. Jag har inga problem om jag. Jag kan inte säga om evolutionsteorin är sann eller inte. Jag tycker det finns väldigt mycket luckor i det. Men nu är det så här att vi har bestämt oss i västvärlden att eller inom vetenskapen att det här är den bästa förklaringen på hur saker.

14:25
Har kommit.

14:25
Till, kommit till. Och faktum är att evolutionsteorin beskriver faktiskt inte hur livet kom till utan bara hur livet har utvecklats. Vi vet inte hur livet kom till så det är väldigt viktigt. Jag ska försöka att inte gå in på det för djupt, men vi har inte kunnat observera eller göra experiment på saker som tar flera miljoner år utan vi måste lita på att de här modellerna som vi har gjort de här, de här beräkningarna som vi har gjort, att dom stämmer överens eller inte stämmer utan att de är att de faktiskt bevisar att evolutionsteorin är sann. Men det bygger på just beräkningar och är

också lite filosofiska tanke, sett och så vidare. Big Bang teorin gör det här ännu tydligare. Hur i hela världen ska vi kunna veta vad som hände för 13 miljarder år sedan? Just att det fanns ingen människa där som hade en videokamera med sig och som kunde filma eller som kunde anteckna vad som hände och tala om det för oss utan utan. Vi behöver bara tro att att det är sant på grund av att någon har gjort lite matematiska beräkningar. Och jag säger inte det här som ett sätt att då ska inte du tro på Big Mechanics grenen. Big Bang teorin är det bästa som har hänt kristendomen på väldigt på väldigt länge.

15:46
Det är intressant det du säger. Är det många som tänker så? Nej, det där gör att det där den upptäckten då hittills som de liksom står fast vid om det inte kommer något annat. Den upptäckten gör att min tro förminskas. Men det behöver inte alls vara så.

15:59
Är det inte att det inte behöver, utan det är tvärtom att Big Bang teorin ger ännu mer skäl på att till att det måste finnas en grund för big Bang teorin. Precis som evolutionsteorin bevisar inte hur universum kom till, utan bara hur universum utvecklades från den här lilla pricken som fanns i universum, som inte singulariteten där all materia och allting var ihoptryckt. Och sen så exploderade då den här och så här sitter vi 13 miljarder år senare.

16:26
Och det är det som är intressant kring det. Som sagt, vi ska inte snacka om det här jätte djupt nu, men lite ytligt bara att utifrån det jag har förstått för du är väldigt insatt i detta liksom. Vilket jag tycker är jättespännande men att det inte finns några bevis för evolutionsteorin, det vill säga att en art har blivit en annan. Det kan man inte liksom visa på att jorden här blev exakt något av det här, utan man gör ett antagande att man troligtvis är absurt.

16:53
Vi går inte in på det så mycket nu, för då måste man förklara många saker. Men det är det du inne på. Är lite grann att de här mellan arterna finns inte när vi har 01:01 havsdjur och sen så har vi ett landdjur men inte så mycket mellan arter. Vi har en häst och sen så har vi en giraff men vi har inte sett en massa. Gradvis en häst giraff som när halsen bara växer och blir längre och längre och längre för varje 100 000 år eller miljoner år och så där, utan det är som att de arterna bara finns där och det finns inget som kommer före dom arterna. Men som sagt, inte det där det här handlar om utan det är halv poängen med allt det här. Och samma sak med Big Bang teorin. Som sagt, Big Bang teorin uppfanns av en katolsk präst, bland annat. Det var två personer som upptäckte Big Bang teorin oberoende av varandra och den ena av dem var en katolsk präst. Så det här är det här inte för att försvara den kristna tron, utan bara för att vi tror på Big Bang teorin. Trots att vi inte har fått definitiva bevis på att det här är absolut hundraprocent sant. Och är det sant så är avfallet absolut inga problem. Men men, men är det inte det som är frågan om det är sant, inte sant? Utan poängen är att på precis samma sätt som vi tror på en Gud som har skapat hela universum, sände sin Son till denna jorden för att dö för våra synder är precis på samma sätt som vi har sjukt och enormt mycket skäl till att tro att det är sant och att vi kan bli övertygade om att det är sant. På samma sätt är det med Big Bang teorin. Den har inte blivit 100 % bevisad utan enbart det. Har bara fått massor med stjärnor att tro att det är troligtvis så här det har gått till.

18:38
Och det som är intressant med det här, att man har skäl till att tro det, ser man hur vetenskapen använder det, till exempel när det gäller dinosaurier. Våran dotter går i skolan men vi pratar ändå om grejerna liksom. Och så pratar man om dinosaurier, om att de har existerat och att de såg ut på det här sättet. De kände det här, de rörde sig på det här sättet, de gillade detta. Och så ser man de här animerade liksom filmerna i att de känns äkta. Som att bara för några tusen år sedan så såg man en sådan och kunde filma den och liksom iaktta den i hur den exakt var och det man gör här egentligen är att man anser då i så fall att man har skäl att tro skäl tro för att den kanske såg ut på det här sättet eller gjorde.

19:18
Och det blev nästan lite värre. För att när det gäller dinosaurier så är det så att det vi har hittat, det är skelett, skelett, lämningar och sedan har vi pusslat ihop de här skeletten och byggt de här modellerna som föreställer de här stora gigantiska dinosaurierna. Måhända att vi har lyckats pussla ihop de här benen på rätt sätt så att vi kan få formen av en dinosaurie, men vi vet fortfarande inte hur dem är, hur deras hud var, hur de lät, hur de kände, hur de tänker.

19:49
Det är det jag menar.

19:50
Precis och precis. Och trots det så så kommer en dokumentär efter dokumentär som pratar om det som om vi var där och filmade, Som om de vet att det är en naturfilm där vi följer cellernas väg genom oceanen eller något sånt där och kan berätta hur de känner, hur de mår och så vidare.

20:10
Det är sådana filmer som jag tittar på lite, säger tror att har ingenting med ämnet att göra och ger dig liksom ingen med. Det här är oviktigt. Men det kommer en dokumentär jag tittar på när jag tittar på mensvärk och så ser man det där nervsystemet i scanning and as you can see. Du har den här att.

20:27
Sitta på en för att somna.

20:29
Med huvudet så. Men vi har en poäng kring det här. Just att hela samhället är egentligen byggt på en tilltro.

20:35
Precis hela samhället är byggt på tro. Vi måste tro på varandra och vi kan inte få bevis för allting hela tiden utan det vi får. Det är skäl som gör oss övertygade och vissa om det vi inte kan se. Jag kan inte se att konflikt paketet inte är förgiftat, men jag väljer att tro på det ändå. Jag kan inte se att Lennart inte ljuger om sitt namn, men jag väljer att tro på det ändå, för jag har inte skäl och misstro. Och på samma sätt är det med den kristna tron. Gud har gett oss enormt många skäl att tro på att det som står i Bibeln är sant och därför så blir jag övertygad och jag får en visshet. Jag vet att det är sant på grund av alla skälen så som som jag har fått. Och grejen är att vetenskapen har egentligen inga verktyg och metoder för att kunna ge svar på de existentiella frågor som vi har. Så det enda som återstår är just att vi måste titta på den själv. Vi har en del existentiella frågor och sen göra en bedömning. Kan jag tro på det här? Låter detta övertygande eller inte? Och jag tycker att du gör.

21:40
Det superbra, liksom att få en en god och bra balans kring hur man ser på vetenskap och hur man ser på tro liksom. Och som sagt, vi kommer ju fördjupa oss i ett ämne med vetenskap och tro längre fram, men det man kan säga är precis som du säger, man tror att tron är fortfarande enda sättet att se närma oss just kring. Liksom det här som vi har snackat om.

Men det som är intressant när man har den här har man insett att även om man om jag bara får se Gud, då kan jag börja tro så är Jesus lite annorlunda. För vad Jesus säger är i princip tvärtemot vad han säger i evangeliet. Lyckliga är de som tror utan att ha sett det finns en händelse som är ganska lång som man kan läsa i Johannesevangeliet från kapitel 20 och från vers 1 till 29. Jag kommer inte läsa det nu, men jag kan återberätta det lite, lite snabbt. Vad som händer är att även tre dagar innan där så har man då korsfäst Jesus. Hans lärljungar såg honom som man, såg sin Frälsare bli upphängd där och de var förtvivlade kring det. Och så lägger man Jesus i en grav och vad som händer där. Tidigt på en söndagsmorgon så kommer Maria till graven och så upptäcker hon att den här stenen är helt bortspolad och så springer hon därifrån. Hon går inte in och tittar ut, hon springer därifrån och så leta hon reda på Petrus och den här lärjungen som Jesus älskade. Han pratar om sig själv på det sättet och det är Johannes lärjungen och så liksom letar upp dem och sen säger hon Hörrni, liksom, Jesus kropp är inte där i princip. Jag vet inte var de har lagt honom. Ni måste komma och följa mig så man springer till graven. Man vet om att Johannes är snabbare än Petrus. Än idag är det skrivet. Jag tycker han är störtskön. Men hur som helst så de kommer dit och så. Så står det någonting där i liksom händelsen att de såg att han inte var där. De gick in och tittade, såg och trodde att han hade uppstått liksom eftersom han inte var där. Sedan går de tillbaka, lärjungarna. Och så berättar de liksom just det. De andra går tillbaka och Maria stannar kvar och Maria är där och så gråter hon och sen så kommer Jesus och uppenbarar sig för henne och hon bara liksom Mästare, det är du. Och så springer hon tillbaka till de andra där alla är samlade. Och så berättar både Petrus, Johannes och nu Maria att Herren är uppstånden. Han är här så när de är bakom stängda dörrar. Jag vet att det är en lång återberättelse, men ändå när de är bakom stängda dörrar så samlas då alla lärjungar där och de är rädda för att det ska hända dem, någonting med förföljelse. Då kommer Jesus synligt, visar han sig för dem och så säger han Frid vare med er i princip. Och de bara log. Och det är så som de sa Du leva liksom. Men Tomas, tvillingen var inte med vid det tillfället, så alla lärjungar har nu fått se Jesus. Alla lärjungarna har en tro på att han är uppstånden nu. Det blev som han sagt och alla lärjungar berättade här till Petrus, Tomas till Tomas Precis tack! Och så säger de Vi har sett Herren. Och så säger Tomas de här orden Jag tror det inte förrän jag med egna ögon ser hålen efter spiken i hans händer och jag vill ta på dem med mina fingrar och med min hand vill jag röra vid såren i hans sida. Annars kan jag inte tro.

25:08
Och det här tycker jag är sött. Det här är också det som sätter fingret på just det som vi har döpt det här avsnittet till och det som många människor går runt och bär på. Att om jag inte får se Gud, då kan jag inte tro. Och Thomas var den enda som inte fick se allt det här. De andra fick se det och blev övertygade där därför. Men men, egentligen så var det så att det var inte bara Thomas som ville först se för att sedan kunna tro, för i vers åtta så står det att Johannes får se och sen så tror han det står. Sedan gick också den andra lärjungen in till graven och såg och trodde att han uppstått just när han fick se och trodde. Och i vers 18 så får Maria se Herren. Det står att Maria från Magdala sprang då till lärjungarna och sade Jag har sett Herren. Sedan berättade hon vad hon har, vad han hade sagt i vers 20 Så får lärjungarna se och sen tro de det står Så visade han de sina händer och sin sida och deras glädje visste inga gränser när de såg sin herre när de såg sin Herre igen står det i vers 25. Så står det när de när de gång på gång berättade för honom Vi har sett Herren, svarade han. Jag tror inte förrän jag med egna ögon ser hålen eller spikarna i hans händer, precis som du berättade. Så Tomas var inte den enda som hade behov av att se, utan Maria fick se. Lärjungarna fick se alla de sätt förutom Tomas och nu vill Tomas också vara precis som alla andra också. Få se det här och då skulle han kunna tro. Och mitt i det så kliver Jesus in igen.

26:49
Han gör ju det och det är så häftigt liksom. Så när alla de lärjungarna där en om än en vecka senare, efter att Tomas hade sagt är ungefär åtta dagar eller vad det nu var, så var alla lärjungar tillsammans och samlade och då var Tomas med dem. Och där så kommer Jesus bara visar upp sig för dem. Alla dörrar var låsta liksom. Han tar inte du är dörren in på ett normalt sätt och så plötsligt står det Här står han mitt ibland dem och så säger han Det är frid vare med er och där ser Tomas och vad som händer med Tomas. Inte så nära en kaxighet, eller du vet, sa Anu. Nu ser det liksom du vet, utan han brister ut från sitt hjärta och säger liksom Min Herre, min Gud, så det finns en ödmjukhet i Tomas att han bara gör inte alls. Vad är det egentligen att få uppleva det här liksom? Men jag sätter min tilltro till dig.

27:39
Och han gör det därför att han har sett.

27:40
Just det.

27:41
Och då säger Jesus de här sakerna som jag tror att alla människor skulle behöva höra, som tänker just här Om jag inte får se så kan jag inte tro och det säger Jesus i vers 29 när Tomas är där. Han har precis sagt Min Herre, min Gud, Så säger han så här till Tomas och alla andra Du tror därför att du har sett mig. Lyckliga är de som inte har sett mig, men ändå tror. Jesus vänder på det. Den här gången så har jag visat mig själv för er och så har jag visat hålen i mina händer, hålen i min sida när jag fått känna på dem. Och det är därför som ni tror er tro bygger på att ni har fått se mig. Men de som är allra lyckligast är de som inte har sett mig och ändå tror.

28:24
Och man kan ju undra men vilka är det han syftar på? Vad är det för grupp som inte har sett liksom? Och ändå tror det? Och det är du och jag. Alltså, det är du som lyssnar, det är hela alla människor som har funnits efter det här med Jesus och satt sin tilltro till honom. Och det är faktiskt så att de flesta av oss tror ju, trots att vi inte har sett Jesus. Och det är precis det som tro är, att det handlar inte om att se, utan tro är en en tillit till att Jesus är den han säger att han är. Tro är en tillit till att Jesus har förlåtit alla dina synder. Tro är en tillit till att Jesus är den som är bryggan mellan dig och Gud.

29:04
Att han har uppstått från de döda.

29:05
Jag är precis i min tro en tillit till att du har det här hoppet om att det finns ett evigt liv när du dör så liksom slutar inte att existera, utan du fortsätter att leva i en evighet tillsammans med honom. Om du har gjort honom till din Herre.

29:18
Exakt och det inte en en blind tillit eller en blind tro. För det finns som sagt massor med skäl till att tro att det här är sant. Och än en gång, det är precis på samma sätt med Konflikts paket att jag måste ha tillit till att jag lever i ett land där inte någon kommer att försöka döda mig genom att förgifta det här paketet eller i det kortet när någon är där eller när de presenterar sig själv och jag vill se ett ID kort, utan jag litar på människor runt omkring mig att när de säger att de heter ditten och datten så litar jag på dem för att jag har skäl att göra det. Och det är precis på samma sätt här. Det är inte så så mycket annorlunda

och dock kan man dela upp människor i fyra olika grupper av människor utifrån det Jesus säger här. Han säger det att du trodde han hade sett lyckliga de som inte har sett men ändå tror. Och den första gruppen är det de som sett och därför tror. Just det. Och det var ju de här lärjungarna och Jesus säger Okej, det är bra att ni tror, men det hade varit bättre om ni trodde utan att ha sett. För lyckliga är de som tror utan att ha sett. Så det finns människor som tror eller som har sett och därför tror de. Sen finns det människor, de som sett men ändå inte tror.

30:34
Just det, det var ju det här. Bara för att flika in. Det var lite det här jag ville spara mig till när jag nämnde förra avsnittet att det vart en liten cliffhanger. Det jag ville berätta om att det handlar inte bara om det här miraklet som är ett bevis för att du ska börja tro och att man sätter sin tillit till det liksom. Och när jag kom till tro så kände jag direkt att liksom wow, Jesus är på riktigt. Det är inte en Gud som jag trodde eller var uppvuxen med att han är fjärran ifrån någonstans där uppe och jag kan aldrig få en connection med honom utan det är en Gud som är så personlig. Han är så mäktig, han är så stor. Men han vill ha en personlig relation till mig och han har gett mig en liksom syndernas förlåtelse och jag får komma till honom liksom. Så det var stort för mig när jag fattar det som 16 åring och då vill jag dela med mig av det. Och jag var helt fascinerad över när jag läste Apostlagärningarna. Vilket liv och vilken livsstil lärjungarna hade, liksom med mirakler och allt det där som hände. Så för mig var det naturligt att prata om Jesus för mina vänner. För mig var det naturligt att våga be för vänner som var sjuka och så vidare. Liksom för att jag såg att lärjungarna gjorde det. Jesus gjorde det och jag, hans lärjungar säger också Det är så ganska väldigt enkelt. Tro så. Och det var ett tillfälle då jag förresten, bara så att du vet. Jag har liksom varit med om massor av mirakler. Men det kan berätta om någon annan gång. Jag har sett, liksom David, fått tillbaka sin hörsel, jag sett blinda få tillbaka sin syn, jag sett helt övernaturliga grejer vilket är häftigt. Men det var inte så jag personligen kom till tro. Men i alla fall. Så jag har också varit med om de gångerna då man har bett och en människa har sett något och det har inte förändrat i deras liksom respons till Jesus. Och det här var ett sådant tillfälle. Jag var fika med en kompis eller några få kompisar faktiskt. Och så satt vi och prata och den ena höll på med kampsport och tränade mycket och den andra höll på med dans och hon som höll på med dans hade skadat liksom höften på något sätt så att hon haltade när hon gick. Hon hade grymt ont och hon bara nämnde det liksom. Armen gör så himla ont och hon satt där och bara klagade över att hon hade ont och den andra bad mig ta ipren liksom. Eller du, ett så ganska naturligt och då sa jag liksom till den här tjejen, tjejerna eller till mina vänner liksom jag bara Men hörrni, ni vet att jag tror ska inte jag be för det liksom? Jag tror att Jesus kan göra något. De ba va nu liksom. Det var inte jag kan väl bara be en bön och inte göra mer.

32:55
Så det är ganska modigt. Får man ändå säga att att det gjorde det?

32:58
Ja, jag vet inte heller. Jag bara körde och jag kände att jag hade en tro på att Gud kan göra det här. Så jag bad inte för att jag kan göra något utan jag kan bara be honom så kan göra något. Så jag bad enkelt i Jesu namn smärta, försvinn, bli frisk och så var att tacka med reste upp som bara var för att jag bad för vi ska se om det funkar.

33:24
Och sen så hopp och gå därifrån och hoppas när han aldrig hör.

33:27
Honom nämligen. Men jag tror också för att jag själv var så nära, men jag visste att det verkar liksom. Och då reste hon sig upp och så började hon liksom röra på sig. Hon bad om och så bara svor hon sjukt mycket bara. Vad har du gjort? Jag ba jag inte gjort nånting. Vad var det som hände? Hon var ju inte ont längre. Jag ba seriöst, hon var jag på riktigt och hennes andra kompis basketskor dök upp och hon var upptagen. Hon ba asså jag kan gå, jag kan gå, jag haltar inte, jag kan gå, jag kan gå. Och hon var het hela kvällen sen när vi gick hem. Hon var het, hon gick som vanligt. Hon haltade inte, hade inte ont. Hon var helt betagen av det övernaturliga. Och då tänkte jag när jag kom hem den kvällen ba vad Gud du är miraklen, att Gud här kommer få henne att tro. Men det sorliga med det här är att många många år senare nu så såg jag på facebook att det hon gör är inte att hon har följt Jesus, utan vad hon är helt fascinerad över. Det är helande när det gäller något som hon är inne i sån här healing och liksom håller på med såna grejer och det har ingenting med Jesus att göra vill säga, utan man använder andra andliga makter för att kunna få sådana resultat än och i alla fall så hon är helt inne i det och en av deras liksom lärare mästare eller vad det nu heter i healing liksom. Och det var ett bevis för mig att bara för att du ser ett något övernaturligt så kommer inte människan automatiskt automatiskt kopplar det till att Jesus är den som gör det, utan man vill gärna ha det övernaturliga, men man vill ha sin egen herre och inte ge sitt liv till sin Herre.

35:02
Exakt för för grund och grund. Anledningen är egentligen inte att man inte har fått se det finns andra. Det finns andra saker som gör att jag inte tror du nämnde en av dem, att jag vill. Jag vill inte att någon ska tala om för mig hur jag ska leva mitt liv, utan jag vill leva mitt liv precis hur jag vill. Jag vill göra upp min egen sanning, jag vill kunna göra vad och vad jag vill och vi tror att det är det som är frihet. Nu kan vi liksom grotta oss in i det. Men det är inte. Det är inte det som är friheten, att jag får göra precis vad vill och och många människor som inte tror gör det. Inte just för att det inte finns skäl att göra det, utan jag tror att det finns väldigt många goda skäl. Men det finns andra saker som gör det och jag tycker det är väldigt sant. Det du berättar för att det finns en del kristna som har fått för sig just det och av goda skäl. Precis på samma sätt som du. Man är entusiastisk, man har fått se mycket, man har fått se Gud göra saker och man tänker så här om om människor bara får se ett mirakel, då kommer de per automatik tillskriva det miraklet till Gud och därför kommer de börja bli kristna och ge hela sitt liv till Jesus. Precis, och i det fallet ibland är det så, men ibland är det inte så exakt.

36:21
Men så är det det därför jag trodde så viktigt som du sa i förra avsnittet när vi snackade om att det är viktigare att få dina synder förlåtna. Det är viktigare att du får bli återförenad med Gud än att du får se det övernaturliga ske och allt det övernaturlig i allt det här mirakulösa som är en del av den kristna tron, vill ändå säga är en bieffekt av att du följer Jesus, men inte den självaste anledningen till att följa honom. Och jag följer honom, för jag behöver ett evigt liv. Jag följer honom för jag behöver någon som hoppar in i gapet för mig. Jag behöver någon som som rena mig. Jag behöver någon som liksom ger mig mina, ger mig förlåtelsen och det är bara han som kan göra det. Men vi hade fyra kategorier, vi.

37:03
Hade fyra och vi var inne på den andra. Jag jag repeterar för det de står. Det var så bra så det var jättebra att du flikade in med det. Men den första var de som de som har sett och därför tror som lärjungarna, de som sett och ändå inte tror. Som den här kompisen som du berättar om. Sen finns det två kategorier till och det är de som inte sett och därför inte tror. Och det är de som säger att om jag bara får se Gud, då kommer jag tro just där. Men det finns som sagt jag tror att det finns andra bakomliggande anledning varför man inte tror. Och så finns det de fjärde och det är de som inte sett men ändå tror. Just det. Och det här är du och jag och du lyssnar och det är dem som Jesus säger Lyckliga är ni. Om ni inte har sett men ändå tror, för då har ni satt eran tillit till mig på grund av alla skäl som ni har fått fått se. Och Jesus kommer att att ge ytterligare skäl. Han kommer ge en övertygelse i hjärtat, Han kan göra mirakler än idag. Han är densamme igår, idag och i evighet. Men han vill inte att vår tro ska vara baserad på någonting som han gör, utan på vem han är. Exakt av samma skäl som min kärlek till dig och din kärlek till mig inte bygger på någonting som du gör eller något som jag gör, utan på utifrån vem vi är.

38:22
Och det är så viktigt vi kommer prata så mycket mer om det i podden faktiskt. Men just att din tro behöver bygga på någonting mer än en känslomässig upplevelse, mer en än någonting du såg, mer än en feeling, mer än ett bönesvar och mer än liksom de här sakerna. Och allt det där är så grymt. Det kan vara en ingång spot till att du börjar upptäcka mer vem Jesus är, men när du får lära känna honom, alltså hans hjärta, hans karaktär, då blir du orubblig i din tro. För du känner honom. Du vet att han håller sitt ord. Du vet att han är trofast. Du vet att han aldrig kommer svika. Du vet att han är mäktig till att göra det omöjliga. Du vet allt det där om honom, för du känner honom och inte det han gör bara så där och det kommer om du inte är där i din resa med Jesus. Jag lovar dig när du kommer dit, det kommer bara göra något bra nog för du, du kommer få se att din Gud är så mycket större och den tron du har. Du kan stå rakryggad, var stolt över den och bekänna Jag är med den bästa, den grymmaste på ett positivt sätt. Så kungen själv liksom. Så. Så var stolt över vem Jesus är.

39:39
Så grymt! Jag har kommit till slutet av det här avsnittet. Jag tror att vi kommer göra ett avsnitt till kring det här med tro. Det finns ett en aspekt till som som jag tycker att vi ska plocka fram kring det här med och se och inte se och så vidare. Men avsnittet har blivit lite långt nu och vi återkommer om en vecka igen. Och så ska vi fortsätta att prata kring det här ämnet innan vi går in och pratar om om livsstil här. Tack för att du lyssnar! Det här är bara början på en fantastisk resa. I den här podden. Om du tror att det finns människor runt omkring dig som skulle få nytta av att höra det här har du de här sakerna. Om du känner någon som har sagt just de här orden. Jag kan tro bara om jag får se, så skulle det vara helt fantastiskt. Och du skulle kunna använda det här avsnittet som ett effektivt verktyg och dela det. Men den som säger just så tänker just de här tankarna. Du skulle kunna vara med och rädda någon in i evigheten genom att att man får höra och kanske omvärdera den här principen som man håller fast vid så hårt.

40:46
Men verkligen, den här podden är till för alla. Så liksom är man nyfiken. Man vill veta vad den kristna tron är för något och man vill fördjupa sin tro, då ska man definitivt lyssna till den här podden.

40:55
Yes, vi säger så om den och det gör vi så hörs vi igen om en vecka.

Alla avsnitt