Om tro – Det är inte som du tror
#2  •  30 jul 2023

Om tro – Det är inte som du tror

Den här podden heter ju Tro & livsstil och vi tänkte att det skulle sitta fint att definiera dessa två orden. I vårt allra första ”riktiga” avsnitt börjar vi prata om ordet ”tro”. 

Det kan låta lite fånigt att man måste definiera ett så enkelt och vardagligt språk som alla känner till. Men faktum är att vi tycker att de allra flesta människor har missuppfattat vad man menar när man använder ordet tro i ett kristet och bibliskt sammanhang. 

Du har säkert hört uttryck som ”det är därför det heter tro, för man kan ju aldrig veta” och ”tro gör man i kyrkan, här vet vi”. Båda dessa uttryck avslöjar en felaktig förståelse av vad ordet ”tro” egentligen betyder och vad kristna menar när de använder det. 

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:04
Han sa en mening som har följt med mig hela livet och som verkligen sätter fingret på varför vi använder det här ordet tro på så felaktigt sätt. För han sa så här Ja, men det är därför det heter tro, för man kan ju aldrig veta.

0:32
Hej och välkommen till tro och livsstil. Det här är Irena som pratar tillsammans med Herman Jess och vi är igång med det första riktiga avsnitt i podden

och vi kommer att prata om något härligt.

0:48
Historiskt måste man.

0:49
Ha med döden.

0:50
Eller hur? Avsnittet var också historiskt för det var det första intro avsnittet, men det här är det första riktiga avsnittet.

0:57
Men så är det och det känns ju grymt faktiskt. Och det vi kommer snacka om idag och nästa tillfälle är kring ett ämne som är väldigt relevant med tanke på vad podden faktiskt heter. Vi heter ju Tro och livsstil.

1:10
Och den som lyssnar på den här podden är troligtvis intresserad av tro och den kristna livsstilen. Hur, hur ser den ut och hur lever man ut? Den och så vidare. Vi sa ju det i förra avsnittet att man kunde läsa om vad Jesus gjorde och lärde. Just att Jesus var inte en person som bara gjorde massa saker och inte hade någon någonting som backade upp det. Och han pratar inte bara utan han var en som lärde ut det var tro. Och så gjorde han också. Det var en livsstil liksom.

1:41
Exakt.

1:41
Och Jesus är våran allra största förebild och det är just därför vi vill både tro och göra.

1:50
Ja, eller hur? Och jag älskar liksom att båda ämnena kan vara superintressanta. Både det vi ska prata om kring vad tro faktiskt är, men också det här med livsstil. För jag tror att i båda delar så kan det bli väldigt sant. Men man kan ha missförstånd kring vad det faktiskt innebär, både att tro och både vad det är att utöva. Liksom den kristna tron. Och Jesus är inte bara en förebild som många andra förebilder man kan ha i dag, utan han är liksom den stora stjärnan. Han är Gud. King of the kings liksom. Enligt mig. Och jag är väldigt övertaggad känner jag just nu när jag pratar. Men det kommer bli skitkul och det vi kommer prata om är just tro. Det är inte som du tror så hett i avsnittet, för just där eller så heter den här dagens avsnitt.

2:44
precis som du nämnde så är ju det här avsnittet att det är inte som du tror. För jag tror att man då, det vill säga ordet tro, typ.

2:51
Tusen gånger.

2:52
Tusen gånger. För jag tror att de allra flesta människor

tror fel om ordet tro.

3:02
Om vad det innebär och vad det innebär.

3:03
Och därför så tror jag det är viktigt att definera vad ordet tro är för någonting. Och det kan låta som men vilket töntigt första avsnitt liksom. Varför ska man prata om definera vad det ordet är? Låter lite som vad heter han, den här presidenten Bill Clinton, inte Bill Clinton och Bill Clinton. Han var han skulle.

3:23
Säga Bill Gates bara för att han är känd.

3:26
Men Bill Clinton, han skulle som blev anklagad för det här i den här affären, han hade just det. Och sen så skulle han säga var inte Pens enbart en definition av det ordet.

3:39
Så.

3:39
Ska man hålla på liksom att definiera ord på det sättet. Och jag tror att det behövs i det här fallet när det gäller ordet tro just på grund av att det är vi. Vi använder det så felaktigt eller vi använder det till vardags på ett sätt som när vi sen ska använda det i våran liksom efterföljelse till Jesus så blir det helt fel. Det blir nästan motsatsen till vad det ordet betyder.

4:04
Men jag förstår helt vad du är ute efter, för det finns ett visst missförstånd när man pratar, kanske med människor idag är kring liksom vad man förväntar sig i vad ens tro är för något. Och det här med. Men om jag säger att jag är kristen och jag tror då finns det någon slags filter hos någon annan som bara har och är så du vet inte riktigt vad du tror på och du sätter din tillit till någonting som eventuellt, kanske, möjligtvis troligtvis egentligen inte finns. Men du vill ha lite hopp i världen. Så om det var roligt för att du hittat något litet.

4:33
Exakt.

4:34
Typ så.

4:34
Är det för mig. För mig så blev det väldigt tydligt när jag blev kristen, när jag blev kristen någonstans runt 10:18 årsåldern. Och det kommer vi pratar om.

4:44
Vi diskuterar att undra,

ja.

4:47
Nej, så långt tillbaka ska vi inte gå med och så gamla är vi inte heller. Men vi

var 18 som sagt och och när jag blev kristen så så upptäckte jag en sak. För liksom så är det en mjukstarta det här avsnittet lite, massera in det. På något sätt så skulle jag vilja berätta om en händelse som jag var med om då när jag var yngre. Jag växte upp och det här kommer jag säkert berätta mer om i framtiden. Men när jag växte upp så var jag mobbad i princip hela min skoltid, i princip från första klass till nionde klass. Jag var en tönt väldigt mycket och jag är väl som jag är. Men jag hade inte dom coola kläderna och coola skorna och allt det där. Och då hade vi hade jag en kompis eller jag blev bästa kompis med en kille som hette Hasse. Eller heter jag han är nog inte mitt namn. Och det roliga i det, det var att vi blev kompisar för att jag var som sagt den hära tönten eller den mobbade killen som folk kunde reta.

5:56
Och det är så hemskt när du säger så. Jag tror inte du var en tönt utan det är de som mobbar antar jag.

6:01
Men jag tror jag var jag kunde ha varit lite speciell på grund av att min pappa lämnade ju när jag var väldigt liten och det gjorde mig väldigt osäker och försynt och vi hade kommit till ett nytt land och det var massa olika saker. Vi var väldigt fattiga och jag fattar. Men hur som helst så är jag var väldigt rädd för fem andra stora killar och så där. Men vid ett tillfälle så så var det någon några som retade en annan kille och en sak som jag. Även om jag kunde varit rädd så sa jag så är det en värdering och det är att jag av hela mitt inre hatar orättvisor. Så när jag ser en orättvisa, när jag ser någon bli orättvist behandlad. Jag vet inte om du minns det på när vi var på flyget, folk på vår förra semester när det var någon kille, några rader bak som började hacka på killen framför och jag.

7:00
På en äldre farbror.

7:01
En äldre farbror och jag kunde inte låta bli. Jag liksom själv.

7:05
Så det kan bli drama på flygplanet tror.

7:09
Jag att vi tittar ju på en serie som heter Hajk.

7:12
Det ska man nog inte göra när man ska flyga, men det är någonting.

7:16
Jättebra att se det på TV. Men hur som helst, tillbaka till den här händelsen.

7:23
Med.

7:23
Orättvisor precis som de. Så håll på och hacka på den här killen. Och det var någonting som hände i mig så jag fick någon slags övernaturlig mod eller någon adrenalinkick eller nånting var det. Så jag gick fram och brottade ner en av de större killarna för att jag var så ilsken på att de gjorde så mot jag gjorde. Jag kunde aldrig göra det om någon hackade på mig, men jag såg att de gjorde det på den här killen så gjorde jag det. Men hur som helst så jag gjorde det och därifrån så undrar jag vad. Haha. Jag har precis varit med om vad har jag gjort.

7:58
Och känt.

7:59
För det där? Det var som att jag var utanför min kropp och gjorde alla de här grejerna och sen så kom det in i min kropp igen och typ kunde besinna vad jag hade sysslat med. Men i alla fall. Så vi gick därifrån och från den dagen så blev jag och Hasse bästa kompisar.

8:14
Nej men det blir värsta bra men ni hittar varandra i det svåra liksom. Du hade hans rygg och han hade troligtvis din rygg framöver eller så.

8:22
Är jag med så kan man absolut bli vanlig. Lite fint efter det ska jag säga. Jag har aldrig mer brottat ner en gång och det fortfarande så. Men vi blev bästa kompisar och vi var. Vi växte upp på 90-talet. Det finns vissa som lite grann är födda på 2000 talet. Hur gamla är ni egentligen?

8:44
Det var liksom då internet kom va?

8:46
90-talet Precis. Det var internet kom då Windows datorer kom, då man hade såna där 15 tums skärmar jätte tjocka och så hade grått tangentbord.

8:54
Hade du en sådan här dator som 1IB ända hade vi hemma och.

8:58
Det var i BM och Compaq.

8:59
A Compaq och så.

9:01
Fanns den som är riktigt gammal.

9:04
Man kan googla de här datorerna så kan man se hur de såg ut.

9:07
Precis som man hade en Pentium tre processor med 500 megahertz. Det går inte att köpa nu för tiden så lite megahertz och var bara 128 megabyte så.

9:18
Jag är lost. Jag vet inte vad det där var siffror, men jag antar att det är lite om man jämför med när.

9:22
Vi växte upp och han hade. Han hade en sån där dator. De hade inte det för Ville växte upp fattiga som sagt. Så jag var alltid hemma hos honom och han var hos sin storebror. Han fick alltid vara i sin storebrors ungkarlslya och i den så hängde liksom affischer på Jackie Kennedy och Broccoli och det var nån munkjacka som hängde och vi var liksom riktiga så här att tonåringar liksom hade investerat mycket i det hära med kampsport och coola tv figurer och så vidare. Och så hade vi också en grej som verkligen bevisade vilka töntar vi var och det var. Och jag tror att de allra flesta har säkert gjort det.

10:06
Och jag undrar vad du ska säga nu.

10:09
Men jag tror att de allra flesta har gjort det och det var att vi hade ett betygsystem för att betygsätta hur snygga tjejer.

10:16
Var, om Gunne du skojar med mig och jag.

10:20
Skrev det till oss på tre ställen och sånt där.

10:23
Nej, jag tror inte någon vill erkänna att det är rätt många som har det lite berget.

10:26
Jag trodde.

10:27
Jag var det, men jag tror att.

10:28
Det är vanligare än vad man tror.

10:30
Det man tänker vad det är.

10:31
Men vi hade ett lite mer raffinerat betygssystem.

10:35
Och liknande här. Jag ser hur du gräver din egen liksom grop.

10:41
Och inte bara så här och det här och vårt betyg som var lite hederligare än alla andras, det tror jag redan på min skola.

10:48
Jag känner redan exakt.

10:50
Men det här var lite om vad man kan vara på. -100 som var i penis 90 typ. Men det var hederligare på grund av att vi delade upp våran skala i två delar så man skulle ju liksom betygsätta hur snygg en tjej var. Men då tyckte vi att att det var hederligare och tycka att ansiktet var snyggt än att kroppen var snygg.

11:12
Asså jag orkar inte på riktigt, det blir så. Jag önskar att du som lista kan se mitt ansiktsuttryck. Du kan se mitt ansiktsuttryck just nu. Alltså för att jag är helt tagen av hur superidé och stupid det kan vara det här. Jag måste bara säga att nu blir jag helt

passionerad. Men det här ägnar man sig åt när man inte kan få någon tjej. Eller så kommer man aldrig nånsin få nån tjej på grund av att man gör just det här. Asså det finns.

11:44
Ingen.

11:45
Men jag hade en tjej och blev så provocerad av basar. Önska tänk och jag blir så provocerad för då tänker jag men då vill jag att jamen då ska vi tjejer skapa ett betygssystem för att betygsätta killarnas intelligens liksom. För det kan ju behövas om det finns såna killar här ute.

12:03
Vill jag ha ett hederligt system så fortsätter system. Vad härligt att du berättar färdigt och hur jävligt för att som sagt ansiktet var viktigare än kroppen. Så då hade vi ett betygssystem som gick stället från 1 till 10 så var det 1 till 12

och det var samma ansikte. Kunde man få 1 till 7 poäng och kroppen fick 1 till 5 poäng.

12:23
Och kära nån.

12:24
Så totalt kunde man få tolv poäng. Hur som helst, jag bara målar upp liksom.

12:30
Bara vilka typer av killar.

12:31
Och vilka vilka typer. Vi var helt vanliga, normala tonåringar helt enkelt.

12:36
Säkert.

12:37
Men så går jag hem och blir frälst och blir kristen när jag är 18 och när jag blir kristen. Det här kommer jag prata lite mer ingående om och du kommer också berätta din story hur det gick till. När jag blev kristen så gick jag inte ut med det direkt för jag var som sagt den här försynta, lite tillbakadragna personen och jag visste inte hur folk skulle reagera. Jag var uppvuxen muslim och att bli kristen är det värsta du kan bli. Det finns inget värre än att du kunde bli det du kan bli typ bara du kan gå och bli mördare. Du kan gå och bli vad som helst. Hallick, drogmissbrukare. Men du får inte bli kristen.

13:15
Jag hade galet.

13:17
Så jag blev kristen och jag smög med och jag smög med det inför min kompis och jag ville mjuk mjuka upp honom. Så vi började prata lite om tro som allmän tro på det här och tro på Gud och lite såna saker. Han vi också, muslimer och muslimer båda två. Han tog sin tro på väldigt lite allvar och så sa han nånting. Och det är allt jag har berättat nu. Och nu kommer vi fram till poängen och det var att Han sa en mening som har följt med mig hela livet och som verkligen sätter fingret på varför vi använder det här ordet tro på så felaktigt sätt. För han sa så här Ja, men det är därför det heter tro, för man kan ju aldrig veta.

14:01
Alltså den där har man ju hört förut alltså faktiskt. Och och det är mycket vanligare i dag i folkmun än vad man kanske tänker på att det är just det här. Amen du har en tro för att man vet ju inte riktigt liksom. Därför sätter du någon slags hopp till någonting som finns en viss osäkerhet kring. Det finns inte ens bevis för att man ligger där. Jag har hört några säga det här uttrycket att amen, om jag ska tro då går jag till kyrkan. Det är lite av exakt den frågan.

14:32
Utan tro får det.

14:33
Det får göra där borta. Och det andas ju en en slags osäkerhet liksom.

14:38
Precis. Och jag tror att det kommer ifrån lite grann att på andra språk, till exempel på engelska, så har vi två ord för det som vi bara har ett ord för på svenska och så på engelska så har vi både Faith och Believe och de kan vi använda på lite olika tillfällen och de har lite olika innebörd. Blir att man jag är inte säker och handlar mer om att sätta sitt hopp eller sin tillit till min.

15:06
Röst typ.

15:07
Exakt medans på svenska så har vi bara ordet tro som vi översätter. Båda de här med ordet

tror jag då och jag har tagit fram en lista på olika sätt som det här ordets tro använts i vad till vardags är och sen hör vi hur problematiskt det kan bli att ta in den här typen av definition av tro inne i den kristna tron. Jag tänkte vi går igenom den listan, vill ju turas om, tar en och en och så pratar vi lite.

15:37
Ja, men det låter ju för bra. Och jag kan ju hålla med dig om när det gäller språk. Där läser man till exempel sin bibel på engelska, då tycker jag plötsligt att den blir lite rikare i liksom i ord a i hur man uttrycker sig eller liksom så du att man får lite bredare och inte kunskapen för att man menar att det liksom.

15:54
Jag förstår väl mer än man tror. Det kan.

15:56
Man inte sätta.

15:57
Ord på. Det finns ju fler engelska ord än vad det finns svenska, men engelskan är ju så mycket coolare det där.

16:04
Ska helst liksom säga jag tror på Jesus, att det kan vara jag. Varför jag sa det. Förlåt, men du är ju sådär skånska, var inte det jag tror jag.

16:13
Småländska.

16:14
Hur som helst i alla fall. Vi har satt samman den här listan och det vi använder till vardags kan låta lite så här. Jag tror att det blir regn idag. Det är ganska så här. Men vad blir det för väder om jag tror att det blir regn idag? Det vi menar med det är att jag tror att det blir regn är lika med att det kanske blir regn idag så det andas en viss osäkerhet.

16:36
Tro blir ordet. Kanske är det definitionen på det. Ja, jag har en annan röst där vi brukar säga så här Vem tror du att du är? Och då är det vi menar då det är att de menar det. Vem har du fått för dig att du är just? Så ordet tro blir fått för sig man inte saker utan vem hade fått för dig att du är.

16:57
Ja men lite så är det faktiskt. Jag har en som jag brukar använda till vardags och då säger ju oftast man. Men jag tror att jag går och lägger mig nu och vad jag menar är att jag ska nog gå och lägga mig.

17:11
Det här är väldigt svenskt och använda det till exempel. Och jag har lagt märke till att vi använder väldigt mycket på jobbet och det här är väldigt, väldigt svenskt. För att det kan vara så här att på jobbet så ser man att någon har gjort ett fel eller man står på busshållplatsen eller står i kassakön. Man ser att någon har gjort fel eller typ någon har tappat sin plånbok. Så ser man. Jag tror att det var.

17:36
Och jag.

17:38
Tror du har tappat det för jag tror jag tror det har gjort lite fel där. Ja, jag tror inte det utan det har gjort en ödmjuk och lite så här.

17:48
Men det stämmer faktiskt. En annan grej som vi använder ganska mycket också, speciellt när det är fotbolls-VM och sånt är vem tror du vinner? Men det är en ganska klassiker. Man frågar sina vänner eller melodifestival eller allt vad det är och vad vi menar med det är. Vem gissar du vinner? Det finns inte någonstans där det finns en liksom säkerhet, en absolut sanning i det här, utan det är verkligen är kanske om och möjligtvis.

18:14
Exakt och så här sista dag tror du jag skulle kunna få låna din dammsugare?

18:20
Aldrig hört någon fråga mig det.

18:21
Men till.

18:22
Två saker.

18:22
Och tror du att du är intresserad? Tror du att.

18:25
Du kan få låna bilen?

18:26
Då kan vi ha någonting. Jag tror jag skulle kunna få låna det här och det är man menade och där kan jag möjligen få låna din bil, en dammsugare, eller hur? Och så här har vi alltså ordet tro som används på fem olika sätt. Det finns många fler sätt och de olika sätten är kanske fått för sig nog. Möjligen. Och gissar.

18:51
Just att.

18:52
Inget av det här andas. Har liksom andas någonting med att man vet eller att man är säker, utan allting är bara vi vet inte vad. Vi är osäkra vi så vi använder det här ordet tro och sen så går vi till kyrkan. Eller vi liksom blir kommit till tro på Jesus och så använder vi samma ord på det. Tänk om vi ska använda samma ord? Om Jesus har gett kanske Jesus. Jag har fått för mig att det kan vara Jesus, eller det är nog Jesus eller möjligen Jesus. Eller jag gissar att det är. Och det är inte det vi menar när jag säger Jag tror på Jesus så är det absolut inte det jag menar.

19:28
Nej, exakt ja. Och det är inte konstigt. Om vi använder det här till vardags så är det inte konstigt att den andra personen har det här filtret. Vi säger ju samma jag är kristen, jag tror på Jesus. Så tänker jag. Okej, du tror möjligtvis kanske att han existerar och är Gud, men du vet inte med säkerhet. För man får absolut inte hävda att man har en absolut sanning i dag. Det kyrkan, det får du absolut inte göra och det är liksom den som säger sig veta. Sanningen ska minsann straffas liksom. Nästan så har det ju blivit så att man man liksom blir lite så här in skiftade, var in liksom. Jag försöker visa med mina händer mot en liten corner liksom mot ett hörn upptryckt mot ett intryckt mot ett handlande. Men det är nog kanske. Möjligtvis har jag fått för mig nog.

20:15
Precis så säger man så här också. Vi vet inte och därför tror vi.

20:19
Ja.

20:20
Och att någon gång och vi kommer ha ett avsnitt längre fram kring det här med vetenskap och såna saker och hur det går ihop. Men men. Och där ser man också tror jag. Någon gång kommer vetenskapen att ge oss alla svaren på alla frågor som vi har och då kommer vi inte behöva tro längre. Så tron kommer liksom ha spelat ut sin roll. Men men, då har man helt fel definition av vad Bibeln menar när den säger tro och det är samma definition som vi använder när vi kallar den här podden för tro och livsstil.

20:58
Men vi tittar på vad Bibeln har att säga, för det är ju det som är det intressanta. Inte egentligen vad jag eller du. Hur vi anser eller tolkar, utan vi vill i allt i den här podden faktiskt gå tillbaka till Bibeln och prata om vad har Bibeln att säga och hur kan man förstå Bibeln? Det det det vi sätter vår tilltro till att Bibeln är Guds liksom Guds ord till oss människor, skriven av helt enkla vanliga människor men som inspireras av Guds Ande.

21:21
Och älskar just det. Vi ska läsa att det ska finnas en bibelvers så att vissa saker i Bibeln är totala. Så svaret blir så klockrent för att om frågan är vad är tro? Så kommer svaret nu.

21:34
Exakt sagt i Hebreerbrevet kapitel elva och vers ett. Då står det här Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser. Och det här är så supertydligt för bibelverser när han säger Vad är motsatsen till vad tro är? Alltså tro? Är inte den här kanske.

21:54
Vad man tror?

21:55
Att tro är att sitta och tro är inte kanske, möjligtvis förhoppningsvis utan tro är en övertygelse och det är en visshet. Och där är nog. Där är nog liksom det verkligen det som Bibeln säger? Tro är så. När jag sätter min tro till det Jesus har gjort så har en inre övertygelse om att han är den här guden som klivit ner till jorden. Han har gett sitt liv för mig och jag har en visshet i mitt hjärta om att han är sanningen som jag sätter mitt hopp till, som jag ger mitt liv för liksom precis så.

22:30
Precis och exakt. Och precis som du säger, det är helt motsatsen till de här andra orden. Jag är övertygad. Och jag vet, jag vet att jag vet att jag vet och hur man kan veta ska vi prata om vid ett annat tillfälle. Men i alla fall det som är bibel definition som jag blir kristen när börjar tro på Jesus, då är jag då övertygad och jag får en visshet om att det här står i Bibeln att det är sant.

22:53
Det som kan liksom försvåra det hela lite i det här med tro är just att vi tror ju på en Gud som vi inte kan se. Jag har inte sett Gud med mina fysiska ögon och du har inte heller sett Gud vad jag vet liksom. Och så sätter vi vår tilltro tilltro till Jesus och man kan se historiskt att han har funnits. Han har blivit korsfäst liksom så. Men hur kan Jesus i det här fallet visa på att han är Gud? Hur kan han visa på att han är den här Messias som judarna har väntat på? Hur kan han visa på att han är liksom inte bara en inspiratör eller 111 person som gjorde övernaturliga saker? Hur kan han visa på att han är Gud själv?

23:37
Exakt det här. Det är viktigt att förstå också att att en att det är precis som du säger. Det finns historiska fakta på att Jesus har existerat och att Bibeln är tillförlitlig. Vi kan prata om det också längre fram, men att ta steget därifrån och tro att Jesus är Guds son eller att Jesus är Gud,

det finns det inga bevis för. Men det finns anledningar att tro att det är sant och man kan bli övertygad om att det är sant på grund av alla dessa anledningar och vi kommer prata om det lite längre fram. Att det är precis på samma sätt med många saker i livet, att det finns inga bevis för väldigt många saker. Men visst är vi övertygade om dom i alla fall så att det här inte att man bara blundar och säger jo, jag tror det finns inga bevis. Men jag tror ändå att till och med vetenskapen är byggd på det sättet att ibland så måste vi anta saker som vi inte kan bevisa. Men vi är övertygade om att det är sant, trots att vi inte har lyckats bevisa det så att säga. Och det kommer vi prata om lite längre fram i de här avsnitten som handlar om det här temat. Så spännande att det har blivit ett fenomen. Och det här är inte ett tankeexperiment, men en liten bild som jag brukar dela med mig av för att förklara hur Gud kan visa vem han är trots att vi inte kan se honom. För det är faktiskt precis som du säger, att vi kan inte se Gud. Och det är en liknelse som jag kallar för myr liknelsen. Och om du förstår det här då så måste vi sätta oss in i hur det är att vara Gud och hur Gud måste ha resonerat för att sedan kunna fundera Hur kan jag visa vem jag är till de här människorna i? Så vi sätter oss själva i Guds position och ser och tänker så här Det finns något som kallas för myror och det är det insekter är. Det finns många av dem och de här insekterna har ingen aning om att vi människor existerar just där. De är. Vi är liksom för stora för att de ska kunna uppfatta att vi finns. Och då kan vi människor fundera så här Hur kan jag som människa visa och bevisa för en myra att jag existerar?

25:56
Ja, den är ju bra.

25:58
Och då kan kan man göra liksom på en massa olika sätt. Man skulle kunna tycka Alla stampar vi myrstacken och försöka liksom göra mycket väsen och ljud och så vidare. Och myrorna. Skulle bara tro att det kanske är värt en naturkatastrofen, men någonting skakar liksom. Vi skulle kunna ropa jätte högt, de skulle inte kunna höra. Vet inte om de har öron på samma sätt som vi så att de kan höra våra frekvenser. Vi skulle kunna skriva på ett stort papper med stora bokstäver. Hej alla myror, Visa dem det här pappret. De skulle inte kunna läsa för de kan inte vårat språk. Man skulle kunna stoppa in sitt finger rakt in i den här myrstacken och röra runt för att visa alla oss här vi kan tänka Nej, nu sitter vi i en lägenhet och så har vi lite berg i bakgrunden och man kan tänka att om du bara skulle trycka in ett finger.

26:50
Genom skalet, man blir ju livrädd.

26:51
Man blir ju rädd och man tror att en naturkatastrof inom någonting har hänt och skulle springa åt alla möjliga håll, håll och kanter. Så frågan kvarstår hur kan en människa bevisa att vi finns för en myra? Och det enda sättet som jag kan komma på det är att vi som människor blir en myra i. Och så kan vi prata myrorna språk. Vi kan deras kultur inom citattecken. Vi kan förmedla för dem att det finns någonting mer än den här myrstacken som vi är en del av. Det finns något mer än att gå och bära på en kvist och komma och bygga den här myrstacken. Det finns någonting som kallas för människor och de är jättestor. De är så stora så att vi inte kan se dem. Men de existerar faktiskt just där. Och jag tror att det är precis det som Gud har gjort. Gud är så stor, vi kan inte se honom, han kommunicerar inte på samma

våglängd som vi. Han är mycket, mycket mer komplex och avancerad än vad vi är och han försöker kommunicera till oss små människor med våra, med våra pyttiga hjärnor. Och han gör det genom att själv bli en människa i form av Jesus Kristus. Men precis och så går han på jorden och så bevisar han och gör tecken och under och han han visar att Gud finns och jag är den Guden.

28:14
Ja, det där är en superbra bild för att kunna förklara just vad det är som vi kan se i Bibeln hända, liksom att Gud själv kliver ner och blir en människa och det är Jesus som visar sig för oss. Utmaningen med just det här och jag tror också att det är det enda smarta, liksom möjliga sättet egentligen. Men utmaningen med det här är att myrorna då i det här fallet skulle kunna tro också att man var vilken myra som helst. Så är det om du påstår det här och du påstår det här, men du ser ut som en av oss. Du talar som du och du bor ju där granne med den här. Vem tror du att du är liksom? Och det kan man också se var.

28:50
Det som hände också.

28:51
Jamen precis precis. Jag tänker att det kan man ju faktiskt se hända i bibeln att Gud kliver ner. Han blir en människa och Jesus vandrar där han känner med oss. Han är inte en Gud som är frånvarande i den bemärkelsen att han vet vad. Du och jag går igenom Bibeln pratar om att Jesus kända liksom allt han gick igenom, till och med en är utan att synda, så att han om någon vet hur vi människor verkligen tänker, känner och upplever. Men det fanns ju några som.

29:20
Precis var han och det är ju det som blev att han var så mycket människa att folk hade svårt att se. Men du ser ut precis som oss. Hur kan du vara en människa?

29:29
Ja, exakt. Ska vi läsa den händelsen? För det kan ju vara intressant faktiskt, för det står i den. Vi plockade fram det i Lukasevangeliet kapitel fem och från vers 17 till 25 så kan man läsa den här händelsen hemma. Men jag läser den nu också så kan du följa med. Då står du här en dag när Jesus undervisade satt där några av fariséerna och lag lärarna. Det hade kommit från alla byar i Galileen och Judeen och också från Jerusalem. Herrens kraft var över Jesus, så att han kunde bota människor. Då kom några män bärande på en bår med en förlamad man. De försökte tränga sig fram för att sätta ner honom framför Jesus, men lyckades inte ta sig fram genom folkmassan. De gick därför upp på taket, tog bort några takplattor och firade sedan ner den förlamade på båren mitt framför Jesus.

30:25
Jesus, här måste man nästan bara säga.

30:27
Och jag tänkte att vi skulle göra det. Men det kan vi göra nu också. Här ser man verkligen några personer som hade en enorm tro på att den här Jesus kan göra ett underverk för våran värld. Våran vän kan inte ta sig själv fram till Jesus. Det står inte heller någonstans liksom att den här killen som är förlamad, att han själv uttrycker att han vill det här eller liksom har en stark tro eller något sånt, utan det enda man ser här har han några vänner som verkligen bryr sig om honom och som verkligen har en egen övertygelse om att den här Jesus, om det är någon som kan hjälpa så är det han i alla fall.

31:04
Och jag vet inte vi. Vi tittar på ett program som heter Elitstyrka Hemligheten och där de får utsättas för massa olika saker och man kan själv tänka sig att om de har provat den och vad men typ att slappa en människa som lyckas helt omöjligt. Och här är det fyra personer som ska bära en, en fullvuxen man på en bår. Troligtvis är den båren inte jätte snyggt designad och väldigt praktisk när de har tagit några pinnar och lagt någon duk och sytt fast den på något sätt. Och inte nog med att de ska bära den i jätte het värme utan de ska bära den här mannen uppför ett tak att bara själv klättra upp.

31:48
En bedrift i sig.

31:49
Men de är så övertygade om att Jesus är Guds son att Jesus kan göra ett mirakel för våran en vän och de kan inte komma framför folkmassorna för att det för mycket folk. Så de bestämmer sig för att vi våran enda chans är att klättra upp på taket. Exakt så de gör den här kraftansträngningen. I det här projektet får upp den där kompisen på taket i båren och sen sågar de ett hål, de gör ett hål i taket och så har de gjort en anordning de har med sig och de gör det till ett projekt. De har med sig rep och så vidare och knyter fast och så med väldigt god precision så firar de ner sin vän från taket ner framför Jesus.

32:30
Ja, grejen är också när du läser din bibel så här brukar jag också tänka Det där var inte liksom att allt var perfekt. Du vet, så som vi uttrycker nu

ska man ge mig någon Sara eller Lina. Det vet och bara helt balanserad utan tänk att det var fyra grabbar där uppe så håller du repen, går med, släpper du repet som en dans och du vet att de bara viker sig mot det ena hållet och så balansera upp det och balansera upp det. Och det här är.

33:00
Den här förlamade mannens armar och ben dinglar från kanten av bål.

33:04
Och han undrar om jag bara ens överlever ner. Dit ner är ett mirakel i sig självt liksom. Men det är verkligen så. Och där ser man. De här killarnas tro är för de har en egen övertygelse som sagt liksom på Jesus. Men vi fortsätter att dem och och se, det här var.

33:21
20.

33:22
20 när Jesus såg deras tro sa han Min vän, dina synder är förlåtna.

33:29
Så de hade kommit dit för att få ett mirakel med Jesus förlåter hans synder.

33:34
Och så är det alltid några som reagerar när Jesus säger någonting, och det är alltid de religiösa och står det. Vad är det här för den som hädar? Tänkte de skriftlärda och fariséerna. Vem utom Gud kan förlåta synder? Med andra ord, vem tror han att han är som har gett honom den här auktoriteten? Att han kan förlåta synder, det kan ingen göra förutom Gud själv. Och det är väldigt intressant att Jesus börjar med att säga Dina synder är förlåtna innan han gör ett mirakel, så det är det de reagerar på.

34:03
Bara sa i inflika där att att få sina synder förlåtna är viktigare än att få uppleva ett mirakel.

34:09
Så är det faktiskt det.

34:10
Jesus försöker för att dölja det uppenbara problemet som människan har där att han är sjuk, han är förlamad. Men Jesus ser ett ännu större problem och det är att jag har inte fått mina synder förlåtna. Jag har lyssnat på det här. Har du fått dina synder förlåtna? Har du? Har du satt din tilltro till Jesus och tagit emot den gåvan? Och du kanske längtar efter ett mirakel? Men det du egentligen skulle behöva, det är att få dina synder förlåtna, för det är viktigare. Bara en liten insikt.

34:38
En viktig insikt, säger Sura. Men vi fortsätter att läsa. I vers 22 så står det här Jesus förstod vad de tänkte och frågade Varför tänker ni så i era hjärtan? Vilket är lättare att säga Dina synder är förlåtna eller res dig upp och gå. Och jag älskar Jesus, alltså han har så mycket svag och han är ingen tant som bara vill mig utan han är. Han är kung, så står det. Men för att ni ska veta att Människosonen har makt att förlåta här på jorden säger jag till dig och nu talar han till den förlamade. Res dig upp, ta din bår och gå hem. Och genast reste sig mannen upp mitt framför ögonen på dem. Sedan tog han sin bår där han hade legat och gick hem och hela tiden prisade han Gud, vars kropp jag älskar. Denna händelse. Det bara visar på hur ni, jag vet vad ni tänker. Jag är Gud. Jag har makt att förlåta synder och på det ska ni få se ett mirakel här. Res upp och gå för jag har makten till att göra det omöjliga möjligt.

35:40
Exakt så Gud, vi människor blir en myra och vi ska försöka övertyga andra, andra myror att att Gud finns och Gud blir på samma sätt en människa för att övertyga människor och prata människors språk om att det finns en Gud, men också se han, vilket är svårare att säga. Nu. Nu kommer Gud som ska ge bevis för det här så han inte kan. Inte nog med att han gör ett mirakel och botar den här mannen, utan han visar de också att jag kan också förlåta synder, för de visste om det och de sade det själva. Det står i verket Vem utom Gud kan förlåta synder? Så för att visa er att jag är Gud, så kommer jag att göra det som ni tror är svårare. Jag kommer bota den här mannen nu och dessutom så kommer jag förlåta hans synder.

36:27
För att.

36:28
Visa att jag är Gud som kan både laga det som är sönder och jag kan rena det som är smutsigt på insidan.

36:37
Ja, det är så kraftfullt så att den här storyn är helt fantastisk och liksom här så ser man precis som du säger att Gud blir människa för att vi ska kunna uppfatta vem Jesus är eller vem Gud är. Framför allt Gud gör det här med miraklet för att visa att han är inte bara honom. Människan, inspiratör, någon god talare, någon liksom helare, utan han är Gud. Och trots att Jesus gjorde det här, trots att Gud visade sig för dem, trots att Jesus gjorde miraklet framför dem, så fanns det faktiskt fortfarande människor som inte trodde på honom fast att de såg det här övernaturliga ske mitt framför deras ögon. Och det är därför det är så viktigt med den här inflygningen som du hade där där du sa att det är viktigare att få dina synder förlåtna än att faktiskt bara jaga efter ett mirakel för att miraklet i sig är inte en tillräcklig alltid övertygelse om att Gud finns. Och jag tror att det är lätt så att man faktiskt som troende, om man inte har fått vara med om sådana äventyr, olika saker och mirakler, att man att man tänker mycket sen när det gäller ens kanske vänner eller familjemedlemmar. Eller liksom så att man tänker men om de bara får se ett mirakel, om de bara får se ett helande hända framför deras ögon eller att de själva får uppleva det, då kommer de börja tro på Jesus. Ibland händer det, men jag har en story där det faktiskt visar på att det inte har hänt. Men jag vet inte om jag ska ta det nu eller om vi ska ta det nästa.

37:58
Gång jag kör. Kör nu det vi började skulle.

38:00
Det bli en cliffhanger och.

38:01
Avsnittet börjar bli långt, men jag tycker det är så spännande så jag tror jag tror det. Precis som du säger att vissa tankar om jag bara får se ett mirakel, då kommer jag börja tro. Men precis som du säger, att Jesus använde aldrig mirakel som ett sätt att bevisa för människor att han är Gud på det sättet. Och det var till och med så att vissa kom till honom och sa Kan du ge oss ett tecken och säga Ni kommer inte få något tecken förutom Jona tecken.

38:28
Men jag tror att jag ska spara mig till nästa avsnitt så får man hålla sig till det och snacka mer om det för då Ska berätta något som jag själv har varit med om med mina vänner så det blir en liten cliffhanger. Sorry för det, men det blir spännande och lyssna till nästa vecka.

38:46
Den här veckan. Och bara för att knyta knyta säcken här. Det som händer också i den här storyn där det står att Jesus säger Är det eller står att Jesus såg deras tro så tron är också synlig, tror ni inte?

Den är personlig men inte privat och jag tror vi kan prata om det i nästa avsnitt också. Men precis som du säger, det fanns vissa som fortfarande inte trodde. Men men. Jesus gav dem tillräckligt med mycket anledning för att de skulle vara övertygade och ha full visshet om att det de trodde var sant. Och det var ju det. Just det som är poängen i den här storyn, att att tron är en övertygelse om det vi inte kan se och en visshet.

39:35
Yes! Så nu har vi rett ut det så gott som vi kunde och om just kring det här missförståndet om vad tro faktiskt är för något. Vi pratade lite mer om vad Bibeln säger. Tro är och för dig som lyssnar för första gången. Och om det är så att du liksom vill dela det här. Och ibland så kan man faktiskt använda podd och förklara för sin vän sa du. Du måste bara lyssna på det här för de förklarar på ett sätt som jag egentligen tror. Men jag vet inte hur jag ska sätta orden. Så dela gärna med dig av det här om du tror att någon blir hjälpt kring det. Det tror jag skulle vara till stor hjälp helt enkelt och du får gärna prenumerera om det så att du har en eller.

40:15
Följa hittar en.

40:16
Främling. Jag heter så.

40:17
Följ på i Podcaster, Spotify eller någon annan podcast app och om du inte redan gör det så följ oss också på sociala medier och Facebook. Vet du tro livsstil även där så lägger vi upp lite material och så håller vi kontakt och så skriver vi till varandra.

40:34
Yes! Så nu så ska vi njuta av det härliga vädret här så får du ha en fantastiskt dag så ses vi eller hörs i alla fall om en vecka igen. Ha det bäst! Jag! Men vi tittar på vad Bibeln har att säga, för det är ju det som är det intressanta. Inte egentligen vad jag eller du. Hur vi anser eller tolkar, utan vi vill i allt i den här podden faktiskt gå tillbaka till Bibeln och prata om vad har Bibeln att säga och hur kan man förstå Bibeln? Det det det vi sätter vår tilltro till att Bibeln är Guds liksom Guds ord till oss människor, skriven av helt enkla vanliga människor men som inspireras av Guds Ande.

21:26
Och älskar just det. Vi ska läsa att det ska finnas en bibelvers så att vissa saker i Bibeln är totala. Så svaret blir så klockrent för att om frågan är vad är tro? Så kommer svaret nu.

21:40
Exakt sagt i Hebreerbrevet kapitel elva och vers ett. Då står det här Tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser. Och det här är så supertydligt för bibelverser när han säger Vad är motsatsen till vad tro är? Alltså tro? Är inte den här kanske.

22:00
Vad man tror?

22:01
Att tro är att sitta och tro är inte kanske, möjligtvis förhoppningsvis utan tro är en övertygelse och det är en visshet. Och där är nog. Där är nog liksom det verkligen det som Bibeln säger? Tro är så. När jag sätter min tro till det Jesus har gjort så har en inre övertygelse om att han är den här guden som klivit ner till jorden. Han har gett sitt liv för mig och jag har en visshet i mitt hjärta om att han är sanningen som jag sätter mitt hopp till, som jag ger mitt liv för liksom precis så.

22:36
Precis och exakt. Och precis som du säger, det är helt motsatsen till de här andra orden. Jag är övertygad. Och jag vet, jag vet att jag vet att jag vet och hur man kan veta ska vi prata om vid ett annat tillfälle. Men i alla fall det som är bibel definition som jag blir kristen när börjar tro på Jesus, då är jag då övertygad och jag får en visshet om att det här står i Bibeln att det är sant.

22:59
Det som kan liksom försvåra det hela lite i det här med tro är just att vi tror ju på en Gud som vi inte kan se. Jag har inte sett Gud med mina fysiska ögon och du har inte heller sett Gud vad jag vet liksom. Och så sätter vi vår tilltro tilltro till Jesus och man kan se historiskt att han har funnits. Han har blivit korsfäst liksom så. Men hur kan Jesus i det här fallet visa på att han är Gud? Hur kan han visa på att han är den här Messias som judarna har väntat på? Hur kan han visa på att han är liksom inte bara en inspiratör eller 111 person som gjorde övernaturliga saker? Hur kan han visa på att han är Gud själv?

23:43
Exakt det här. Det är viktigt att förstå också att att en att det är precis som du säger. Det finns historiska fakta på att Jesus har existerat och att Bibeln är tillförlitlig. Vi kan prata om det också längre fram, men att ta steget därifrån och tro att Jesus är Guds son eller att Jesus är Gud,

det finns det inga bevis för. Men det finns anledningar att tro att det är sant och man kan bli övertygad om att det är sant på grund av alla dessa anledningar och vi kommer prata om det lite längre fram. Att det är precis på samma sätt med många saker i livet, att det finns inga bevis för väldigt många saker. Men visst är vi övertygade om dom i alla fall så att det här inte att man bara blundar och säger jo, jag tror det finns inga bevis. Men jag tror ändå att till och med vetenskapen är byggd på det sättet att ibland så måste vi anta saker som vi inte kan bevisa. Men vi är övertygade om att det är sant, trots att vi inte har lyckats bevisa det så att säga. Och det kommer vi prata om lite längre fram i de här avsnitten som handlar om det här temat. Så spännande att det har blivit ett fenomen. Och det här är inte ett tankeexperiment, men en liten bild som jag brukar dela med mig av för att förklara hur Gud kan visa vem han är trots att vi inte kan se honom. För det är faktiskt precis som du säger, att vi kan inte se Gud. Och det är en liknelse som jag kallar för myr liknelsen. Och om du förstår det här då så måste vi sätta oss in i hur det är att vara Gud och hur Gud måste ha resonerat för att sedan kunna fundera Hur kan jag visa vem jag är till de här människorna i? Så vi sätter oss själva i Guds position och ser och tänker så här Det finns något som kallas för myror och det är det insekter är. Det finns många av dem och de här insekterna har ingen aning om att vi människor existerar just där. De är. Vi är liksom för stora för att de ska kunna uppfatta att vi finns. Och då kan vi människor fundera så här Hur kan jag som människa visa och bevisa för en myra att jag existerar?

26:02
Ja, den är ju bra.

26:04
Och då kan kan man göra liksom på en massa olika sätt. Man skulle kunna tycka Alla stampar vi myrstacken och försöka liksom göra mycket väsen och ljud och så vidare. Och myrorna. Skulle bara tro att det kanske är värt en naturkatastrofen, men någonting skakar liksom. Vi skulle kunna ropa jätte högt, de skulle inte kunna höra. Vet inte om de har öron på samma sätt som vi så att de kan höra våra frekvenser. Vi skulle kunna skriva på ett stort papper med stora bokstäver. Hej alla myror, Visa dem det här pappret. De skulle inte kunna läsa för de kan inte vårat språk. Man skulle kunna stoppa in sitt finger rakt in i den här myrstacken och röra runt för att visa alla oss här vi kan tänka Nej, nu sitter vi i en lägenhet och så har vi lite berg i bakgrunden och man kan tänka att om du bara skulle trycka in ett finger.

26:55
Genom skalet, man blir ju livrädd.

26:57
Man blir ju rädd och man tror att en naturkatastrof inom någonting har hänt och skulle springa åt alla möjliga håll, håll och kanter. Så frågan kvarstår hur kan en människa bevisa att vi finns för en myra? Och det enda sättet som jag kan komma på det är att vi som människor blir en myra i. Och så kan vi prata myrorna språk. Vi kan deras kultur inom citattecken. Vi kan förmedla för dem att det finns någonting mer än den här myrstacken som vi är en del av. Det finns något mer än att gå och bära på en kvist och komma och bygga den här myrstacken. Det finns någonting som kallas för människor och de är jättestor. De är så stora så att vi inte kan se dem. Men de existerar faktiskt just där. Och jag tror att det är precis det som Gud har gjort. Gud är så stor, vi kan inte se honom, han kommunicerar inte på samma

våglängd som vi. Han är mycket, mycket mer komplex och avancerad än vad vi är och han försöker kommunicera till oss små människor med våra, med våra pyttiga hjärnor. Och han gör det genom att själv bli en människa i form av Jesus Kristus. Men precis och så går han på jorden och så bevisar han och gör tecken och under och han han visar att Gud finns och jag är den Guden.

28:20
Ja, det där är en superbra bild för att kunna förklara just vad det är som vi kan se i Bibeln hända, liksom att Gud själv kliver ner och blir en människa och det är Jesus som visar sig för oss. Utmaningen med just det här och jag tror också att det är det enda smarta, liksom möjliga sättet egentligen. Men utmaningen med det här är att myrorna då i det här fallet skulle kunna tro också att man var vilken myra som helst. Så är det om du påstår det här och du påstår det här, men du ser ut som en av oss. Du talar som du och du bor ju där granne med den här. Vem tror du att du är liksom? Och det kan man också se var.

28:56
Det som hände också.

28:57
Jamen precis precis. Jag tänker att det kan man ju faktiskt se hända i bibeln att Gud kliver ner. Han blir en människa och Jesus vandrar där han känner med oss. Han är inte en Gud som är frånvarande i den bemärkelsen att han vet vad. Du och jag går igenom Bibeln pratar om att Jesus kända liksom allt han gick igenom, till och med en är utan att synda, så att han om någon vet hur vi människor verkligen tänker, känner och upplever. Men det fanns ju några som.

29:26
Precis var han och det är ju det som blev att han var så mycket människa att folk hade svårt att se. Men du ser ut precis som oss. Hur kan du vara en människa?

29:35
Ja, exakt. Ska vi läsa den händelsen? För det kan ju vara intressant faktiskt, för det står i den. Vi plockade fram det i Lukasevangeliet kapitel fem och från vers 17 till 25 så kan man läsa den här händelsen hemma. Men jag läser den nu också så kan du följa med. Då står du här en dag när Jesus undervisade satt där några av fariséerna och lag lärarna. Det hade kommit från alla byar i Galileen och Judeen och också från Jerusalem. Herrens kraft var över Jesus, så att han kunde bota människor. Då kom några män bärande på en bår med en förlamad man. De försökte tränga sig fram för att sätta ner honom framför Jesus, men lyckades inte ta sig fram genom folkmassan. De gick därför upp på taket, tog bort några takplattor och firade sedan ner den förlamade på båren mitt framför Jesus.

30:31
Jesus, här måste man nästan bara säga.

30:33
Och jag tänkte att vi skulle göra det. Men det kan vi göra nu också. Här ser man verkligen några personer som hade en enorm tro på att den här Jesus kan göra ett underverk för våran värld. Våran vän kan inte ta sig själv fram till Jesus. Det står inte heller någonstans liksom att den här killen som är förlamad, att han själv uttrycker att han vill det här eller liksom har en stark tro eller något sånt, utan det enda man ser här har han några vänner som verkligen bryr sig om honom och som verkligen har en egen övertygelse om att den här Jesus, om det är någon som kan hjälpa så är det han i alla fall.

31:09
Och jag vet inte vi. Vi tittar på ett program som heter Elitstyrka Hemligheten och där de får utsättas för massa olika saker och man kan själv tänka sig att om de har provat den och vad men typ att slappa en människa som lyckas helt omöjligt. Och här är det fyra personer som ska bära en, en fullvuxen man på en bår. Troligtvis är den båren inte jätte snyggt designad och väldigt praktisk när de har tagit några pinnar och lagt någon duk och sytt fast den på något sätt. Och inte nog med att de ska bära den i jätte het värme utan de ska bära den här mannen uppför ett tak att bara själv klättra upp.

31:54
En bedrift i sig.

31:55
Men de är så övertygade om att Jesus är Guds son att Jesus kan göra ett mirakel för våran en vän och de kan inte komma framför folkmassorna för att det för mycket folk. Så de bestämmer sig för att vi våran enda chans är att klättra upp på taket. Exakt så de gör den här kraftansträngningen. I det här projektet får upp den där kompisen på taket i båren och sen sågar de ett hål, de gör ett hål i taket och så har de gjort en anordning de har med sig och de gör det till ett projekt. De har med sig rep och så vidare och knyter fast och så med väldigt god precision så firar de ner sin vän från taket ner framför Jesus.

32:36
Ja, grejen är också när du läser din bibel så här brukar jag också tänka Det där var inte liksom att allt var perfekt. Du vet, så som vi uttrycker nu

ska man ge mig någon Sara eller Lina. Det vet och bara helt balanserad utan tänk att det var fyra grabbar där uppe så håller du repen, går med, släpper du repet som en dans och du vet att de bara viker sig mot det ena hållet och så balansera upp det och balansera upp det. Och det här är.

33:06
Den här förlamade mannens armar och ben dinglar från kanten av bål.

33:10
Och han undrar om jag bara ens överlever ner. Dit ner är ett mirakel i sig självt liksom. Men det är verkligen så. Och där ser man. De här killarnas tro är för de har en egen övertygelse som sagt liksom på Jesus. Men vi fortsätter att dem och och se, det här var.

33:27
20.

33:28
20 när Jesus såg deras tro sa han Min vän, dina synder är förlåtna.

33:35
Så de hade kommit dit för att få ett mirakel med Jesus förlåter hans synder.

33:40
Och så är det alltid några som reagerar när Jesus säger någonting, och det är alltid de religiösa och står det. Vad är det här för den som hädar? Tänkte de skriftlärda och fariséerna. Vem utom Gud kan förlåta synder? Med andra ord, vem tror han att han är som har gett honom den här auktoriteten? Att han kan förlåta synder, det kan ingen göra förutom Gud själv. Och det är väldigt intressant att Jesus börjar med att säga Dina synder är förlåtna innan han gör ett mirakel, så det är det de reagerar på.

34:08
Bara sa i inflika där att att få sina synder förlåtna är viktigare än att få uppleva ett mirakel.

34:15
Så är det faktiskt det.

34:16
Jesus försöker för att dölja det uppenbara problemet som människan har där att han är sjuk, han är förlamad. Men Jesus ser ett ännu större problem och det är att jag har inte fått mina synder förlåtna. Jag har lyssnat på det här. Har du fått dina synder förlåtna? Har du? Har du satt din tilltro till Jesus och tagit emot den gåvan? Och du kanske längtar efter ett mirakel? Men det du egentligen skulle behöva, det är att få dina synder förlåtna, för det är viktigare. Bara en liten insikt.

34:44
En viktig insikt, säger Sura. Men vi fortsätter att läsa. I vers 22 så står det här Jesus förstod vad de tänkte och frågade Varför tänker ni så i era hjärtan? Vilket är lättare att säga Dina synder är förlåtna eller res dig upp och gå. Och jag älskar Jesus, alltså han har så mycket svag och han är ingen tant som bara vill mig utan han är. Han är kung, så står det. Men för att ni ska veta att Människosonen har makt att förlåta här på jorden säger jag till dig och nu talar han till den förlamade. Res dig upp, ta din bår och gå hem. Och genast reste sig mannen upp mitt framför ögonen på dem. Sedan tog han sin bår där han hade legat och gick hem och hela tiden prisade han Gud, vars kropp jag älskar. Denna händelse. Det bara visar på hur ni, jag vet vad ni tänker. Jag är Gud. Jag har makt att förlåta synder och på det ska ni få se ett mirakel här. Res upp och gå för jag har makten till att göra det omöjliga möjligt.

35:46
Exakt så Gud, vi människor blir en myra och vi ska försöka övertyga andra, andra myror att att Gud finns och Gud blir på samma sätt en människa för att övertyga människor och prata människors språk om att det finns en Gud, men också se han, vilket är svårare att säga. Nu. Nu kommer Gud som ska ge bevis för det här så han inte kan. Inte nog med att han gör ett mirakel och botar den här mannen, utan han visar de också att jag kan också förlåta synder, för de visste om det och de sade det själva. Det står i verket Vem utom Gud kan förlåta synder? Så för att visa er att jag är Gud, så kommer jag att göra det som ni tror är svårare. Jag kommer bota den här mannen nu och dessutom så kommer jag förlåta hans synder.

36:33
För att.

36:33
Visa att jag är Gud som kan både laga det som är sönder och jag kan rena det som är smutsigt på insidan.

36:42
Ja, det är så kraftfullt så att den här storyn är helt fantastisk och liksom här så ser man precis som du säger att Gud blir människa för att vi ska kunna uppfatta vem Jesus är eller vem Gud är. Framför allt Gud gör det här med miraklet för att visa att han är inte bara honom. Människan, inspiratör, någon god talare, någon liksom helare, utan han är Gud. Och trots att Jesus gjorde det här, trots att Gud visade sig för dem, trots att Jesus gjorde miraklet framför dem, så fanns det faktiskt fortfarande människor som inte trodde på honom fast att de såg det här övernaturliga ske mitt framför deras ögon. Och det är därför det är så viktigt med den här inflygningen som du hade där där du sa att det är viktigare att få dina synder förlåtna än att faktiskt bara jaga efter ett mirakel för att miraklet i sig är inte en tillräcklig alltid övertygelse om att Gud finns. Och jag tror att det är lätt så att man faktiskt som troende, om man inte har fått vara med om sådana äventyr, olika saker och mirakler, att man att man tänker mycket sen när det gäller ens kanske vänner eller familjemedlemmar. Eller liksom så att man tänker men om de bara får se ett mirakel, om de bara får se ett helande hända framför deras ögon eller att de själva får uppleva det, då kommer de börja tro på Jesus. Ibland händer det, men jag har en story där det faktiskt visar på att det inte har hänt. Men jag vet inte om jag ska ta det nu eller om vi ska ta det nästa.

38:04
Gång jag kör. Kör nu det vi började skulle.

38:06
Det bli en cliffhanger och.

38:07
Avsnittet börjar bli långt, men jag tycker det är så spännande så jag tror jag tror det. Precis som du säger att vissa tankar om jag bara får se ett mirakel, då kommer jag börja tro. Men precis som du säger, att Jesus använde aldrig mirakel som ett sätt att bevisa för människor att han är Gud på det sättet. Och det var till och med så att vissa kom till honom och sa Kan du ge oss ett tecken och säga Ni kommer inte få något tecken förutom Jona tecken.

38:34
Men jag tror att jag ska spara mig till nästa avsnitt så får man hålla sig till det och snacka mer om det för då Ska berätta något som jag själv har varit med om med mina vänner så det blir en liten cliffhanger. Sorry för det, men det blir spännande och lyssna till nästa vecka.

38:51
Den här veckan. Och bara för att knyta knyta säcken här. Det som händer också i den här storyn där det står att Jesus säger Är det eller står att Jesus såg deras tro så tron är också synlig, tror ni inte?

Den är personlig men inte privat och jag tror vi kan prata om det i nästa avsnitt också. Men precis som du säger, det fanns vissa som fortfarande inte trodde. Men men. Jesus gav dem tillräckligt med mycket anledning för att de skulle vara övertygade och ha full visshet om att det de trodde var sant. Och det var ju det. Just det som är poängen i den här storyn, att att tron är en övertygelse om det vi inte kan se och en visshet.

39:41
Yes! Så nu har vi rett ut det så gott som vi kunde och om just kring det här missförståndet om vad tro faktiskt är för något. Vi pratade lite mer om vad Bibeln säger. Tro är och för dig som lyssnar för första gången. Och om det är så att du liksom vill dela det här. Och ibland så kan man faktiskt använda podd och förklara för sin vän sa du. Du måste bara lyssna på det här för de förklarar på ett sätt som jag egentligen tror. Men jag vet inte hur jag ska sätta orden. Så dela gärna med dig av det här om du tror att någon blir hjälpt kring det. Det tror jag skulle vara till stor hjälp helt enkelt och du får gärna prenumerera om det så att du har en eller.

40:21
Följa hittar en.

40:22
Främling. Jag heter så.

40:23
Följ på i Podcaster, Spotify eller någon annan podcast app och om du inte redan gör det så följ oss också på sociala medier och Facebook. Vet du tro livsstil även där så lägger vi upp lite material och så håller vi kontakt och så skriver vi till varandra.

40:40
Yes! Så nu så ska vi njuta av det härliga vädret här så får du ha en fantastiskt dag så ses vi eller hörs i alla fall om en vecka igen. Ha det bäst! Jag!

Alla avsnitt