Lär känna oss innan du börjar lyssna
#1  •  29 jul 2023

Lär känna oss innan du börjar lyssna

Välkommen till Tro & livsstil, en kristen podcast om Bibeln. Börja med att lyssna på det här introavsnittet så kommer du lära känna oss lite bättre och få reda på vad du kan förvänta dig av den här podden.

Avsnittet i textform
Denna transcript är auto-genererad och kan innehålla fel.

0:05
Hej och varmt välkommen till det här första avsnittet i det här introavsnittet i våran podcast som heter Tro & livsstil.

0:16
Jag är så taggad så.

0:19
Du vet, du brukar inte skrika.

0:31
Nämen jag är övertaggad men det är asså det är våran intro. Det är nu man liksom sätter tonen för resten på podden och.

0:40
Vi kommer skrika.

0:41
Vi är högljudd och det märks. Men det känns så roligt på riktigt att vi är igång. Roligt att du som lyssnare är här med oss och, Men alltså det känns fantastiskt och jag tänker att man kanske ska veta lite vilka vi är.

0:56
Ja, man har hört. Två röster har man hört so far, kommer vi vara oftast vi som pratar till 95% och sånt där. Vi kommer säkert få lite gäster som vi pratar med och lite såna spännande saker också. Men hur som helst så jag som är den manliga rösten heter Hemen.

1:17
Och jag heter jag då.

1:21
Och man kan väl säga att vi är gifta.

1:23
Man kan säga det ja.

1:24
Det hur det går och det är det kan man.

1:27
Ju säga det sen 17 år tillbaka. Så åren tickar på.

1:30
Alltså jag vi är vi gifta, vi har en dotter som är tre år gammal när det här spelas in och vi är pastorer och så.

1:42
Men jag tänker så här asså vi tar och berättar lite vem är jag? Vem är du? Så tar man liksom hela storyn i en kort version. Och i början är jag ju som sagt.

1:52
Jag. Få inspiration av dig som.

1:55
Vem är jag? Det hela började 1986 då mamma födde mig och jag kom ut i världen och jag är en balkan tjej. Jätterädd för dig som inte har någon aning om vad är det för något du behöver googla så är det så att jag är från forna Jugoslavien heter det ett land som inte finns längre men är uppdelat i tre olika länder eller kanske till och med fler? Jag kan inte min historia riktigt bra, men Kroatien, Bosnien, Serbien kan man säga. Och ja.

2:21
Det är lite speciellt för mig att när den här podden startar så är vi faktiskt i det hemland. Och det känns.

2:29
Helt okej. Men det känns jättebra faktiskt.

2:31
Och jag sa till dig att vi borde sätta oss ner och titta på en video med Balkans historia.

2:38
Det borde jag faktiskt.

2:39
Och då sa du nej, jag kan det här, men tydligen så kan du inte det.

2:42
Jag kan inte så mycket faktiskt, men jag borde kunna. Så för dig som lyssnar, som är liksom antingen juggar, balkan, kroat eller vad ditt namn ger dig så du bara skäms. Irena, du borde veta vår historia. Jag vet. Förlåt, men i alla fall. Jag kom till Sverige 93. Vi flydde från det här fruktansvärda kriget som du faktiskt kan googla fram om du nu är intresserad av historia. Och jag flyttade till Stockholm direkt. För det är det man gör och att flytta till storstaden.

3:08
Det gör inte jag, men det kommer vi få reda på snart.

3:11
Exakt, det gör du. Jag är uppvuxen i en förort i Stockholm, en förort som heter Fisksätra. Har du sett filmen Solsidan så refererar Mickan till Fisksätra som något läskigt och fruktansvärt så dit åker man inte. Men däremot för att jag.

3:25
Tycker det är fint. Ja.

3:27
Jag älskar fisk som vi säger och där växte jag upp med alla mina kompisar och det var exotiskt. Har en svensk kompis som heter Åsa, det kom ihåg hon hade ett radhus och det var ju liksom häftigt för mig som bodde i lägenhet. Men i alla fall så är jag uppvuxen med en kristen tro kan man säga. Och vad jag menar med det är att jag kallar mig kristen för att mamma och pappa sa att vi är kristna. Men jag hade ingen relation till Jesus. Jag läste aldrig min bibel. Jag förstod inte vad den kristna tron handlade om utan jag bara trodde på att det fanns en Gud. Och mer än så visste jag inte. Vad var det jag egentligen trodde på? Så när jag blev 16 år gammal så. Jag ska berätta min story någon annan gång med då i alla fall kommer jag snubbla på och fick ett möte med Jesus och jag kommer berätta mer om det, hur det gick till. Och efter det så gick jag en bibelskola, träffa den här snygga araben i. Men vi gifte oss när jag var 20. Du var 22 bara för att ge dig lite så du kommer ihåg hur unga vi var och och sen dess så har det varit liksom grymt spännande liv då vi har rest lite på olika länder, vi har rest runt i Sverige, bott på olika platser, varit engagerade i olika kyrkor och så har vi startat ett företag som blomstrar och det går bra för och idag så är vi pastor i en kyrka som vi själva startat och vi finns i Norrköping. Så lite kort om mig kring det. En lite liten tjej ibland kommer jag säga fel med ett och en så det får du liksom ta med en klackspark för dig som är språkpolis. Men utöver det så är det mycket passion här och jag märker liksom att jag gillar orka leva livet en livsstil. Det är mitt ämne.

5:07
Och det är en livsstil. För jag tror i. Här.

Är jätteintressant att få lära känna dig och det känns för mig som nu vet jag vem du är.

Jag är då den här språkpolisen. Så. Jag lägger märke till ord

och det har vi fått dela med. Jag tycker att jag har fått. Man lägger dig platt.

Att jag kan vara en besserwisser och jag försöker jobba mot det. Får inte varje dag vara lite mer ödmjuk för bibeln säger att man ska vara ödmjuk och det vill jag va. Men man är inte jag och jag är uppväxt muslim och liksom riktig muslim och fastade och bad och gick på koranskola och så vidare. Och vi kom till Sverige när jag var fem år gammal och då flyttade vi inte till Stockholm utan en annan metropol här i Sverige som kallas för Glommersträsk.

Och ingen. Vet var Glommersträsk är. Vem vill bo på ett ställe som heter Glommersträsk men det ligger långt upp i i Norrland nära en stad. Vi har också bott i en närliggande lite större stad som heter Arvidsjaur. Det kanske några fler känner till. Där växte vi upp med min pappa hade köpt en ett gult hus. På undervåningen så fanns det en restaurang och han hade köpt en villa så han vi gick all in och ville bli den hära svensken och det kan man väl kan man säga om mig och dig att vi är två stycken försvenskade blattar.

6:53
Men lite så. Debatten kommer fram ganska ganska ofta, ibland mer hos mig än hos dig kanske.

7:01
Jag passar in i det här svenska. Och jag vill.

7:05
Sticka.

7:05
Ut och inte du. Vill slå dig fri. Men därifrån flyttade vi sedan hela vägen två år senare till Skåne, Malmö, Rosengård. Så jag växte upp i Rosengård i den delen att när någon får höra att jag är från Rosengård så brukar jag alltid, alltid, alltid få den här frågan Känner du Zlatan? Och faktum är ja, jag känner Zlatan, men han känner inte mig.

Så jag.

7:35
Gick förbi statyn.

7:37
När. Jag spelade fotboll på samma fotbollsplan som han och gården där han bodde. Har man sett den här. Några av hans. Det har varit många filmatiseringar och grejer och dokumentärer. Ett av dem så får man se den här gården där han spelade.

7:51
Jag brukar säga att Zlatan kom till Sverige 93 och jag kom till Sverige 93. Han blev framgångsrik och jag fortsatte att

det här livet kan ta olika vägar.

8:04
Du är frälst. Och jag vet. Inte vad han tror. Vet inte. Än men jag hoppas. Få se. Honom, eller hur? Han är grym och.

Vad mer kan man säga. Men sen så blev jag muslim. Som sagt i det så blev jag kristen när jag var 18 år gammal och jättekort. Fatta att jag gick till kyrkan för att hjälpa en tjej därifrån och visa för henne att vi hade blivit artister och visade henne att tro är det, det ska man inte syssla med. Det är bara fejk alltihop. Det är bara för svaga människor. Kom så blir vi ihop och reser och någonting. Och det lyckades inte utan Gud fick tag i mitt hjärta i stället och jag blev kristen. Och som sagt, vi kommer ha några avsnitt troligtvis där du får berätta lite mer om din story, hur du blev kristen och jag får berätta lite mer om mig och min story. Om någon undrar varför jag inte pratar skånska så beror det på just det här att jag har försökt passa in hela mitt liv. Så när jag flyttade till Stockholm som 19 åring efter att varit frälst i några år för att gå på bibelskola så vet jag inte om jag berättar det här igen. Det kanske jag har, men jag känner faktiskt dom skånska bland stockholmare.

9:15
Nej, det ska du inte känna. Men jag kommer ihåg första gången jag träffade dig och du klev ur den här hissen. Dubai det våning två. Men jag bara asså jag förstår ingenting av vad han säger så det var ju verkligen en krock där. Så du har ju fått jobba lite på det. Men jag har aldrig sagt det till dig.

9:34
Men du känner det var inte du som tvinga mig att ta bort den skånskan. Men när jag blev lite så här uppspelt är han dock.

9:40
Ganska.

9:40
Rolig och det är precis som i. Skolan. Du kanske händer i den här sporten någon gång. Vi får se.

Vad mer kan man säga? Du har berättat lite om att vi pastorer vi har startat en församling som inte var som finns i Norrköping eller Linköping.

9:55
Alltså alltså jag.

9:56
Älskar att fota. Vetenskaps.

9:58
Intresserad kille. Han ser bra ut, men det kan man ju säga om sig själv ibland.

10:03
Så obligatorisk att säga. Men det känns lite det.

10:07
Inte för att jag menar det.

10:09
Och sen så har vi startat en podd nu tillsammans och det här är inte första gången vi poddar. Vi har gjort det några gånger tidigare, vi har pratat i ett antal år och sen har vi haft ett konto, ett Instagram och Facebook konto som heter Tro och livsstil Och det är det kontot nu som vi startar en podcast genom. För vi tycker att det är så passande just när det här kring tro och och livsstil. Ja, för att när jag tror det är i aposteln i Apostlagärningarna så säger Lukas just det här att i min förra skrift i Lukasevangeliet säger Lukas, så skrev jag om allt som Jesus gjorde och lärde och åt. Och det är ganska häftigt med Jesus att han han var inte bara en person som hade massa åsikter, massa teorier. Han lade inte bara ut massa saker. Det finns väldigt många sådana

filosofer i världen som har lärt ut massa saker utan han lärde saker och så gjorde han massa grejer. Han tog hand om de svaga, han botade sjuka, han gjorde massor med olika saker och framförallt så dog han för våra synder. Så just det här att göra och att lära känns väldigt viktigt och det är de två orden som vi kopplar till just tro och livsstil. Alltså lärandet är är tron. Vi får lära oss om tron, lära oss om om vem Jesus var, vad han gjorde. Men sen så är det också upp till oss att vara ordets görare och inte bara det svårare. Så det är upp till oss också och leva ut den kristna tron. Och hur gör man det i världens mest sekulariserade land eller ett av världens mest sekulariserade länder, Sverige? Hur ser en kristen livsstil ut med de två sakerna tron och livsstilen? Det är lite samma

ryggraden i varför vi gör det här.

12:04
Men lite så. Och precis som du sa, vi har ju pratat i många, många år och vad är fakta omkring? Det är ju lite utifrån att lite som du säger ser man att tron eller tron är inte komplicerad och Bibeln, även om det är en skrift som är väldigt gammal och man har liksom dissekerat den och den har gått igenom så många olika saker så som håller den än idag så är den inte kärnan och budskapet i Bibeln är inte komplicerad utan den är till för alla människor och vi blev väldigt inspirerade utifrån en bibelord, ett bibelord där så var det en bibel och ett bibelord. I psalm 119 och 230 där det står så här att när dina ord öppnas ger de ljus och förstånd åt enkla människor. Och jag tror att det budskapet som liksom Jesus kommer med och hela Bibelns kärna är just ett budskap till enkla vanliga människor, inte för de lärda, det inte för dem är liksom experter, utan det tillhör alla folk.

13:04
Ja, du skulle väl kanske identifiera oss som enkla människor, men jag skulle också säga att alla människor är enkla människor. Om man skrapar lite på ytan när man kommer folk inpå skinnet när man tar bort alla filter så visar man så visar det sig att alla människor liksom har samma frågor, samma världens kamp och man är en enkel människa.

13:26
Det är därför jag tycker jag missade det där. För jag tycker bibeln är så intressant. För att när vi nu kommer snacka mycket utifrån bibeln så kommer du se att de människorna som du kan läsa om i Bibeln kan du identifiera dig med för att de känner som du känner, de tänker som du känner de eller tänker som du tänker. Liksom. Även om vi idag har ett modernt samhälle och vi tror oss veta och tycker att vi har kommit så långt som människan fortfarande är detsamma som den alltid har varit och exakt.

13:53
Och det är. En annan sak man kan säga om oss är att vi är

110 000 000 % passionerade för Jesus och det skäms vi inte för, utan utan det är liksom det det hela. Hela den här podden kommer att vara kretsat kring det och du kan lyssna på det här och har ingen aning om vem Jesus är och tycker att det låter väldigt töntigt eller vad det nu kan vara. Ge det här en chans. Låt därför vara en upptäcktsresa för dig, en resa där du får upptäcka Vem är den här personen som har påverkat vår historia mer än någon annan person? Och det för att den här personen, inte bara en människa utan det är Gud själv som kliver ner till jorden och presenterar sig själv för oss.

14:41
Till och med.

14:42
Säger vi Vi är passionerade för Jesus och du kommer lära känna mig och Elena lite mer under kommande avsnitt. Men några saker ändå som vi vill ta upp i det här avsnittet som kan vara bra för oss så det kan vara för dig och känna till det. Åh, du var lite inne på det också att vi kommer alltid att prata så att du förstår.

15:03
Det, för det kommer vi absolut göra. Och någonting som var var bra och det är det bara för att det är det enda vi kan. Vi kan prata enkelt, för det är det enda vi kan liksom så att vi är enkla, vanliga människor och vi är liksom två olika personer som har olika erfarenheter i livet. Någon är mer än någon annan, någon är försvenskad. Oavsett vad så ska vi prata enkelt så att du förstår för att vi vill att om du är nyfiken på vem Jesus är så vill vi att du ska förstå vem Jesus är för att kunna ta ett beslut i ditt eget hjärta. Om det är något du vill tro på och inte. Och för dig som vill liksom verkligen fördjupa dig ännu mer så vill vi förklara de här komplicerade sakerna i Bibeln så att du förstår på ett enkelt och begripligt sätt.

15:48
Och exakt och kunna leva utan och göra det till en livsstil och inte bara vara och ha det så. Men som en privat grej så är den ena saker som kan vara bra för dig och förstå det som kan vara bra att känna till om oss. Det andra är att vi kommer att vara så trogna Bibeln som vi kan. Vi tror att Bibeln är Guds ord och att allt det som Gud vill säga till oss, det har han skrivit ner i den här boken. Och att det är sant att det som står där är sant. Sen kan man vi kommer prata om det. Hur ska man tolka Bibeln? Är allt som står i Bibeln sant? Ja, man kan. Det finns vissa passager där det faktiskt är djävulen som pratar och då är det intressant. Så i den aspekten så är svaret nej. Men i en annan aspekt. S det Gud vill ha sagt i Bibeln, det är sant till oss människor och vi kommer vara så trogna som vi bara kan det Bibeln säger och även försöka att inte lägga in våra egna ambitioner och tolkningar om vad vi vill att Bibeln ska säga. För en sak och ställa sig frågan Vad vill författaren ha sagt till oss? Vad vill Gud sa till mig och en annan sak och komma med en förutfattad mening Det här är så här tror samhället. Så här tänker den här rörelsen. Eller så här känner den personen. Och nu ska jag försöka hitta ställen i Bibeln som bekräftar det jag redan tror. Det försöker vi hålla oss borta ifrån. Men vi är människor och det är inte så lätt alltid. Men det är våran ambition att alltid vara så trogna som möjligt, absolut.

17:23
Så det kommer vi försöka. Och en sista grej också som kan vara viktigt för det att veta är att vi ska försöka att vara oss själva så är vi lite till mans ibland. Eller tro lite och jag vet inte vad. Så vi är de vi är och vi kommer att försöka vara äkta, ärliga och transparenta. Vi kommer berätta om de svåra stunderna, vi kommer berätta om de goda stunderna, vi kommer skämta lite, bjuder på oss själva och jag hoppas på att du kanske får en annan bild av hur en kristen person också kan vara, liksom som kanske är positiv annars. Så ja, jag vet att det är så det ser ut.

18:00
Men jag tror att det är en viktig sak, speciellt i den tid vi lever nu med så mycket sociala medier, så mycket filter. Asså jag blir bara så ibland. Och gud har sagt du får inte prata med sociala medier. Men men ibland så blir man så här när vi. Själva är. Där. Det här är så fejk som det bara kan bli i vissa liksom. Hur folk försöker få sig själva och se ut och framstå och så vidare. Och livet är inte så. Och Bibeln försöker aldrig att filtrera verkligheten utan Bibeln berättar om de här människorna som brottas och kämpar. Precis som du nämnde tidigare. Och jag tror att det finns ett behov av att fler, inte bara vi utan många fler, berättar hur livet är och bara är sig 100 % själva.

18:44
Gör man det är det viktigt liksom. Och en grej som vi älskar är just att interagera med de som är våra lyssnare. Vi bryr oss om det även om vi inte känner i det. Hur kan du bryr dig? Du vet inte som jag. Nej det vet inte. Men gud vet vem du är och då har jag bestämt mig om att bry mig om de människor som Gud bryr sig om. Så vi bryr oss om våra lyssnare och.

19:03
Vi ber för våra lyssnare.

19:04
Det gör vi också faktiskt. Har du frågor längs med de olika typer av avsnitt som vi har längst fram? Skicka gärna dina frågor funderingar till dem direkt till sociala medier konton som vi har via Facebook eller Instagram som heter Tro Livsstil. Skicka där du kan vara anonym. Vi liksom tycker det är roligt att återberätta människors frågor och svara på dem och liksom lägga kommentarer diskussioner ute. Men de kan alltid vara anonyma så du behöver inte känna rädsla kring det. Så det har vi respekt för. Så vi vill jättegärna ha den dialogen med våra lyssnare, så känn dig fri i att kunna liksom kontakta oss på det här sättet och skicka en fråga.

19:46
Superbra! Är det någonting annat som vi har missat innan vi drar igång den här? Riktigt spännande! Jo, jag vill säga en sak till och det är att det börjar som en podd. Men vi har ambitioner och planer om att det här kommer bli mer än bara en en podd och det kommer du få bli varse allt eftersom. Så fortsätt och liksom följ dessa avsnitt som kommer så kommer det komma mer gräv. Du kommer förstå vad vi vad vi menar. Och på tal om det så är det bästa sättet att följa oss på. Det är ju på vårat instagram och facebook. Vi heter Tro och livsstil där och lyssnade på det här avsnittet via Podcaster appen. Om du har en Apple telefon eller iTunes eller tillsammans om du har en Android telefon eller om du lyssnar via Spotify så gå in och klicka på Följ för då får du de senaste avsnitten hela tiden. Superbra! Och vill man så får man också om man är en iPhone användare så får man jättegärna gå in och skriva en recension på podcasten.

20:50
Ja, det får du jättegärna göra. Det vore så fint att kunna få lite samma. Vad tycker du hittills? Tror du att det här kan vara någonting för dig som redan har planerat en stjärna? Alltså, varför.

21:02
Orka? Precis, det finns två anledningar till.

21:05
Vad du tycker vi är värda.

21:07
Och det ena är och du får vara med. Det ena är att vi faktiskt mår bra av att få höra att det vi gör är bra och att det hjälper för att här sitter vi i ett rum. Just nu sitter vi i en lägenhet nu.

21:18
Just nu är det inte så.

21:19
Farligt precis i så fall. Vi sitter i en lägenhet i Kroatien som vi nämnde förut, men vi ser inte vad Gud gör. Vi tror att Gud gör väldigt mycket när vi säger saker och folk får lyssna. Men skriv gärna det. Skriv om Gud berörde det på ett speciellt sätt. Skriv om den här podden betyder någonting för dig. Det får våran motor att fortsätta. Ja, och då orkar vi mycket, mycket längre. Det är det ena. Det andra är att vi. Vi vill också vara en podcast som sticker ut hakan lite ut i världen, alltså i. Samhället. I samhället. Att vi inte bara är en podd som gömmer oss bakom liksom i den här icke kristna subkulturen och bara så här utan utan och då är att skriva recension eller att ge ett betyg och så vidare. Och att följa podden på de olika plattformarna gör att man kommer högre upp i topplistorna. Vi är totalt ointresserade av att slå oss på bröstet och säga kolla hur högt vi har kommit utan när man kommer högt upp i topplistorna, då syns man också för andra människor i samhället och då kan de tänka tro livsstil. Det här verkar intressant. De här människorna verkar sköna, jag lyssnar och så får man ett fantastiskt budskap kring Jesus och det är det som är vårat mål.

22:36
Och där kommer ganska fram Jesus.

22:39
Att vi hade.

22:39
Både biblen och Jesus.

22:41
Biblen. Här.

22:43
Men det är lite kort intro om oss och vi kommer inte liksom över introducera oss själva just nu. Jag tänker att vi låter det vara och följer som sagt och lyssnar nu på det första riktiga avsnittet där vi ska snacka om tro. Så tack för att du lyssnar! Bra intro att dela podden som sagt och vi ser framför.

23:04
Oss också för vi gör det på slutet.

23:06
Självklart och vi ser fram emot en fantastisk resa tillsammans med dig som lyssnare och det blir spännande! Så vi.

23:13
Kör! Vi kör!

Alla avsnitt